[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
應該會
https://ofeyhong.pixnet.net/blog/post/224336328
又死左機
原來點最大記憶體係死機原因

呢家又loop
間中玩下
加隻ax120
有咩方法可以還原
唔想再洗機啦
6650XT/6600XT/6600 行 PCIE 3.0會有少少影響,不過肉眼睇唔到

6500XT更仆街,起碼差15%,由1660變1650S ,如果AMD 7千系又係咁就仆街了
入安全模式set返
咁冇計

而家d機已經幾乎全部用4.0.

5.0都就黎
底板 係TUF GAMING B450M-PRO S
想再加風扇, 但風扇位已滿

想用一分二/一分三轉接線
咁風扇插位供電係咪最大1A?
入唔到
啟動設定禁左死分鐘都冇反應
全日就係整電腦。
好嬲
宜家呢度仲會咁認真傾呢啲架咩?
如果你把扇唔係太高轉

正常用1分2 1分3都OK既
電子科技野一日千里,真係追死人,那有錢呀…
夠用夠玩自己又affordable 就算
近年都真係快得幾緊要

以前3.0都真係玩左好多好多年先轉4.0

但係而家4.0玩左兩年幾三年.已經準備要玩5.0

不過3.0到今時今日仲有心有力
PCI-E 4.0 同3.0應該實際你玩2k同4k.先有1-5 FPS差距
AMD會較受影響.NVIDIA幾乎冇影響可言
呢個已經係3080測試

所以PCI-E 4.0 同 黎緊既5.0主要影響係SSD個Part

display 唔使理

冇所謂啦

呢d風扇最高先1800轉

你用1分2 1分3插個d 2500 3000轉就最好唔好

不過如果你再買我就唔建議cooler sickle flow

平就買把arctic都好夠玩.好少少就be quiet silent wings 4
明白 唔該
Corsair同Gigabyte已經出左 PCI-E 5.0 SSD

所以Display Card算啦

我覺得只係display card.冇乜必要追4.0.不過你砌新機就另計.係唔係都俾4.0你
你舊機想升級.反而唔係擔心pci-e通道速度.不如擔心CPU個part夠唔夠推.會唔會bottleneck起CPU好過
不過就算3.0 SSD.都夠用有突.正常3000幾MB好夠正常人用
https://www.techpowerup.com/297906/corsair-teases-the-performance-of-its-upcoming-mp700-pcie-5-0-nvme-ssd
https://www.techpowerup.com/297941/gigabyte-announces-the-aorus-gen5-10000-ssd-with-capacities-up-to-4-tb#g297941-2

未知
seq rw 日常使用無感
多數都 random rw
唔使太追求
係.同埋4K read write個part
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞