[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
比人屌到老母開花嘅z690i ddr4
無嘢可以拖曳

留名
開返進階模式,睇睇Boot Menu有無得揀返隻SSD/Win Boot Manage.
ULTRA plus
之前講過 屎眼石張野太肉酸

btw其實係唔係買lite就夠
我懷疑要裝落M2_1? 關唔關事
頭先屎忽痕 係bios到 手動將個xmp調高咗去3600

但之後再開機就已經黑哂mon mouse keyboard detect唔到

試過short咗個clrtc 都係開唔到機

點算
唔關事,我自己架機砌完隻970 EVO Plus裝第3條槽都直入倒Win,睇睇個CMS同格式
Diu依家好似得 但我自己亂㩒唔知㩒咗咩
係boot menu入面
Anyway多謝你一直陪伴我
支持腦場文化可恥
仲咁得閒落去拎, 直接去會展買飛算啦幾十蚊
頭先你話禮拜六日去?我聽日睇下拎唔拎倒先
搞掂就好
我落腦場唔係幫襯喎係R野喎,唔係幾十蚊既問題,係周圍送飛求人去,仲要自己比錢去就不了
唔好買lite 得3.0
屌那星升左WIN 11 3日唔埋2日就藍一次機 好撚想死, 次次D CODE都唔撚同
垃圾win11係咁落翻win10咯,跟住去bios熄咗tpm windows就唔會煩你問你要唔要升win11,開tpm佢成日提你升級,我有個fd就唔小心click錯咗第二日起身部腦就變咗win11
冇諗過咁撚嚴重 痴撚線睇睇下YOUTUBE都可以藍機
睇親d code都好似係撞driver出事
升級容易出事最好都係直接重新裝
有冇巴打知呢個問題可以點解決

砌新機用舊HDD - No Bootable Device Found
https://lih.kg/3113501
主要2k 144hz打機
習慣長年24小時唔熄機
以下呢個list 有無問題?

1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX (行貨)
價錢:$2,520

1 x [8月優惠]ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI DDR4 ATX
價錢:$1,360

1 x [8月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$770

1 x Gigabyte AORUS Gen4 SSD 2TB
價錢:$1,450

1 x ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機)
價錢:$5,950

1 x [8月優惠]配ASUS 3070或以上顯示卡 FSP火牛減$200
價錢:-$200

1 x [8月優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$949

1 x [優惠]Be Quiet PURE BASE 500 FX ARGB Tempered Glass ATX
價錢:$859

1 x [8月優惠]Be Quiet! 機箱配搭FSP G PRO系列火牛減$80
價錢:-$80

1 x Thermalright PA120 Peerless Assassin 120 CPU Cooler
價錢:$349

1 x Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 完整版 USB
價錢:$1,260

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $15,267
https://www.faroll.com/customize?fbclid=IwAR1xBqEEeNdf5E9Bk8j11uN0fQnlIBbJ0Uki9-Y_dLHlhY-3kgbHgR8NNhc#Mjk4NywzNjk2LDM4NTQsNDAxOSw0NjUyLDQ4ODAsNDkwMCw1NDMyLDU1ODUsNTY0Niw3Nzg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞