[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
推下
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨 (現貨)
價錢:$1,380

1 x MSI B660M BOMBER DDR4 Micro-ATX
價錢:$780

1 x Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (8GB X 2) DDR4 3200 MHZ C16 - CMK16GX4M2E3200C16
價錢:$589

1 x WD Blue™ SN570 1TB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$689

1 x [消費券優惠]Sapphire PULSE AMD Radeon™ RX 6500 XT 4GB GDDR6 (可單買)
價錢:$1,750

1 x FSP HV PRO Series 550W 80 Plus Bronze
價錢:$349

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,046
https://www.faroll.com/customize#MjYyMCwzMzA0LDQ0NDEsNDkxNiw0OTU2LDQ5NjEsNTA2NQ
自己砌就夠錢買張6600
如果買i5 12400或者12500
ddr4係咪3200已經夠?
dd5太貴
板係一定要b660?
3200夠

板可以H610,不過係for預算不足嘅人
係for不需要太多擴充嘅人
正路都係b660
咁如果h610係咪發揮唔到成粒u?
即係如果假設日後3080到4系或者之後
就要換?
6000蚊夠砌i5+2060,6500xt除非真係budget極低唔係既話點都唔建議
你確定之後唔升級Ram/ssd都可以嘅

不過最平階級B660都唔係貴唔多
想問5600x同i5 12400相差幾多?
12400功能同價錢都好過5600X
我睇到
佢粒12400價錢=以前i5 3470既價錢
但勁n倍
5600x打機其實勁過12400,cache多打機有優勢
5600X同12400打機效能差距好細

加上香港5600X好貴
相對上5600x 板就平d
而i5 12400我考慮緊係咪一定要b660
將個buget放落3070或者3080
我618京東買900人仔5600x
不如講下你Budget幾多再出條list ?
lian li 出左隻新matx箱,20升細箱好撚正
9000左右
唔洗ssd 用返原本
其實俾多200 rx6600都砌到當然飛馬呢度啲人唔推介,不過當係純粹參考下價錢咁,拎條list去腦場行下應該都砌到差唔多既嘢
12400 h610 夠力推
不過要睇擴充性
我就好夠用1 x gen 3 ssd ,1 x hdd, 2條ram, 三個usd裝置
用左減100卷
matx+360水冷做到20L香港土地問題必備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞