[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
甸狗霸氣,就算免費都要比返錢黑店
唔該哂悠二
Ok, 咁有無好介紹?想只抄返晒C driver 幾十Gb連windows, thx
我朋友send畀我睇,有冇人可以同我講點樣先可以砌到呢個價出嚟i5+3070ti 8388?
呢間黑店,唔好買
就係google過知係黑店,所以好想知佢點樣做到呢個價
我自己篤過i5+3070都差唔多$8700
都係去翻我二穩陣
咪撚咁癲喺呢啲地方買啦。。。。。
乜春牌子型號都冇寫,寫個晶片組出嚟有撚用
就咁B660/Z690或者RTX 3070/80/90又或者SSD等等,唔同牌子每樣可以少則差一千幾百,大則差幾千蚊。
咁我明了佢一定係揀最撚廢嘅牌子同最丐嘅config
應該都係深水埗黑店慣用伎倆我以前幫個friend砌又係咁呢樣冇貨嗰樣冇貨,最後諗通咗,去旺電se jumbo價又公道又保證有貨
砌到頭先求其禁都8400內搞掂
加上佢啲ram ssd 同箱無寫牌子,應該會再低成本啲
我一律喺Price HK問定Exactly呢個牌子/Model有冇現貨先會直接落腦場攞貨,絕對唔會去到先問。
基本上唔會同啲Sales有任何額外交流,Confirm咗佢有現貨然後一落到去只會講 "我過嚟攞XXXX的,係$XXXX呢個價錢嘅唔該",然後俾完錢就走。
大舖都會說你轉件,所以唔識嘅最好準備埋後備選擇
cm主打
你買到貓卡未,水魚節見到3080 $6999

想買貓fan amp多啲
其實我唔明cm d野有咩好

有某一兩個型號係ok

大部份一般
得箱可以考慮
但啲鋼水真心麻麻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞