[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(335) 電腦節來臨

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
係 仲有850火牛 同埋asus240既水冷
所以睇下換唔換埋be quiet 360個水冷
你asus 240可能要問返asus拎1700扣具
如果唔係.就咁就得.

我覺得係完全唔需要買過隻新水冷.拎返扣具就得
1 x Intel® Core™ i7-12700F BOX (行貨)
價錢:$2,520

1 x [8月優惠]ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI DDR4 ATX
價錢:$1,360

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$780

1 x [8月優惠]Kingston KC3000 Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$839

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,579
https://www.faroll.com/customize#NDg4MCw0OTAwLDUwNzEsNTI1OSw1MjU5
師兄
有日開機 個mon收唔到訊號 但部腦郁緊
抆左張顯卡 反而開得返
之後我插返個顯卡換去第二個顯卡位 又有返訊號
依家用用下 有時又會無左訊號
咁嘅話係咪似係壞顯卡 定係底板?
第二個顯示卡位.即係底板第二條pci-e 槽?
無生意到可以出去蛇王
水魚節有乜正野?
有好多水魚入裡面
認真.過左電腦節先再問

電腦節賣唔完既貨就一定會劈
如果1TB ssd唔夠用 應該點加好 同埋想要2x16gb ram應該點好 thx
轉kc3000 2tb

而家已經係兩條16gb
唔知喺度問啱唔啱
上個月換咗部新機,本身部舊機底板冇wifi都可以自己down完套戲投射到電視度睇
轉完新機唔知點解會話搵唔到裝置
想知係有setting問題定係個player問題
如果冇wifi的話.應該係連哂去同一隻Router.所以就算冇wifi都投到

你睇下router個面setting
全面大改架構, socket

性能提升相信有 問題係多唔多bugs
想用返三四年,最後我應該轉會 12700 + B660m Tuf

對AMD 有小小失望,之前塊Msi B550m 成日自動熄機會開唔返機,返廠整又話無問題。買左塊B550m Tuf 換完即刻無事。啲兼容性有啲問題咁。
係呀
amd係真係比較多d 小問題

對比Intel
第一條槽係一定冇畫面?
咁大個仔都未用過AMD
幫人砌就砌過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞