[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
不過AM5.我覺得就算到時如果代理強硬bundle.我都覺得OK既

本身AM5係一定要用新板
我而家 3090 玩降壓算
我對上一次好認真研究超頻 / 降壓 / 降完壓再超頻既卡

係我張Vega 64

個時因為本身set太高TDP.撞哂溫度牆

所以個時vega好興降壓再超頻

個時我都玩左好耐
都係,一換就要板 U RAM 換晒
到時我放下消息出黎

我暫時答你唔到

我到時會講下.香港貨充唔充足之類
原本話買lite係因為跟美國個價會平成千蚊 抵玩好多
張卡行3.0咪最多1% performance loss
我淨係學人喺 MSI Afterburner 一次過拉 Curve 再跑分,過到 test 啲分又冇點跌就完
傾緊傾緊
個時慢慢降電壓.又要set到好既位置

如果唔係就花畫面.或者個畫面變格仔
想問如果砌新機, 例如intel 13代
本身裝win 11既話, 玩唔玩到win 95 xp win7 年代d 舊game(例如 夢幻西餐廳)
定係裝多個windows或者用vm解決佢, 但會唔會新u唔比裝舊windows

而家用緊 e8400, 對而家d新野冇認識
理論上應該玩到可以試下開相容性模式

唔敢講
換咗張6800xt,玩MSFS一開2k畫質, Gpu 溫度就破百就算所有設定set做middle 都係咁,再玩落去係咪會燒卡
試下set高d轉速
咁誇張...煎蛋70TI 2K Middle 80度,VRAM 90左右
我都唔知點解,一開2k個溫度就直上百幾,嚇到我
咁樣間房唔熱咩?
試下用Afterburner拉下風扇轉速試試,同埋用咩箱,係咪唔夠風扇?
我落番1080就冇事,去番60-70加埋冷氣又ok
我試試,唔知咩箱,個箱好多年前了
本身用緊 AMD3600 + TUF B550M plus

想轉Intel 12500, 想問有冇咩靚matx板推篤?
頂,我柒咗,原來個風扇轉速0咗,玩咗幾日一直都冇轉過,唔該晒咁多位大佬
咁依家識轉未 ?
正常返係幾多度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞