[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
最近最有感係LG C2
大家好,電腦新手一問,自己十多年前朋友幫砌的電腦最近壞左,自己拎啲零件出黎掃下塵再插番好都搞唔掂,所以想砌部新機,想請教一下大家,自己都係依一兩個星期起到學同YouTube學下啲基本知識,辛苦灑大家,謝謝!

本身同屋企人用文書機多,唔會打機,最多上youtube或睇片,但最近自己想由零開始學下剪片,當自學下玩下,價錢方面,因為唔知學剪片洗唔洗好勁spec,定普普通通新手學都得。打算7500-9000唔知得唔得?

自己試整左個spec求教

1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,599

1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,110

1 x [8月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$420

2 x KLEVV Bolt X Series 8GB (1 x 8GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$458

1 x Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$809

1 x Sapphire PULSE AMD Radeon™ RX 6600 XT 8GB GDDR6 (缺貨)
價錢:$3,899

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,874
https://www.faroll.com/customize#Mzg1Myw0MzQsNDUyNiw0OTEwLDQ5MjYsNTM3NCw1NDg4LDU0ODg

想請問有冇啲更好高性價比選擇
1.CPU:揀有內顯示卡,驚揀唔到顯示卡都可以頂著先,日後壞顯示卡都唔驚即時用唔到電腦
2. 顯示卡: 揀a卡定n卡好 ?
我見amd 6600xt 6650xt 有優惠送兩遊戲,可唔可以賣番出去回水
https://www.amd.com/zh-hant/gaming/raise-the-game
3. Ram: adata 定klevv比較好? 我又要唔要上兩條16gb
4. 屋企舊有火牛500w唔知夠唔夠用,比圖大家望望
火牛用舊牛頂唔頂到,定係換新牛
5. 機箱打算用舊機箱頂著先,未學有邊啲好選擇,唔好意思

辛苦大家請教,電腦新手,謝謝
文字可能打到1999,唔好意思
其實如果你完全唔打機.都唔會做關於圖像方面既野
不如咁.i7 + 32gb ram + 細機仔

但係未來唔會有得升級部電腦

1 x Intel® Core™ i7-12700 BOX 行貨
價錢:$2,670

2 x [8月優惠]Klevv Value Select 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200MHz C22 SO-DIMM
價錢:$798

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$848

1 x [8月優惠]ASRock Deskmini B660 WIFI Barebone (送KLEVV So-dimm 16GB 3200一條)
價錢:$1,899

1 x [8月優惠]Thermalright AXP90 X53 下吹式散熱器
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。

總計: $6,530
https://www.faroll.com/customize#NDU5Niw0NTk2LDQ2NTEsNDk2NCw1MDcxLDU2MTU
唔該哂ching
謝謝ching,唔會玩電腦遊戲,最多玩下手機算,姐係唔出顯示卡都可以?
可以啦
重裝完暫時仲未有cpu 100%問題
但係個GPU idle 溫度 去到50度,算唔算偏高?
仲有我插front panel type c 連去部ipad個陣會自動熄機跟住loop reboot,我之前插usb都無事

Full Spec:
CPU: Intel i5-12400F
MB: Asus Prime b660-p d4
GPU: MSI RX5500XT
PSU: Antec NE 650 GOLD
Storage: Adata XPG SX8200 Pro 256GB / 1TB
RAM: Adata XPG Spectrix D60G 32GB
Case: NZXT H510 Flow
Fan: 兩把跟機箱風扇 + 2把 Noctua NF-A12x25 PWM
Cooler: ALSEYE Halo Liquid Cooler
想砌部機玩apex 順既要幾錢低效都得,最好高d fps. 5-6k 得唔得

卡個到你試埋.打機上到幾多度.因為idle.張卡唔會轉的.係去到50度先會轉

type-c個到.唔知你識唔識.試下重插type-c線.同重裝chipset driver
咁樣都可以.應該唔使好低效都得既.應該中高效都得.高效都得.當然睇你自己個FPS想去到幾多
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,399

1 x [8月優惠]Gigabyte B660M DS3H DDR4 Micro-ATX
價錢:$830

1 x [8月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$420

1 x WD Blue™ SN570 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$689

1 x [8月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 D6 12GB GDDR6
價錢:$1,999

1 x [優惠]FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$309

總計: $6,225
https://www.faroll.com/customize#Mzg1Myw0ODkzLDQ5NTYsNDk2MSw1MzUyLDUzNzQsNTc4NA
放工返嚟又開得返冇事
點解會咁咁我仲要唔要拎去檢查下
我聽你講都係間中先係咁

不如照拎去先
你剪片係學習階段唔知會唔會繼續咁用內顯玩住先都ok
到時你覺得想更上一層樓再加顯示卡都唔遲
油耳幫你執條list 就極細慳位,但就無擴充性,到時你要加顯示卡就麻煩啲
既然換唔到ram 直接換980 2tb
想問下大家,換新cpu/底板 係咪要買過win key& 重裝win?
打算由i5-10&h510m 換新 i5-12&b660m 加返條 M2 1TB,來配返張3060 咁搞ok嗎? thx
Windows key 有機會可以連到Microsoft acc用得返 唔敢講 要試

不過我覺得你本身用緊 i5 10代可以唔使升住先 應該都仲有心有力
上年砌機時,on99慳到好緊Budget,用左塊平板h510m(無wifi); cpu 無揀i5-11gen, 仲要係用返ssd作裝win, 無用到M2

依家換左張3060,就想周邊零件都升級,似乎要重新砌過晒咁濟! 求建議
我建議等埋姐

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨
價錢:$1,399

1 x [8月優惠]MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,040

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$848

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

總計: $3,436
https://www.faroll.com/customize#NDkyMyw0OTYxLDUwNzEsNTI4MQ
連個機箱都想換新,依家係大陸平價舊款箱
i5 10400+3060夠嗮啦啱啱好,30系啱啱出嗰陣未有11/12代大把人都係咁砌

我係珍寶睇到依條LIST
主要用黎睇片 少打機 打算電腦會用好耐
依條夠唔夠砌?
另外想買個32寸MON samsung m7 性價比算唔算最高?
我都係諗住一係LG 一係SAMSUNG...求意見
拉 紅店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞