[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
點解你要針對悠二
steam夏日特價,我驚買下買下,500gb m.2用爆

但我仲未撚有卡
我記得之前係有人推用500gb, 原因在哪
其實我未上過去玩
我都唔知
無野
我泰國人唔驚你
你有禮貌啦
過眼雲煙, 強身健體實際D
想問各位師兄情況係咁嘅,我自己係4月嘅時候執左部腦但個時貪平冇買cpu cooler 就咁用送個個,之後近排夏天打機成間房好似蒸爐咁,所以我就check check幾度,發現cpu 80-90度gpu 80度。
咁我想問我應唔應該買nzxt kraken x53 (驚風冷嘅夠勁但又驚水冷會爆/漏水)同埋自己裝定攞埋成部腦出去比人裝好。
spec list?

你影張相睇下d風扇點擺先

有無較大d風扇轉速?
尋晚臨訓果陣睇到美馬 MSI RX6800 Gaming X Trio $4975
今朝睇變咗$5795
好後悔冇即刻落單
唔應該

兩年前香港行貨$4780
應該開冷氣
而家等新卡算

Inno 3060ti oc

無較大
其實間房熱証明部機散熱好
解決方法係開冷氣,一係就undervolt
有錢買電腦,無錢開冷氣
割me?
之前砌嗰部電腦壞左, 都用左成5, 6年, 所以直接想砌過部新
想問下隻adata Premier SP550 SSD同toshiba DT01ACA100 hdd係咪可以用返? 定係建議買過個新?

我預budget 8k左右, 主要用黎文書, 睇片, 間唔中會打下機咁, 短期內應該唔會upgrade, 同埋部電腦想at least 用5年

如果ssd同hdd可以慳返, 咁樣砌得唔得

1 x Intel Core i5-12400 BOX 行貨
價錢:$1,490

1 x ASUS PRIME B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

1 x Corsair VENGEANCE® RGB PRO 16GB (2 x 8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit — Black
價錢:$640

1 x (6月優惠)Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 LHR (可單買或砌機)
價錢:$4,120

1 x Antec VP Plus Series VP-650P Plus 650W
價錢:$460

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - Black (三風扇版本)
價錢:$429

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,239
https://www.faroll.com/customize#MTQxNSwyNTcwLDMzMDQsMzgyNCw0ODg0LDQ5MTA
如果機箱得3把風扇
點樣放先係最有效散熱?
前2後1?後1上1前1?
前2後1 for sure
可以用番,
建議買個500GB M.2 SSD會更好,
速度上快幾倍,睇你有冇需要。

Btw AIR100機箱 啱啱好有2個HDD/SDD位

1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨 (現貨)
價錢:$1,380

1 x ASUS PRIME B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

1 x Corsair VENGEANCE® RGB PRO 16GB (2 x 8GB) DDR4 DRAM 3200MHz C16 Memory Kit — Black
價錢:$640

1 x [砌機優惠]Samsung 970 EVO Plus Series 500GB M.2 PCIe NVMe 3.0 x4
價錢:$489

1 x (6月優惠)Gigabyte GeForce RTX™ 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 LHR (可單買或砌機)
價錢:$4,120

1 x Antec Cuprum Strike Series CSK 650W 80 Plus Bronze
價錢:$470

1 x MONTECH AIR 100 ARGB Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$429

1 x Thermalright Assassin X 120 Refined SE ARGB CPU Cooler
價錢:$199

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $8,827
https://www.faroll.com/customize#MTQxNSwzMTkzLDM4MjQsNDQ4MSw0ODg0LDQ5NTEsNDk2MSw1MjU1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞