[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Intel Core i5-12400 BOX 行貨
$1,490

ASRock B660M Pro RS DDR4 Micro-ATX
$950

ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
$999

[砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
$799

[6月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 D6 6GB GDDR6 (可單買或砌機)
$2,150

(優惠)FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
$499

Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
$429

Cooler Master Hyper 212 LED CPU Air Cooler
$258

Microsoft Windows 10 Home 64 Bit 中文繁體版 完整版 USB
$1,260

LG 24MK600M-B 24" FHD IPS FreeSync Monitor
$1,250

結賬總額:$10,084

幫屋企人執部工作機,用途:室內設計(sketchup,CAD,Photoshop,一般文書 ),預計用5年左右,budget:10k(連mon同win10,所以我當7.5k) 有幾個問題想請教下咁多位
1,Display卡究竟幫唔幫到我所需既軟件,例如 sketchup既rendering同CAD既順暢度??定其實睇ram多??
2,假設我理想要32gb ram,行2 x 16定2set 2x 8好??,我見2x8 多d value set,而2x 16大多都唔係value set
3,我上面套list有無咩問題??相容性上,定有無頭大身細,一或有其他同價上更好既choice??

萬分感謝
你爽左半年有多
2. 一鳩樣
邊樣平買邊樣

8x4 插4條糟滿就無得再升級

黑店,唱衰你
雖然唔想咁講,但係係香港大部份有價值既產品都會落得炒賣下場
基本上除了食物,其他野已經無係香港買啦!
只係好正常既demand&supply
慳返window 錢比多少少上3060ti
btw CAD 係2D 定 3D 多

1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,490

1 x ASRock B660M Pro RS DDR4 Micro-ATX
價錢:$950

1 x ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$999

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$799

1 x (6月優惠)Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 LHR (可單買或砌機)
價錢:$3,990

1 x (優惠)FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x LG 24MK600M-B 24" FHD IPS FreeSync Monitor
價錢:$1,250

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,635
https://www.faroll.com/customize#MjIwOSwzMTk0LDMzMDQsMzgyNCwzODU0LDQ5MTAsNDk5Nyw1MjgxLDUzNzQ
轉asus b660m prime a
klevv 16gb 兩條
giga 1tb gen 4.0 m.2啦
其實到而家有啲嘢都好清楚
呢年幾兩年俾咩人搞亂個價
代理一定係其中一份子
噚晚已經想講
上面有班人成日屌卡貴/炒
之前我都覺得無乜所謂之
但到呢個時候跌價之餘
悠二刑老闆都盡量再減
真心無乜必要到鳩屌
最多有人問咪話等40系就算
成日都覺得悠二同刑老闆中埋一份槍咁

1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,490

1 x ASUS PRIME B660M-A DDR4 Micro-ATX
價錢:$940

1 x [優惠]KLEVV Cras X RGB Series 32GB (2x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$999

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$769

1 x (6月優惠)Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 LHR (可單買或砌機)
價錢:$3,990

1 x (優惠)FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Thermalright AX120 Assassin X 120 Refined SE CPU Air Cooler
價錢:$149

1 x LG 24MK600M-B 24" FHD IPS FreeSync Monitor
價錢:$1,250

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,595
https://www.faroll.com/customize#MjIwOSwzMzA0LDM3NzgsMzgyNCw0ODg1LDQ5MTAsNTI2Niw1MjgxLDUzNzQ
係香港買顯示卡就係原罪
係咁架啦 連登仔一日到黑唔撚平過msrp就腦場文化前腦場文化後咁屌
乜撚都msrp 你做老世都唔會樣樣成本價咁賣啦都痴撚線
你全身係唔係都係Uniqlo
再唔係咪屌鳩你屈鳩你炒狗再紅色大字係到笑
講真比你落撚到msrp咪又係唔撚會買話出新野喇就黎 又話咩年半2年先落番msrp 正常都清倉價咁賣啦blablabla
好撚難服侍
我幾個月前砌機
上Amazon/Newegg果啲搵
全部都仲貴過香港
不過人地落價又真係可以快香港一大截
幾個月前香港要成部砌先賣比你
咁啱我想成部機換
對我嚟講無影響
想UPGRADE果啲就真係麻煩好多
成部砌都算, 問題個價都係貴到癲
我上年9月砌, 3070賣緊$8000,
跟住含淚去左新強屌左張3070 suprim x $6800
拉我係你就收聲啦 中資蛋仲要唔幫櫬我二買技嘉行貨
我果陣15K 3080Ti都係咁砌
反正果期就係唔想再對住部舊機
錢跌價蝕錢諗計慳返/搵返好過
冇人屌悠2同刑老闆噃
由頭到尾都係話廠商水浸都要賣高價正仆街咋嘛
無直屌呀
我咪講緊悠二同刑老闆亦都盡減
價錢都好清楚
大家應該都知問題出喺代理度
咁嘅情況有時再屌落去
俾我個人感覺就:
到底想佢兩個蝕賣俾人
定係覺得佢地都有份控制價格?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞