[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
打機勁d
冇用有啲人覺得好睇啲 純外觀
心靈滿足
睇#1
係19年砌嘅
嗰陣應該係諗住r7都應該用到550板先咁砌
點估到intel3年後同價位咁撚勁
而家有少少後悔
ASUS ROG STRIX B560-A GAMING WIFI ATX
Crucial ballistix 2×8GB WL
i5-11400 tray
aio Corsair iCUE H100i 240mm white
Antec NeoECO 850W White Edition
Lian-Li LANCOOL II Mesh atx white
Kingston NV1 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280 < window 10
SAMSUNG 970 EVO Plus SSD 2TB - M.2 NVMe
EVGA GeForce RTX 3070 Ti FTW3 ULTRA GAMING

問題: 開唔到機 一直係底板畫面
弱弱一問 如何唔識搞超頻 cpu 揀f版係咪已經好夠
我好記得當日呢個po點吹奏amd
鬼叫果時intel gen10 gen11整得衰,又爆出gen10之前cpu有bug,要fix就降效能

記得跟返intel官網揀啱頻率嘅ram
其實而家amd仲ok既淨係打機可以考慮升級5800x3d,打機同貴得多既12900ks一個水準
仲有f係唔跟內顯,張display card壞咗就無得用內顯頂住先/check硬件問題
我都係5月先換左粒5600X 等睇7000 +DDR5 情況點
電腦野無話唔夠用既,有錢乜都得

但回你問題 : 650W 好似唔多夠力跑 3080 (因為我都係用650W

而家老黃出口術話40系 要cut 台電單
咁真係入張3080 隔代買張 5070 算鳩數
搭單問 我用i9 12900f 用ddr5 5200Mhz會唔會出事
因為我見香港終端5200Mhz 係平過 4800Mhz
我check返官網係Up to DDR5 4800 MT/s
用住先
唔會下下上到5200
唔該巴打
其實而家AMD都仲ok
5600同12400都差唔多
AMD CPU都平左唔少
升級上5系效能唔會輸比12代
12900都要谷到240W先勉強砌得贏5950X

只係你當初砌機就唔應該買貴咁多既B550搭粒3600
散熱都唔需要上水
除非你有計劃升級
不過事實說明B450同B550一樣食到全部AM4 CPU
咁早買B550係柒左少少
幾年前之前法奧是但買
boot機去bios睇下
多數bios無問題

似windows死左多d
你好似誤解左intel既字尾代號

以12700為例
12700係最基本有內顯版本
12700F係無內顯
12700K係無鎖版即係可超頻版
12700KF即係無內顯又可超頻

所以唔超頻即係唔要K
同F無關
入到bios 呀
= 死左window?
Team RAM
Nok K CPU
拔走d多餘硬件再試下boot機
硬件壞左boot唔起都有可能
非系統碟都盡量拆埋
感謝!
睇左咁耐,都仲係睇唔透悠二呢度係咪俾你地反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞