[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
預第日upgrade 本身用緊1660Ti+650w牛
張list係咪冇乜大問題
要睇你條list想點改
想平d定有特定用途

點解要用ATX箱
會唔會考慮用mATX?慳位同平d

ram建議由8GBx4改為16GBx2
減少硬件問題
如果無特別需要可能8GBx2都可以

舊牛有650W其實無乜必要換都夠推3070
ATX純粹覺得自己換野方便 因為我家陣塊mATX幾乎乜都換過曬
mATX塊板太細換件好辛苦又怕撞壞野裝cpu塔散又頂住第日換條ram etc
ram我諗下改16GBx2
舊牛650w都係Antec 用左都有幾年如果可以唔換夠推咁我照用番
不過想叫佢地砌埋黎 到時先裝牛會唔會好煩
咁抵
是但啦,用唔用到?會唔會之後俾人block返?
淘寶店服務係好過香港好多
暫時用左半年都無問題
你敢話我二服務俾淘寶差?
拉爆
你唔嫌ATX大隻又貴d就ok

你擺低隻牛叫佢裝埋咪得
如果唔係就好難講
有d箱裝牛係會比較煩
死火
安全model 都入唔到
死曬
介唔介意6800XT賣3999

我知你哋睇到的

Felton 3060Ti $3188
6800姐

唔係6800 xt

兩者差好遠
不過我睇網上test差唔遠
應該舊機新機差好多年 好難用得返

Socket 都未必岩

你舊機同新機spec係咩
6800 xt 接近 3080

6800其實只係3070級數

多vram d
咁3070同3080又唔係差太遠
只係性能高左既部分同價格唔成正比

當初6800同68XT個msrp都唔係差好多
hello 悠二,想砌部打機list:

https://www.faroll.com/customize#MjYyMCwzNzc4LDM4MTksNDkyMyw0OTYxLDU1MTAsNTU3MQ

1. Intel Core i5-12400F BOX

2. MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX

3. Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (8GB X 2) DDR4 3200 MHZ C16 - CMK16GX4M2E3200C16

4. Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

5. ASUS Dual GeForce RTX™ 3060 Ti V2 OC Edition 8GB GDDR6 LHR

6. FSP Hydro S Series 750W 80 Plus Silver

7. MSI MAG FORGE M100A RGB Tempered Glass Micro-ATX

如果想幫襯你哋,全散件買(自砌),落咗單大概幾時可以攞貨?另外,想請教吓上述list砌唔砌得落SKY ONE MINI細機箱?

謝謝
Hello 新手砌機,希望各位巴打可以幫手睇睇
Budget:$10,000-12,000 想砌嚟打機
唔該大家

[CPU]
1 x Intel Core i7-12700 12核心20線程 Tray (不含散熱器)(25M Cache, UP TO 4.9 GHz)三年保養
價錢: $2520

[MB]
1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 MATX (12相供電)(適合i9-12900或以下)(WIFI6 + BT 無線收發)
價錢: $1180

[RAM]
1 x Corsair VENGEANCE LPX 32GB (16GB x2) DDR4 3200MHz C16(CMK32GX4M2E3200C16)
價錢: $840

[GPU]
1 x GALAX RTX3070 (1-Click OC) 8GB 雙風扇 (優惠)
價錢: $4099

[SSD M2 4.0]
1 x WD Black SN770 1TB TLC NVMe PCIe 4.0 x4 M.2 2280 SSD[R:5.15GB/s & W:4.9GB/S]
價錢: $799

[PSU]
1 x Fractal Design ION Gold 650W 全模組火牛 [鉅能 High Power代工 7年保]
價錢: $710

[CASE]
1 x CORSAIR 4000D AIRFLOW BLACK ATX 網面
價錢: $590

[AIR COOLER]
1 x Scythe FUMA2 風魔2 CPU Cooler SCFM-2000
價錢: $459

[FAN]
2 x ARCTIC P12 PWM PST
價錢: $160 = $80 x 2

總計: $ 11357 ***
去翻我二
想問下買三叔呢條m2,有無跟卡送轉軟件?
最後洗機升級win11就用到32gb
*送轉移資料軟件 for windows transfer? thx
飛馬booth 6800xt $4699
Compute.B 有擺booth係電腦節
網店都擺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞