[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
其實真係算啦 一次過到時換

你3060 其實10代i5 升12代i5 唔會話好大提升

唔會因為cpu 拖累左
Gigabyte fans?

同一個價可以砌得更好

同埋我會建議你買2k mon 就ok

唔使4k
因為無留意開電腦野
如果同價錢 條LIST點可以更好?返工忙無力追POST
2k mon 有咩推介?
我試過打幾隻驚
Valorant 就大約60度左右
Apex就可以上到90幾度
會唔會關個Cooler事,都用左幾年下

同埋我都試過replug過條type c 線+ reinstall driver,都係無乜用
咁客氣
直接講大伏都得
咁我換個matx箱&加返條m2 1TB算
想問下換咗m2係咪跟卡附送轉移軟件 for抄回舊ssd win10 & data? Thx
你講預算先
MON 原先預3-4K 想買大牌子....
至於部機就預$13000以下....真係唔知咩LIST係伏咩唔係.....
係啦 你到時 1tb ssd 都可以轉落新機架嘛

最好重裝啦
你純打機 配 i5 都夠 會玩下直播就改12700f
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,399

1 x [8月優惠]MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,040

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$848

1 x [8月優惠]MSI GeForce RTX™ 3080 SUPRIM X 10GB GDDR6X LHR (可單買或砌機)
價錢:$5,999

1 x [8月優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular
價錢:$949

1 x [8月優惠]Be Quiet PURE BASE 500 FX ARGB Tempered Glass ATX + Be Quiet! PURE ROCK 2 FX ARGB CPU Air Cooler 套裝優惠
價錢:$1,099

1 x MSI Optix G273QF 27" IPS 2K 165Hz G-SYNC Compatible Gaming Monitor
價錢:$2,699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $14,893
https://www.faroll.com/customize#Mjk4NywzODM3LDQ5MjMsNDk2MSw1MDI3LDUwNzEsNTI1OSw1MjU5LDU1OTE
我懶麻
因我現用緊2隻ssd 240G(with win10)&1TB, 打算用軟件抄晒細果隻data去m2後,就拆左去88

想問下買呢條m2都有跟轉移軟件? thx bro
佢有個backup軟件送 我自己未玩過
咁散熱片有無跟? 我塊平野板無散熱甲
有冇推介
佢有張小型散熱片但我覺得冇乜用

用住先囉都係

到時先再換好d底板
要推介咩
Ok thx
M2應該唔易過熱收皮掛
冇咁易既
Ssd
唔該大佬 我諗我會12700f
我仲有幾個Hardisk 想問如果拎埋去叫佢連埋一齊砌埋可唔可以?
我有依2個
samsung 970EVO
st8000Dm002 8TB

係咪插愈多hardisk 個速度愈慢? 點先可以唔受依個影響?

另外法奧係咪會包埋window 11? 會唔會有埋office果D?

謝謝!
Gen4 頂級都係個d

980 Pro
Klevv cras c720
Corsair mp600 pro
Kingston KC3000,Samsung呢幾日大陸forum有災情好似有一個batch既970evo plus/980pro/870evo等等會無端端極速爆一堆error跟住直接死,建議睇定啲先,香港好似又唔見有人講
三叔都竟然會有災情 難得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞