[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

部機係唔係即係兩條8gb
唔係現場搵人影
但成用爆 ram
開得分頁多
睇落似有一條ram有問題

你試下重插ram
Hello 各位巴打
小弟上網睇到條list,考慮緊好唔好照執

Budget Around $10k,主要打下機 (Apex/Rainbow6)

麻煩各位巴打比下意見

CPU : Intel Core i5-12400F 6核 ($1190)

老母板 : ASROCK B660M Pro RS/ax MATX(WIFI 6E+BT無線收發) ($1050)

RAM : CORSAIR Vengeance RGB RS 32GB (2x16GB) DDR4 3200mhz C16 ($959)

GPU : INNO3D RTX3070 Ti X3 OC 8GB ($4600)

SSD : MSI SPATIUM M470 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD ($770)

牛: FSP HYDRO GD 650W 80Plus Gold ($599)

Case : MSI MAG FORGE M100R M-ATX ($399)

風扇 : Thermalright AX120 Refined SE ARGB - BLACK ($150)

Total : $9700
想問下巴打有啲咩分別

小弟人生第一次砌機,想學下野,係咪個牌子唔好
買左兩條8gb
咁咪變左32gb
可以瘋狂開分頁
小弟去完腦展睇中左部EVA機,自己再加減執左條list
Budget Around $35k-40k
想麻煩各位巴打比下意見,睇下有咩可以加減升級唔該曬

CPU: Intel Core i9-12900K $4450

底板:ROG Maximus Z690 Hero EVA $5600

SSD: SAMSUNG 980 PRO SSD 1TBx2 $1900

RAM: 64 gb with domination 4x16 $5140

GPU: ROG Strix GeForce RTX 3090 EVA 9230

火牛: ROG Thor II 1000W EVA $2900

機箱:ASUS ROG Strix Helios EVA Edition $2850

一體水: ROG RYUJIN II 360 ARGB EVA$2900

white purple asia horse $240

Total : $ 35210

另外想問下TUF版3080TI $11300算唔算太貴
麻煩曬

3090ti 有啲型號賣緊11xxx
你話3080ti 11300貴唔貴

至於eva 機個到
信仰無價,都無咩好執,睇你粒u上唔上埋最碩12900KS

Btw 邊到買3090 Eva 9xxx
打漏左sorry GPU要加翻$4300 先係
3070 ti msi 做緊4599
好過買inno

底板msi b660m a pro wifi
Eva 冇咩好執

自己鐘意就得
悠二, 我係你到買左塊新Tuf B660m , 個ram A1, A2 槽一插就 著 error 燈。 試過換唔同ram. 有冇咩見解?
張gpu 美馬賣緊850usd
屌 睇錯 美馬果張3080
其他3080/3090跌到仆街
呢張仆街跌價跌得1-2000
信仰有價
請問大家我下面條list係我已經用左4年嘅機,宜家想換CPU 同埋顯示卡。如冇意外都係換9代I7 (應該要買埋cooler?) 同埋3060ti以上。好似話九月左右會有新野出,應該會等埋之後買平野,睇下大家有冇其他建議。唔該曬

Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-8400 Coffee Lake
(2.8GHz, 9M Cache, LGA 1151, 14nm)

MSI 微星 Z37O TOMAHAWK Z370. DDR4, LGA 1151. USB3. 1, SATA36Gb/s ATX M/B

ADATA XPG Z1 AX4U3000W8G16-DRZ1 DDR4 3000MHz 16GB Kit (2x8gb)

Msi GTX 1060 Gaming VR X 6GB GDDR

<SSD>Samsung 970 EVO M. 2 2280 MZ-V7E250BW 250GB PCIe 3.0x4, NVMe 1.3 SSD 固態硬碟

WD Blue WD1OEZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD

Phanteks Eclipse P350X Middle Tover Case 強化玻璃側
板Tempered Glass Black黑色PH-EC35OPTG DBK

Delta ServerPover 55OW EX V6 80P1us 火牛
等到咪預年尾出年年頭一炮過換板u牛ram
Cpu針腳有冇問題
不如年底先換

新一代i3 應該都就黎打得贏9代i7
見到悠二巴 DDR5做緊特價
想問下有乜野白色嘅DDR5底版係好野黎
我都覺得自己唔急用 但係換板U牛ram 再GPU 好似同砌過部差唔多 不過都多謝巴打你嘅建議
係咩 有冇建議點換好 CPU 新一代係唔係I5就夠做 咁姐係要換埋板… 同砌過部差唔多
煙條u 二手價好硬,
例如2手9700 個價買到12400
而且a intel 都出新u, 宜家競爭咁激烈兩間相信都會擠爆牙膏,爭一代性能應該都會提升唔少

而顯示卡又係就黎換代

除非你真係好緊拙又急升級
唔係真係成部砌好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞