[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Hdd 和sata ssd 係同一個lv……
唔好怪佢,佢戇鳩真係唔係第一日既事黎
可能我用廢hdd 換咗隻sata ssd開機明顯feel到快幾多
姐係點?
次序全部刪曬佢 刪剩usb?
我試過手動撳F11進入usb 佢都係會彈返出去
我之前都係用隻廢物 Wd black 10000轉
係,如果都係唔得我懷疑你呢隻舊SSD都係有問題除非你有第二架機試呢隻SSD同埋USB Load唔Load倒
我係幾年前用緊嗰啲seagate 5400轉
柒頭ching夠鐘發癲未?
呢隻係本身果個ssd黎
但ssd會影響到usb既咩?
你唔好柒啦。HDD同SSD同一個Level,轉頭又話SSD快好多?你架垃圾機d垃圾零件用左幾多年?定用緊H板話無問題呀?腦場文化仆街仔,又夠鐘出黎亂水鳩人呀?
以為ching食咗藥 見到你又發癲就放心好多
答你唔倒,你試下所有SSD同HDD都唔駁,試下Boot隻USB。會唔會同一情況,點點點之後會唔會彈Msi logo無限loop?
唔該曬巴打先
隻腦場文化狗講D野真係好獨凸
咁樣搞好煩 呢方面又唔叻
其實可唔可以買悠二既砌機list 之後唔要顯卡同埋ram 用返自己本身果啲 咁樣可唔可以既
無第二架機要逐樣試,無計,可以既,Btw你用緊邊對Ram
係連唔開XMP都會入唔到WINDOWS?
Ram又要夾㗎?
講起ram 以前去旺角唔知邊到連鎖店買左部砌機list既機
用咗一排之後唔記得咩事 攞返去比佢整
佢同我講話條ram撞左 叫我買過另外2條
但明明係佢公司幫砌既
撞Ram既話你連果一排都用唔倒,水鳩你喳話睇下你新機想砌DDR4定DDR5,不過呢段時間經常聽倒話DDR5多問題。
唔開XMP都藍?
明顯果陣做咗水魚
應該ddr4?
我求其撳6-8000既list都係ddr4
唔要顯卡同ram都係3-4千
係咪可以咁買 佢會唔會唔砌
你有咩需求,打機多定點?同埋你真係睇睇用緊對咩Ram先,2X8GB?咩牌子?幾多Mhz?如果係DDR4都可以用返先,慳返D。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞