[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
一定無
第2個糟就變返有畫面
昨晚開始變到一時時 都未必有咁
咁奇怪.你試下reset bios

熄機先.之後將底板個粒電池蚊出黎.1分鐘後放返落去

再插多次第一條槽試下

唔得就應該係壞板
BIOS 唔係即刻跛最垃圾咩
唔係 giga世一
我自己都唔敢講Gigabyte bios好
我見人話連 Flash BIOS 都炒
咁呢個我又真係個個牌子都試過更新死過
你會點樣排咁多間廠嘅 BIOS
介面好睇 易用黎講 ASUS > MSI > ASRock > Gigabyte

超頻性能黎講 MSI > ASUS = Gigabyte > ASRock

穩定性黎講 ASUS = MSI > Gigabyte = ASRock
下次買板識揀了
好耐以前已經講緊一個講法.ASRock d問題係同尋寶冇分別

因為d小問題你好難搵

而到今時今日我都覺得依然係暗中有好多小問題
上漢科保養水冷
係會直接換新定幫你寄去整
洗唔洗 成套連扣具拎去
你邊一隻

如果係太舊model 有機會幫你換新版
宜家仲會唔會有電腦節嘅VIP飛拎
H100i RGB PLATINUM
呢隻唔係漢科喎

Felton黎

呢隻就有機會整 都有機會換新
發覺依家啲高階底板真係好撚易壞
呢幾年asus msi各買過一塊z系列都出事
睇個勢x670 同X670E 應該都無ITX
AsRock 話會出B650E ITX
屌……唔好啦,雖然話有塊 Gene 叫做可以砌下細機啫
Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

我見價錢差唔多,但係速度好似快唔少
係咪下面嗰款會抵玩啲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞