[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
因為lite就係回收咗既ultra刷個default 3.0既bios貼個lite既label就重新出黎賣官方翻新貨,啲人入bios試過其實可以開翻pcie 4.0/5.0,不過有機會撞bug

一開始已經預左係
冇咩問題
屌 有d懶得重新裝過晒d野 好煩
睇下有無得退翻win10
屌岩岩藍左第3次機 死係BAD POOL CALLER 係咩事
請問各位
i5-12400 $1599
Gigabyte b660m aorus elite ax WiFi 6e $1330
Adata gammix d20 16gb (8gb x2)ddr4 3200mhz c16 $420
Samsung 980serious 1tb m.2 $699
ASUS Phoenix GeForce
RTXTM 3060 V2 12GB GDDR6 $2999
「優惠IFSP Hydro s Series
650W 80 Plus Silver $499
Cooler Master MasterBox
NR400 Micro-ATX $470
Thermalright Assassin X
AX120 CPU Cooler $299
呢條list有冇問題

唔好用adata ram ,轉g skill ar crucial ar 都好
Ssd 加少少用kc3000
顯示卡真係要用單風扇卡
卡用6700 xt eagle

都係2999.勁好多
你試下直接重裝哂所有driver先.連埋Chipset driver都重裝
你熄左機先.之後手動將底板電池蚊出黎.一分鐘放返落去.咁就應該完整reset完
希魔兄好耐冇見
把心一橫洗晒d野重裝了
咁仲work唔work
應該冇事掛
我估除左本身win 11問題之外應該我之前手多想改番right click menu做win 10版 郁過d reg file黎搞到炒左野岩先連notepad同開圖黎睇都唔得佢自己又repair唔到就重裝算
PS15B?
新手想問下 我用緊6800XT 開smart access memory既話 係咪會令到部機功耗大左 例如CPU同GPU都會高溫D? 如果平時普通打下LOL APEX 間唔時先玩下大作 有冇需要開?
其實唔開都係差唔多
你可以自己試下
應該係炒driver姐
想問下部notebook 用緊4GB ram ,
開機後個task manger -> performance 個到就顯示keep 住用緊
3.5-3.6 GB/4GB
但係睇番 by process 個到, 得基本幾個application 點都計唔到4GB (2GB都無)出黎.
想問下有咩方法可以睇番個3.5-3.6 Gb ram用量分佈.
有問題想問下各位ching

部電腦task manager望到個usage長期100%,係settings --> edit power plan 入面較左enable processor idle之前變番正常,但係過左一段時間之後又變番100%,係咪除左重裝windows之外無計

Spec:

CPU : i5-12400F
MB : ASUS PRIME B660-P D4
GPU: MSI RX5500XT
RAM: ADATA XPG SPECTRIX D60G 32G
PSU: ANTEC 650W
Windows 自己都會食d架嘛

今時今日4gb ram 唔夠架啦
有冇顯示邊個用緊咁高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞