[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
如果講緊4條ram兩個牌子各兩條
我會A1A2/B1B2
同牌子擺同一邊
4條ram
各兩張
ggbyte

B450平平地執塊二手算啦

呢塊板我砌左部俾我姨仔
好彩仲生勾勾用緊
1 x Intel® Core™ i7-12700K BOX 行貨

1 x ASUS ROG Strix Z690-A Gaming WiFi D4 DDR4 ATX (現貨)

1 x G.Skill Trident Z Neo Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 4000MHz C16 F4-4000C16D-32GTZNA

2 x Samsung 980 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

1 x ASUS ROG Strix GeForce RTX™ 3080 V2 OC Edition 10GB GDDR6X LHR

1 x Corsair RMx White Series™ RM850x — 850 Watt 80 PLUS® Gold Certified Fully Modular PSU

1 x Corsair iCUE 5000X RGB QL Edition Mid-Tower ATX Case

1 x Corsair iCUE H150i ELITE CAPELLIX Liquid CPU Cooler — White

火牛係唔係850w夠用?洗唔洗上1000w?
同埋
RM850 , RM850x
HX850 , HX850i
其實d英文代號有咩唔同

謝謝有心人解答
閒時打下機,主要做文書嘢
但係想要4k display output

NVIDIA® GeForce RTX™ 3060(12GB GDDR6 專用記憶體)呢個得唔得
睇你玩咩game

4k用3060 可能要全低效
你呢種CASE同邊間買都有機會出現
熄XMP冇事的話=板RAM CPU互撞, 原廠都搞唔掂何況係鋪

換RAM//CPU比換底板有用, 降5600保平安除非係ASUS初代板/技嘉四槽板
DDR5對四槽板黎講6000已經夠哂高你仲要博6200
鋪頭/SALES有SENSE的話, 四槽板頂盡推6000MHZ 16*2
多謝曬巴打先 但咁睇同炒狗巴條list都差唔多 姐係冇乜問題?
其實用左5年都要換一換啦?顯卡如果有日想換既話 隨時自己換都得 比較易
想問下asus b660m 同msi b660m邊個好啲?
因為見炒狗巴推msi
而家出List都係用黎用去果幾款野,大同小異尋晚出比你條List,我㩒少左樣野,無加Cpu cooler,不過12400F唔係好熱,加唔加Cooler睇Budget,改返條平D既比你,同埋換左隻唔係全模組火牛平兩舊。

Asus塊呢期塊Prime板供電用料無咁好,睇你Budget點揀,如果要埋Wifi,藍芽都可以考慮用MSI呢塊,都係差幾十蚊咁。
1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,199

總計: $1,199
https://www.faroll.com/customize#NDkyNg

如果你預可能2-3年內會換Display,火牛就預返大D,又要留意返幾W幾多個Display供電頭,同埋下代Display供電插頭行PCI-e 5.0,到時唔知會包轉接綫定點,要睇d廠點玩,唔夠到時都係要換牛。不過如果新Display PCI-E格式行4.0好似要上到Z系列底板先有。而家砌新機硬係有個卡住卡住咁既位。

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨 (現貨)
價錢:$1,380

1 x MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX (砌機減$50)

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$820

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$769

1 x (優惠)FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,325
https://www.faroll.com/customize#MzMwNCwzNzc4LDQ5MjMsNDk2MSw1MjU5LDUyNTksNTI4MSw1Mzc0
想問下asus b660m 同msi b660m邊個好啲?
因為見炒狗巴推msi
而家出List都係用黎用去果幾款野,大同小異尋晚出比你條List,我㩒少左樣野,無加Cpu cooler,不過12400F唔係好熱,加唔加Cooler睇Budget,改返條平D既比你,同埋換左隻唔係全模組火牛平兩舊。

Asus塊呢期塊Prime板供電用料無咁好,睇你Budget點揀,如果要埋Wifi,藍芽都可以考慮用MSI呢塊,都係差幾十蚊咁。
1 x MSI PRO B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX

總計: $1,199
https://www.faroll.com/customize#NDkyNg

如果你預可能2-3年內會換Display,火牛就預返大D,又要留意返幾W幾多個Display供電頭,同埋下代Display供電插頭行PCI-e 5.0,到時唔知會包轉接綫定點,要睇d廠點玩,唔夠到時都係要換牛。不過如果新Display PCI-E格式行4.0"5.0自膠"好似要上到Z系列底板先有。而家砌新機硬係有個卡住卡住咁既位。

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨 (現貨)
價錢:$1,380

1 x MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4 Micro-ATX (砌機減$50)

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$820

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$769

1 x (優惠)FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $5,325
https://www.faroll.com/customize#MzMwNCwzNzc4LDQ5MjMsNDk2MSw1MjU5LDUyNTksNTI4MSw1Mzc0
]KLEVV Cras X RGB Series 32GB (2x 16GB) DDR4 3200MHz C16

2x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16

2xKlevv Value Select 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200MHz C22 SO-DIMM

應該買邊隻好?
KLEVV Cras X RGB Series 32GB (2x 16GB) DDR4 3200MHz C16
--DESKTOP RAM 、有RGB燈

2x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
--DESKTOP RAM 、無RGB燈、同上面效能一樣

2xKlevv Value Select 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200MHz C22 SO-DIMM
--LAPTOP RAM

睇你需求係邊樣
2xKlevv Value Select 16GB (1 x 16GB) DDR4 3200MHz C22 SO-DIMM???
佢有啲c16 c18咁樣 其實係咩來
大家好 我無咩電腦知識, 最近電腦壞左 想換一部細主機,聽朋友介紹有種itx的細機箱, 想用大約一萬蚊砌部i5, 3060ti 500gb 的細機箱機 budget唔夠可再加的的 請問大家可以幫我整個list嗎🙏🙏我主要都係玩下game 同直播 但偶爾都會想試玩下新game
MSI MAG B660M BAZOOKA同MSI PRO B660M-A比各有咩好處
Pro係咪耐用d?
Rgb 燈有咩用?
唔該曬巴打先 如果砌就跟你個list
琴日down左個樣掃曬成部電腦 check下有咩修復 突然又暫時冇事
係個windows都係卡係1803版本update唔到 又升唔到 又重裝唔到
求多次意見
屌你老母 飛馬黑店當然有關係啦
想倒米?
如果你個箱要用sama im01
咁用msi 比較好
佢第2 條slot 都係行 x16

PS15主要限制就喺張display
長度唔好過30cm 就得

Jonsbo v9 都夠細
但佢限死display 29cm 同13cm 以下cpu cooler

另外砌呢啲箱模組牛會比較開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞