[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
拉 刑老闆老友cb黑店
唔清楚佢咁寫係包唔包埋銅柱
一係去腦場高登睇邊間有
淘寶買啦
佢地代理會call你
你而家部機spec係

如果ram ssd 自己換得啦
Asus un5401qalaptop野唔係幾識搞,睇吓有無啲信譽好既鋪頭可以包埋換
RAM收似onboard 冇得換
SSD要M.2
純粹個人意見,建議普通玩家可以等就等,唔需急住而家砌機。 消費券每次得2千,都係要嘔多筆出黎。

9月出新AMD CPU,真係名符其實既換代,12 代既DDR4同DDR5並存就算撚數唔計啦。 新一代砌機係會貴幾成,效能提升未知, 11月再出迎一代A卡,又一波提升, 不過提醒大家第2期消費券出年2月先到期

新一代係會貴D,冇乜BUDGET既人可以到時平價30系GPU
企硬,唔BUY野
LPDDR4x 換唔到仲想上32
講咁多你幾時先買
差唔多啦
皮褸頂唔順要減價啦
想問下有隻舊sata ssd(裝咗windows)可以點樣format
裝落新機搞?洗唔洗set返boot menu先
1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,599

1 x [8月優惠]Klevv Value Select 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200MHz C22 SO-DIMM
價錢:$399

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$848

1 x [8月優惠]ASRock Deskmini B660 WIFI Barebone (送KLEVV So-dimm 16GB 3200一條)
價錢:$1,899

1 x [8月優惠]Thermalright AXP90 X53 下吹式散熱器
價錢:$235

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,060
https://www.faroll.com/customize#NDU5Niw0NjUxLDQ5MTAsNTA3MSw1NjE1
玩左咁多年算係咁

當年又冇乜對手
如果你係都想format 就直裝落新機

之後你預先準備定一隻windows 安裝手指

入到windows 安裝介面 有得format 同del
但我依家新機已經裝咗windows
咁直接放落去新機

去磁碟管理到搞

你舊ssd應該唔會影響到開機

就算影響到 起boot menu直接禁你隻新ssd黎開機入返去就得
效能升上去對我暫時無用
3600升5600x已經無感
等多三代
3600升5600x應該好有感架喎
買咗卡未
絕對唔會8月買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞