[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
870 evo

定呢個好
Core i5 12400F
RTX2060 12g
CFD DDR4 3200 8GB*2
WD Blue SN570 NVMe WDS500G3B0C
NZXT H510 CA-H510B-W1
NZXT NP-C650M-JP (650W)

呢條list底板原本想買MSI B660M-A, 點知冇貨可以轉邊隻
你預算幾多呀
預7千左右
你不如咁樣好過
nzxt 太貴
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨 (現貨)
價錢:$1,380

1 x ASUS PRIME B660M-A DDR4 Micro-ATX
價錢:$940

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$580

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$769

1 x Sapphire PULSE AMD Radeon RX 6600 8GB GDDR6 (可單買)
價錢:$2,649

1 x (優惠)FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x MONTECH AIR 100 ARGB Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,326
https://www.faroll.com/customize#Mzc3OCwzODUzLDQ3MzEsNDg4NSw0OTYxLDUyNTUsNTM3NA
Wtf 1個月跌左千五蚊
$800左右都係970evo+/ggbyte gen4/kc2500/sn770
再上已經係頂級980pro/sn850
請問我cpu 只可以run到ddr4 2133 ram
買3200 ram會唔會開唔到機/用唔到,因為我得8gb ram(4gb x2),想微升級至16gb,但目前2133/2400 ram既價錢同3200相差無幾。

如果可以,請問買2手既價格大約幾多? 唔想做水魚
全新都係$500-600
二手預半價左右

如果係intel 6/7代平台不如賣撚左佢換AM4好過
姐係買3200都會run到? 會行番2133?
唔該巴打
以前一直都諗唔明,NZXT隻焗爐閪箱有咩咁吸引
原來係一塊前置玻璃面板呃到唔少人
好想見到風扇
出現了
日日都同緊代理討論價錢

所以而家我d價錢.叫做貼地返d.比唔上MSRP.但係應該以全港黎講.數一數二平.當然.唔只係Gigabyte.ASUS都係
等緊3080ti 跌
想試下非3A game 4k 144打機係咩feel
呢張好過好多同級3060 ti啦

即係以丐版黎講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞