[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
一陣投訴你
行貨有MSRP就係要賣家共同遵守
如果唔係大家減價只會攬住死
如果有行家推冧個價會俾人杯葛

利申:貿易/零售背景,非電腦行業
矮 RAM 邊隻好?用緊 B550-F 同 5600X,睇咗 Corsair, Crucial 同 Kingston,打算揀 3600Mhz 2*16Gb 🙏🏻
不過如果砌機.我非常建議配埋FSP牛買

FSP本身唔貴.asus 3070 ti以上仲減多200蚊
crucial停產.唔會有

平平地klevv bolt X OK
即上1000w

計返條數都係$899
見美馬仲有crucial,Corsair 矮ram太醜唔多想揀
又或者你掉轉.rog 3080配fsp 火牛

網價再減200
仆街香港腦場到而家仲係諗住靠玩monoply去死頂個閪價真係食撚咗屎
bolt X個人審美嚟講數一數二靚仔
唔洗加散熱?
原來機箱有
FSP本身有玩開代工佢D牛真心幾正
以前有隻550火玩左好多年賣埋比人都行得走得
我覺得代理定價先係主因
據聞某d代理俾零售商既毛利本身就好少
加上其實零售商係好傾向減價促銷
你既觀點同現實可能都幾大落差
咁就一齊仆街啦二等香港公民淨係配買貴電子嘢
想問下如果成日遇到咁係咩問題
得電腦係咁,一撳疑難排解就解決到

tcp/ip自動設定?
自動 (DHCP)
相信呢幾年有唔少師兄chok住條氣
比班炒撚同礦狗推高個價買唔落手
依加應該貴1蚊都唔買

炒家死全家
ipconfig /release
ipconfig /renew

啱啱試左,要用一日先知仲會唔會發生

btw 用Marvell AQC111C 5GbE connection係咪喺呢度down最新driver就ok?
https://www.marvell.com/support/downloads.html
到時燒肺劵又會唔會加返價呢
望住個價跌到咁 心理好唔平衡
Spec 一樣,11月同6月差4000蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞