劉仲敬對香港評論整合 (13)

1001 回覆
5 Like 21 Dislike
點解我咁懷疑走難中華文人起咗大作用呢
香港電影史有個好奇怪嘅問題
香港自1930s開始 已經係粵語片製作大本營
二戰後香港人口 亦始終係以粵語(廣州話)佔優
但係居然到咗1960s尾1970s頭 粵語片冇人拍

好似電影行業呢d就係完全市場主導嘅自由領域 冇乜政府干預 (雖然有長城電影公司呢d白區黨企業,但不足以獨力左右市場)
而居然會喺一個1930s已經係粵語片中心嘅粵語城市發生粵語片式微噉嘅事

我嘅猜想就係 因為文化界畀Mandarin Chinese文人壟斷咗。粵人喺呢方面向來唔可能同吳越士大夫競爭。
而且粵人精英以嗰d買辦階層為主,你有冇發覺,嗰d人極少(中文)文學精英。拍戲有陸佑後人陸運濤。音樂有廣州難民後代許氏兄弟、香港醫生世家林子祥(都係夾band唱英文歌先)。
但係你睇下「香港文學」d作家,有幾多位往上追溯淵源唔係走難文人。
搞到過咗70年,到2020s先啱啱有人提出要搞粵文文學 明明1940s之前d報紙夾雜幾多粵語。所謂「三及第」後來反而絕種,原因咪就係北方話白話文藉公立教育擠占咗成個人口。唔單只刊物冇咗粵語空間,連唱歌d歌詞都畀林夕乃至後來更加垃圾d填詞人寫嘅充斥「書面語」嘅歌詞代替晒黎彼得許冠傑嗰d粵語歌詞。
1965年的粵語片有168部,國語片35部;1969年粵語片減至70部,國語片增至94部。1971年只有一部粵語片,72年零部,73年兩部;在以說粵語為主的香港,粵片74年開始復甦回升,77年在數量上回復與國語片的均勢,此後國語片式微,八十年代初邵氏的出品也轉以粵語為主,港產片不再以國、粵語來作分野。

https://www.filmarchive.gov.hk/zh_TW/web/hkfa/rp-hk-filmography-series-7-2.html
毛粉都識紀念英女皇
「羅家英事件2.0」劉嘉玲悼念英女王,再次引發小粉紅圍攻
https://lih.kg/3149710
五大地產都係老豆嗰代已經完成資本積累嘅生意人來 長江新世界新鴻基恆基三家廣府人一家潮州人 包玉剛船運起家比較特別
佢哋只係1967夠膽死唔走 接咗之前嗰d買辦家族嘅火棒
好明顯佢哋都算繼承咗戰前買辦跟實英國人嘅路線 主權換治權、何鴻燊提咩聯合國搬來香港將香港變成聯合國託管城市、吳光正選特首......擺明就係唔想英國人走。
只不過佢哋嘅封建性差得遠lo
好似李嘉誠噉 識得起間大學畀鄉里 但係搞唔出一個潮州人政治集團 未死已經畀共匪食咗間大學飛起佢
李嘉誠應該唔算太中華膠laa
但係應該似舊時d買辦 一心學英文做加拿大人就算 佢d孫我估唔識潮州話
否則以佢咁有錢 應該一年出返一千萬搞個細細地嘅潮州話網台 做d保育工作laa。我唔係潮州人我都想噉做,眼見佢哋嘅處境最惡劣。
粵語閩南語都強勢又有大量媒體,hakka屎d但都有台灣佬泵水撐住個hakka電視台。潮州話乜都冇。
我斷估純粹粵語片式微嘅因素之一係國民黨d黑幫南下入關同娛樂圈勢力坐大多過國民黨d中文教材
睇錯原來係30年代

不過香港文學作家呢啲又真係無乜認識
但係斷估金鏞張愛玲呢啲走難文人
唔使讀錢穆d中文中史教材掛
唔係教材 而係我估1955-1975呢段時期 the Mandarin Chinese diaspora temporarily displaced the upper echelons of HK society
等到戰後喺香港長大嘅細路成人之後(195x+20=197x) 電影市場又自我調節返做粵語主流
我上邊嘅論述 係當錢穆同金庸都係走難文人 陳文統就唔算。即係,戰前香港讀中小學嘅就唔算,廣東嘅都可以唔算。
戰後就已經玩完laa,d中小學老師就算唔係中文大學等各色走難文人主持嘅學校教出來,都係司徒華呢d噉成個腦都入滿晒中華思想and/or共產思想嘅老師。
1950s唔通有英校出身嘅老師教中文科咩。讀得英校應該都冇幾多人會做老師,更加唔好話教中文tim laa。
我感覺呢 粵人本身冇咁內卷
體現出來就係只要有吳越人為代表嘅中國人熱衷做題嘅領域,粵人就無法競爭嘅,除非係梁啟超呢種開咗金手指嘅player
喺吳越人唔感興趣嘅領域,或者做題唔能夠取勝嘅領域,粵人嘅表現就同世界上多數民族一樣正正常常嘅

舉d例
體育界冇乜吳越人。足球長期畀粵人壟斷。
香港中文文學界吳越作家比例同影響超過人口比例。但係香港漫畫好似唔覺有吳越人。
做生意係粵人佔優嘅領域,自乾隆一口通商以來冇乜變過。

極度內卷嘅唔只吳越人 仲有印度人同韓國人
所以以粵人為主嘅舊唐人街可以有d人過咗成百年都仲唔識英文(有d似穆斯林社區?) 但係1980s以來北方中國移民大量湧入美國之後 科研界高教界出現Asian同印度佬排擠晒其他人嘅局面。
東南亞基本上只有越南卷得犀利。美國亞裔之中嘅東南亞嘅亦係越南嘅讀書零舍叻d。
以上引致d人嘈「亞裔細分」。唔卷嗰d Asian畀幾個卷嘅Asian族裔搞死。
韓國人輸出同人口不成比例嘅音樂演奏學生(日本人就唔內卷,人口係佢2倍,但係外國音樂學院入邊日本學生應該遠少於韓國。)

所以用呢個角度睇,戰後香港中文輿論市場,粵人自然無法同蜂擁而至嘅吳越走難文人抗衡。
粵人唔熱衷做題呢個現象一路到今日都仲係噉
建議睇呢篇文章 原文出自matters news (但係我啱啱入唔到 所以擺第條link)

為什麼高考移民向錄取率更低的省份移動?——各省高考的內卷化程度分析
https://www.eruditeisland.com/article/3240675602/

篇文仲認為雲南貴州都唔卷 同姨學話呢d地方冇咁編戶齊民 互相印證
係咪應該湖北佬讀書最叻
南粵社會生態相對豐饒,做題唔係唯一出路。
仲有河北河南,勁多集中營式學校
唔洗懷疑,早年基礎教育師資大把南來文人
話錢穆個一水人當然唔止錢穆本人同新亞學生啦

你諗下香港一個英粵雙語社群係戰後流行曲居然係英語加國語(當時叫法)做主流,去到70年代先由許冠傑70年代先帶番起粵語流行曲,之前既粵語歌只有兒童童謠或者唱大戲先有粵語

咁國語係邊一國語?梗係走佬落香港班北佬上海佬白區黨既國語

同教會免費教學擴大教民人口一樣,當年班難民旅港同鄉會辦學咪就就係要普教中,提供教育維持社群認同,未有公立教育個陣已經係咁嘅樣,大把教國文既都係上海蘇浙背景或者國民黨背景,點會係一句「香港人當年做錯野」大包圍晒
同文革逃港潮相符
個班南來文人國民黨人本身就係教材
國民黨系黑幫如新義安 14

都一直只佔香港半壁江山

不過呢兩瓣係喺娛樂圈勢力比較大
戰後早期教書唔一定有咩大學資格,個陣小學可以期望有咩標準教材中學教書除咗英校有神父修女教仲有邊度有大量師資
咪又係走難落黎個啲
寫作同教學實際上係非常之labour intensive嘅工作 而中文白話文呢樣嘢本身就係吳越人參與發明 粵人根本冇得競爭

倪匡呢d中學畢業來到香港 睇報紙心諗噉都叫小說 我仲寫得好過你
等於今日河北衡水集中營學校出來嘅學生去到其他省輕鬆秒殺當地人
倪匡亦舒兩兄妹每日寫一萬字
香港本土精英自細讀番書 每日寫到一千字中文都算偷笑

等於自由行之後 藉香港瘋狂出版搵錢嗰d政治秘聞書 我相信99%都唔係香港人寫 而係d冇嘢撈只可以寫中文維生嘅人瘋狂寫出來。
碼農
196x年處理完共匪暴動,當年計再搞獨立公投分分鐘國共一齊暴動
她在大圍讀幼稚園,小學入讀大埔官立,當時家裏認識一些教育官員,說大埔官立是好學校,於是不嫌路遠,到大埔舊墟上學去,五六年級則到大埔春輝園的新校舍上課。小學老師是由大陸來的文人,對中國傳統文化有理想,經歷大陸山河變色,危機感很大,認為課室坐着的一代人,要竭力保存中華文化。(=國民黨)
吳靄儀自小愛上國文課,尤其喜歡作文。她的作文常取得高分,拿71分已覺奇恥大辱。她熱愛詩詞歌賦,又覺得自己身負民族大任。
父親行船歸來,一家人搬到北角,她經小學會考派位入讀名校聖保祿中學,開始另一段學習旅程。
「鄉下妹去到聖保祿,好淒涼。由中文小學轉去英文中學,好多人好創傷。我明明中文不錯,表達能力很強。忽然去到一間英文中學,完全不懂表達,好像啞巴一樣。」
投入英國文學世界

由幼稚園經小學直升中學的聖保祿生,讀A、B班,有些根本不是華人,她們瞧不起像吳靄儀這些經派位入來,讀C、D班的外人。備受歧視,覺得生氣、淒涼時,她便投稿到《中國學生周報》,寫些多愁善感的文章,這報紙可謂伴她成長。
「那是很多人的共同經驗。人人都覺得孤單,覺得世上無人了解我,但其實人人都是如此。」

https://web.archive.org/web/20180724154041/https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180724/58477173

吳靄儀係1959年大埔官立小學畢業

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/中國學生周報 反共文人搞嘅文宣報紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞