[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
飛馬以前賣卡比礦佬賺個啲其實係用嚟補貼今日平卡比驚麻
用心良苦,搞手只求打個和
win10個所謂數位授權如果砌左部新機仲可唔可以用番
以前由win7升左去win10所以冇左個code 後尾換老母版佢都冇問啲授權野
你就咁升佢已經繼承左舊 key
想問下如果我想駁四隻moon 係咁要張好啲嘅顯卡 定其實冇分別
就咁 browse 野定會同時打機睇戲 rend 片
就咁 browse 你搵張有4個port就得
舊電腦把Cpu風扇點先可以重用
其實要換左邊幾樣零件先要買過條win key? Cpu&底板?
好耐以前聽人講,話win會mark左你呢兩樣嘢係一條key,btw 淘x一俾$20就即時有條key了
唔同 part 有唔同 weight
最主要係 cpu 同 chipset
換卡換 hdd 之類唔會理你
就係換過底板佢都冇問我拎新key我先奇怪會唔會新機都可以用番
跟 chipset. b550 你換邊張都一樣
應該係
window key有分OEM同埋Retail OEM就真係跟機成世 Retail就可以重用

dram 燈著埋 麻煩曬
姐係win只係mark底cpu&底板個型號?咁佢又幾公道,如果我塊h510m燒左換過塊二手同款佢都ok
其實有成功換機既 report
即係 ram 出事
新手砌以為 ok
事實九成未啪實
in theory yes
Intel Core i5-12400F BOX 行貨 價錢:$1,399
ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI DDR4 ATX 價錢:$1,360
ADATA XPG GAMMIX D20 (8GB) DDR4 3200 Mhz C16 價錢:$210*4
Kingston KC2500 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280 價錢:$490
Antec Cuprum Strike Series CSK 750W 80 Plus Bronze Semi-Mudular 價錢:$480
Antec NX Series NX410 ARGB Tempered Glass ATX - Black 價錢:$389
總計: $4958

法奧 呢張list我最後自己插番張舊display卡落去有冇得諗
冇買OS要自己裝 萬一條key用唔番可以淘X買key解決?
張卡未插電
呢個就唔知 不過一條OEM key出面都係一舊幾兩舊姐 淘寶大機率應該都係OEM來
淘寶多數 vlk 老鼠 key
貪過癮,試咗淘$20條win 10pro key體驗下佢點樣比貨我, anyway本身已有win10,就無試,唔知條key work 唔 work
拉 成班五毛又想推淘寶老鼠key
我會買翻我二正版oem key
記住要買我二既oem而唔係box
我淘寶買$2
你點解買咁貴?
睇唔清楚粒燈係邊粒
底板上面應該有對應字樣
如果係dram燈著左
最簡單係重新插過d ram
如果情況差既可能係整壞左CPU/底板

其實新手DIY第一次砌
建議有個識砌機既朋友睇住
可以減少好多錯誤同損壞硬件既機會

例如
在機箱外裝好CPU/cooler同ram 顯示卡
裝落機箱前應該試一次機
試好先將底板裝落機箱
可以提早發現問題節省時間
舊卡係邊張要買到750W牛?

windows免費download就用得只係多個水印
淘key其實未必係正版
我就覺得廢事買

如果舊機有key可以睇下可唔可以轉落新機用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞