[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
呢個問題.我之前都好多客試過

好多原因造成.有d driver.有d bios.有d就重裝windows
咁我重裝個windows試下先
唔該巴打幫忙
試左先.試左唔得先再問
勇者
DIYPC.即係Centralfield
中央田

中學時期會去嗰到砌機
咁我十幾年前都會

我諗好多人都起個到買過野既
唔知係咪起到問有錯勿屌

部notebook買咗一年多啲,早排都試過用用下hold畫面之後藍畫面
到咗頭先又係突然hold畫面但今次自動熄機,之後就開唔返,㩒power掣冇反應
請問係壞乜嘢?我可能點check
你試下插實充電黎試
師兄bid 唔 bid到
一直到插住電
咁notebook冇計.拎返廠整.一年幾應該有保
各位ching好
想問下5000蚊畢直想出intel i5-12代 文書機可以點出?
同埋想問下如果部機for一個中學生做下功課睇下youtube (最盡剪下片) 16GB Ram 夠做嗎?
感激不盡
你文書用 就 16gb夠用有突

剪片就 最好32gb 反正而家d ram 平 你預算上都做到

反而你應該諗要唔要上i7

你簡單剪下片 輕度就 i5 都ok
另外係唔係完全預左之後都唔會升級部機 例如加卡打機咁
我都係預佢最盡係輕度剪片,唔預佢打機用內顯所以俾到最盡都係i5算數
6000筆直 睇片 打下csgo 食雞
求list
A卡就咁
[CPU]
1 x AMD Ryzen 5 5600X 6核心12線程 BOX (含散熱器)(不含內顯)(砌全機全單優惠減$100 聯繫客服)
價錢: $1500

[MB]
1 x MSI B550M PRO-VDH MATX (適合5600G/5600X)
價錢: $650

[RAM]
2 x ADATA Gammix D20 D4 3200Mhz CL16 8GB GREY/BLACK (單條裝, 可選4件插滿4行)
價錢: $440 = $220 x 2

[GPU]
1 x XFX Speedster SWFT 210 AMD Radeon™ RX 6600 Core Gaming Graphics Card with 8GB GDDR6, AMD RDNA™ 2 [最後一張]
價錢: $1850

[SSD M2 4.0]
1 x MSI SPATIUM M470 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 五年保養 [R:5GB/s & W:4.4GB/S & DRAM CACHE 1GB DDR4 & 3D NAND PHISON E16, NVMe 1.3, 6.3w, 1600tbw 壽命]
價錢: $770

[PSU]
1 x NZXT C550 Bronze 550W 80Plus Bronze 銅牌 半模組 火牛 (5年保 CWT 僑威代工)(砌機優惠) 星期四返貨
價錢: $379

[CASE]
1 x Tecware Flatline Mini Tempered Glass Micro-ATX - Black (跟4把FAN) (抵用, 結構同MONTECH一樣) (8月17返貨30隻)
價錢: $299

[AIR COOLER]
1 x Thermalright AX120 Refined SE ARGB - BLACK (4 HEATPIPES) [148mm] 黑色 [CB保養有壞一換一]
價錢: $150

總計: $ 6038 ***

https://computeb.com/?i=eyJBWDRVMzIwMDhHMTZBLUNURzIwIjoyLCJSWC02NlhMOExGRFEiOjEsIlRFQy1GTC1NSU5JLUJLIjoxLCJOWlhULUM1NTAtQnJvbnplIjoxLCI1NjAwWCI6MSwiTUItUkI1NU1EIjoxLCJTRC1NNDcwMVQiOjEsIkFYMTIwU0VBUkdCLUIiOjF9

N卡就咁

整體效能上A卡會好啲,不過有啲人唔鐘意想要N卡,呢個自己考慮,同埋因為csgo 5600x勁過12400好多同埋底板都平啲整體差價唔大所以揀咗5600x
gigabyte z690i ultra ddr4 回收 refund 要比返d 咩佢地
淨底板?盒果d 已經無哂

ps 岩岩交左表
想問下你地去開邊度update d hardware?想升上做32gb ram 同 1tb ssd
唔知依度問啱唔啱
asus板m.2位嘅銅柱,香港邊度有得買?
整唔見咗1粒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞