[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔係 而係上面部機真係冇得加卡

我可以轉返出個未來可以升級 或者加卡既list俾你
哈哈,原來我諗錯方向。感謝
部電腦用一陣就會勁大聲滋滋聲
只有關機/睡眠部機先停
仲未搵到原因
就算放部機IDLE一陣都係會出現
拆開部機聽聲
可以確定唔係PSU/風扇聲
D聲係CPU附近出現
我估可能係CPU/底板/水冷泵既聲
可以點樣CHECK係咩原因
可以咁講
試下重插ram.或者只係插其中一條.同埋試下熄左機之後蚊底板電.1分鐘後放返落去
好難.EVGA唔只對香港.亞太區都好差.講緊保養條款個d
個afterburner 入面顯示既溫度同task manager差左起碼20度
咁要信邊個
拍條片黎聽下.可以放Youtube
咁呀..你用埋hwinfo睇多次
換唔到ram唯有換靚啲ssd
hwinfo同afterburner一樣
咁你信hwinfo同afterburner啦

呢兩個權威d,準d
睇漏左
個hwinfo入面有個GPU Temperature就同afterburner一樣
但係個GPU hot spot temperature 就同task manager一樣
睇GPU Temp就得

hot spot係成張卡最熱個個位.有某d位真係去到90度唔出奇
咁我唔洗理個task manager正常用就算
同埋個type c port插多幾次由即刻 --> 幾秒 --> 幾分鐘 到宜家唔會reboot喇
唔該晒巴打幫左我咁耐,答左我咁多問題
萬分感激
係 唔洗理

咁個type c 頭可能接觸不良

有時係重插下就得
X53 個水泵 枱面都FEEL到震係咪正常
冇咩可能單靠水泵震埋枱面應該其他野黎

係咩時候先會震
過60度開始震
定冷排風扇
利申冇HDD
得隻X53 同TURBO卡
專登拆開黎摸個頭又唔震
應該係佢把垃圾風扇震
雖然我知佢把風震嘈, 但都估唔到震到仆街
下次派錢買貓了
想問下ram 3200 mhz 同3600 mhz 分別大唔大?
3600 要成日超頻既話會唔會有咩副作用?
平日打機多, 有時會剪下片同執相
少年,你太年輕了,3200/3600Mhz都係要開XMP/超頻先行倒,2個Mhz一般使用分唔出,不如研究下買CL幾多更實際
自己砌定?你講到咁誇,震到枱都震埋一係就裝得衰,一係你張枱好唔穩陣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞