[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
差唔多level邊條平買邊條
好似全世界都係賣848咁隨便啦
直上2tb
Msi m470 而家降左價都ok
咁試下手動將display card 風扇set高d

用msi afterburner
Kc啲技術成熟啲?
2tb裝落laptop度會唔會難散熱
話說大家點睇focus 2,個樣好似唔錯
咁就kc3000本身諗住980但有巴話有bugs
1600左右ok啦2000蚊消費卷仲未用
有無人知z590 taichi dr debug show 20係咩意思manual搵唔到
472mm深但係個頂淨係裝到240水冷好反智而且Fractal Design啲平箱我覺得係屬於嗰種用料係咁縮,連PSU Shroud都縮走咗價錢又唔係平好多咁睇到佢淨係sell個design咁,論性價比都係Montech之類嗰啲好啲
Corsair mp600.不過我覺得呢個價買唔到頂級gen4就麻麻地
點為之頂級
你見到gen4通常有兩級速度

1d就4000尾5000頭

1d就7000附近

4000尾5000個d叫入門gen4

7000附近就頂級

雖然正常應該分唔到都用唔著

不過睇價錢啦

接近就一定買頂級
不如直接睇debug燈卡起咩位置

cpu / vram / vga / boot?
如果香港有正式代理做EVGA 咁就真係完美

真係

不過Focus系列不嬲都係Fractal Design入門級機箱

之前個隻Focus G都算.叫做好多年前發佈.咁個時都冇野好講

今時今日.500幾-600幾蚊隻機箱.冇PSU罩.頂裝唔到360

只有前面兩把14.點解唔配多一把12cm俾後面

同埋only mesh.冇隔塵網.冇fractal Design一直以黎.防塵靜音既風格
真係反智
謝謝教學,我諗諗下都岩,唔好出顯示卡先,到時岩先再買都好,加上大家又話遲下有新野推出。不過想問下無擴充性或者油耳兄講的冇得升級的意思係咪話啲零件已經執到都到頂峰,冇得換再高級啲,謝謝你們
我搵唔到debug燈個位但佢個dr debug一直show 20 但個manual又搵唔到

塊板今朝rma返黎 喺代理果邊重入到bios
返到黎自己換件上去就全部野識郁但黑畫面(淨係ram+cpu)

之後我將啲件塞返落本身塊板又無事
頂級好似唔洗2000 咁有筆直一定買頂級既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞