[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
你仲開倒機就直接入Bios Reset,拆電係For架機Boot唔起,開唔倒機先要用到強制拆粒電Reset

準備出機用呢條list, 麻煩比下意見
想請教下
G skill Trident Z neo 32GB (2x16GB) 4000MHz C16 F4-4000C16D 32GTZNA
會唔會差過其它3200MHz / 3600Mhz嘅ram
唔該
同2x16有咩分別?
包裝分2條?
想試S880/ S1000
我係個msi bios完全搵唔到reset
點解黑馬d cpu 底板得平過悠2?
開左Easy mode?入Bios F7
而家用緊

Intel Core i5-9400F

ASRock B365M Pro4 DDR4 LGA-1151 M.ATX M/B

Adata XPG Gammix D10 DDR4-3000MHz CL16 2x8GB 16GB Kit

Zotac Gaming GTX1660Ti 6GB AMP Edition 6GB GDDR6

xAntec NeoEco Gold Series 550W 80Plus Gold Semi Modular

最近想換機箱 諗諗下換等機箱不如換埋水冷 再不如升級下 眾巴打有冇咩推介 筆直約5k

暫時睇中gigabyte d 箱 同埋佢個隻 AORUS 360水冷
唔該曬巴打 今晚睇吓先
因為佢夠良心
換箱同水冷有咩意義
拎5k換12400+6600好過
想貪靚
6600好咩 想用返N仔
Asus
2060囉咁
用D5就係咁多問題
岩岩Google左 cyberpunk 開到2K ultra 好似唔錯咁 不過應該而家用緊550牛 好似岩岩好?
550W夠啦
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨 (現貨)
價錢:$1,380

1 x MSI B660M BOMBER DDR4 Micro-ATX
價錢:$780

1 x [6月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 2060 D6 6GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$2,150

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $4,390
https://www.faroll.com/customize#NDk2MSw1MDY1LDUyNTQ
仲有筆直 揀埋箱先 想換RGB信抑箱
幫拉 我二一定係良心價 一定係紅馬做爛市
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞