[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
做咗陣功課
mb諗緊 asus B550 plus 定b550m plus
(可能轉細啲個機箱)

CPU會想轉 5600x

太耐冇留意硬件更新時間表,呢個時間咁砌會唔會太傻仔
係cpu個part 出事定both, 有冇話等到咩時間有新野出
咁又太耐…反正我都係日常用 機都唔點玩嘅人
amd而家既優勢就係唔使換底板b350都用到最新5000系cpu,如果諗住換埋底板不如用intel會平啲
因為我打算買板test 下到底死板定死U, 如果粒U冇死仲可以用返嘛 (1600都仲係夠用)
到時係死左U 咁都係要買返amd, 到頭來都係唔轉intel 最好
想問下 I5-12400 用原裝散熱會唔會壓唔住?我依家用緊原裝散熱 洗唔洗買?
cpu好少會死既底板問題多,不過建議買b450,平啲,b550腦場好似無點降過價
上price睇過大約900左右 都唔係接受唔到嘅 不過爸打講完都比較埋450先 唔該曬
夠用
我重新睇咗下發現b550都平既最平有bluetooth msi b550m pro-vdh wifi都係600幾,可以b550既,不過b550問題係amd官方寫明唔support第一代ryzen,所以底板廠係無講明1600用到,但係有啲廠其實bios都加咗第一代ryzen既support,所以呢個要視乎廠商有無做,要自己做下research先知,而b450就一定support到1600,所以要100%穩陣就b450
原來仲有呢個位…咁我買前會睇定on list mb 支唔支持1600先
10k-12k budget
要高儲存量,間中剪片,少打機
要連27吋mon ,最好細機箱

求list
我幫襯左好多次 一次都冇出事wo
咁你好彩無係呢間垃圾扣卡炒賣果期砌,Btw垃圾藍店就咪壞佢宣傳
多數買散件 邊間平就去邊度
飛馬唔派貨討論POST #1
https://lih.kg/2494111
飛馬cpu係平啲嘅

不過機箱火牛都貴啲
佢無圖又無list擺低句黑店就走咗去,你話條list伏既,睇到砌機手工垃圾既都話有理有據但係送到貨boot唔到機呢啲doa嘢間間都有啦,隨時係條ram鬆咗之類啫,其實都係睇下鋪頭點處理,未至於係黑店咯,之前炒卡賣礦佬就真係黑啦
唔砌埋?買散件間間都差唔多,邊間平咪屌邊間,唔Check貨果D就自己抵死
其實睇support都好簡單去呢個網
https://kolos.github.io/ryzen-smu-checker/
將你睇中嗰塊底板既bios擺入去,跟住就會顯示隻Bios support乜cpu,好似呢個係msi b550m pro-vdh wifi既bios,一個係初版一個係最新版,可以見到初版Bios唔support 5000系apu咁樣,而兩個bios都support 1000系cpu,即係1600都用到,雖然msi官網無寫support 1600因為amd講明b550唔support zen1/zen+,但係其實塊底板係可以用到
買3080用黎2K gaming會唔會好on9 定係3070算
ASUS PRIME B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
ASUS PRIME B660M-A DDR4 Micro-ATX
呢兩塊板淨係差wifi問題?,見你地推薦有wifi板多d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞