[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
而家 Amazon 咪做緊 US$150
同緊giga傾緊

睇下香港區可唔可以都平
對唔住大佬
AMD出價了
7950X - $892US
7900X - $608US
7700X - $480US
7600X - $330US

正常R5 7600X 夠一般用家,腦埸十算計,$3300,DDR 5 RAM 以16GB X2 最平$1600
板我諗MSI PRO B650M -A 或 ASUS PRIME B650M - A 起碼$1600

結果 3300+1600+1600 = $6500
然後3060TI $3699 3070$ 4099

屌正ON9
CPU應該唔會10算既

不過一開始應該好大機會只有X670

B650要遲多少少

所以一開始都係得貴平台可以砌

要平民少少.可能要等7600 / 同B650出
香港乜撚都炒,十算預少咗啦
到時先算

我而家都煩緊入media sample做評測
上次好痴線.你都知香港有兩間真行貨代理

一間就夾Gigabyte msi板出

一間就夾asus板出
anyway.今次應該好d既

我都係只賣行貨

以前我認我賣過水貨amd ryzen3000系個時.d rma好煩

之後我全面轉哂真行貨

VST 或者 Xander

睇下今年會唔會手痕換代,雖然粒59x仲好打得
顯示卡選擇疑問:
五六千蚊budget
for 打機
應該揀
6500xt 加 i5 12

2060 加 i3 12
xbox + gamepass
其實我當時事前早幾日都知既

不過都冇用.得個知字.我都控制唔到

不過AMD而家其實已經現有5000系幾乎冇哂貨(代理)

d代理而家提早成個月迎接am5

可能今次會多貨d.唔再使硬食板掛
btw.白芬兄咩用途呀

59X夠打有突啦

你換am5講緊仲要換埋板同RAM
你到時過左代就知
你打機係會想玩咩game先

拿講真.如果真係OK既打機List.我覺得7000零蚊同6000蚊差價真係好大
空中飛人啦

華強北有人跳樓,啲人繼續喺屍體隔離排隊做核酸檢測
https://lih.kg/3114254
可能係太多卡.深圳又好似話銀行無啦啦班人銀行拎唔到錢
用途咪醫手痕,數格仔,岩岩到手個期可能會撚下超頻,pbo curve 個啲
宜家粒u 行pbo , ram 行xmp , 唔洗煩
好耐冇聽過數格仔呢個字

不嬲都係一開始玩下超頻.bios setting個d

之後乜都唔搞.全auto.頂多開個XMP

我自己部新機都係一樣.之前display card都會用心玩下超頻.因為dispaly card相對容易好多.但都已經連搞都廢時搞
原來香港啲lite未跟美國減價
唔會跟嘅都係買返plus算
我都想 Day 1 有新機砌
你試下等多一兩日.我傾緊Lite z690
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞