劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
上一代做得唔夠已經係一九不斷重覆強調嘅事
果陣其中一個重要topic就係要由自己依一代開始負返起責任
佢想爭取野係咪應該首先謙卑咁道歉先?
其實佢地仲有加拿大之路可以行嘅
三十歳人實有錢讀書啦
佢嘅意思係想再推比下一代

就算唔講我地既年紀屬於上有高堂下有仔女既經濟支柱,我地既體能也大不如前,不是不想衝而是衝唔起既人去前線只係阻手阻腳
好有啟發
ching咁講我又有多左思考
如果當年拔苗助長
港豬又受唔受得住呢
咁要承認自己祖父輩甚至自己一直都係歷史垃圾堆靠食子孫飯又真係好困難嘅,所以個個人一聽到阿姨講歷史積分學就跳晒制
「live」英國女王伊麗莎白二世陛下國葬儀式 post 4
https://lih.kg/ydNGyCX

走曬出黎
不嬲有左翼潛係連登
https://twitter.com/willoug60125499/status/1571695125017030656

“哪怕你穿越回來,知道未來會發生什麼,依然無法拒絕上那輛大巴”。

這是對”期貨死人”最完美的詮釋了。
toxicgoodboy
內山昂輝
Karen(首席臭閪)
第一個有文有路學術無產階級比後兩者威脅仲大
梁義士幾歲?白頭髮都有,都夠膽一個人拮狗,根本冇嘢好賴
呢幾日進步知道分子似乎自以為搵到一個反英殖嘅新角度,就係話現今港支政權用嘅惡法源於英治時期。
更甚者,有啲仲會進一步指岀,英國對待省港大罷工(暫時仲未有人夠膽講六七暴動),同而家港支政權對待手足,係一樣。
二戰果時盟軍戰略轟炸炸死既平民多過軸心國
所以要支持納粹德國同大日本帝國
冇辦法拔。Hong Kong is geographically indefensible.
而且英國即使肯以falklands嘅投入保衛香港,應該都係冇得打。

我呢兩日先喺度睇支文wiki寫嘅1924廣州商團事變,篇文冇講點收科。
最睇唔明係,事變前英國駐廣州領事同港督威脅過孫中山,鎮壓商團就會軍事介入,唔知點解最後冇介入。

既然1924嘅英國人面對土匪裝備level嘅廣東軍政府都選擇放棄,噉1950s更加冇可能去同蘇聯支持嘅中國衝突。紫石英號事件已經代表列強喺中國嘅干預徹底結束。

而且,佔領香港係為咗有個唔受中國(滿清)官員控制嘅安全補給港,最高目的係為咗對華貿易。如果要為香港同中國開戰,就唔符合為咗對華貿易laa。
開戰守住香港,失去中國市場,for what?
如果冇打二戰,英國人係有一定決心守住嘅。長江d租界係租,但港島九龍係ceded in perpetuity。但二戰已經畀德國日本搞到元氣大傷,再來多次battle of hk?
而如果中國係好似印度噉,可以繼續同英國正常交流、貿易,噉香港同Calcutta一樣唔係唔放棄得。英國喺1950年就同PRC建交。鬼知後來中國人咁痴線咩。 真正絕對唔放棄得嘅,係嗰幾萬個外國人,好似話1967做過計劃大撤退。

我鳩估英國對香港作長遠少少(>5年)打算,而唔係諗住隨時撤離,恐怕係喺1950s尾打後。御妹1966年訪港係咪第一次Royal visit?之前有冇?
誠實面對自己係一切嘅開始

箴言9:10 敬畏耶和華是智慧的開端,認識至聖者便是聰明。
2012果陣左翼係佔絕對上風
2019嘅血算係至少係連登上壓住左佢地
反殖都唔夠英國自己做得多啦,講經咩
進步膠唔講經已經冇野好講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞