[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
要睇返所謂壞係點壞法
話唔定就係HDD/SSD問題
姑媽出果d 風扇質素點? 想買3隻 argb 扇玩下
3060ti正常唔會咁熱
明顯係通風問題
係咪機箱空氣唔流通?

你自己覺得d風扇點?
特別係後面出風夠唔夠風?
呢d平機箱風扇多數好弱
去bios set盡佢
顯示卡風扇都set盡佢
睇下有無改善

一係打開側板試下

硬件上建議
CPU cooler換個塔散
機箱風扇換d好d
例如arctic P12
開機完全冇反應, 火牛風扇, CPU風扇, 咩都冇着, 好似過唔到電
所以我估係火牛, 底板其中一樣壞?
不過都用左咁耐, 所以我都唔深究係邊樣壞, 直接砌過部新就算
12400都要買換機箱風扇,真係錢多無地方洗
Cpu 買個$100塔散就夠
會唔會只係電線鬆左

HDD同SSD可以用返
當然新既SSD比舊既快好多
如果有錢整隻玩下都好
點知佢點解3060ti都上到8/90度咁撚癲
想降溫咪俾錢搞
入唔到window 發現係ssd 問題

Crucial mx500 1gb for 一般打機好唔好用?
我張rog 3060ti 最多都係70度
機箱4000d air flow 原裝1入1出
唔該哂師兄!

另外我有兩條RAM剩, kingston KVR21N15S8/8 同 KCP426NS6/8
係咪可以照加落去?
會唔會有d咩衝突?
你部機裝唔到m2 ssd?

MX500 ok的
但如果有m2就買m2
無乜理由再買SATA SSD
Gigabyte b660m 應該得掛

太耐冇研究
古董2133
唔好咁啦
Mx500 m2 貴400?

係咪快好多
如果1GB 就真係唔好啦,而且好大獲
牌子型號上都無咩問題,但你底板冇m.2咩
有就用M.2啦,快好多
想搵隻2TB SATA SSD
想問下宜家仲可以揀咩牌子
用黎擺file既2.5" HDD就死想換
朋友 你散熱做好
都唔會令你間房降溫
散熱係將機箱內部嘅溫度
帶出去機箱外面
叫你朋友開冷氣啦
你邊度睇價
asus 3080 10gb 12gb降價

Giga 3070 eagle 降價
https://www.faroll.com/product/3753/6gigabyte-geforce-rtx-3070-eagle-8gb-gddr6-lhr

Gigabyte 3080 10gb送aorus gen4 1tb優惠變成3080 12gb 送aorus gen4 1tb.同價
https://www.faroll.com/product/5169/gigabyte-geforce-rtx-3080-gaming-oc-12gb-gddr6x-giga-aorus-gen4-1tb-ssd
正路用到m.2就當然m.2
一般般
1 x Intel Core i5-12400F BOX 行貨 (現貨)
價錢:$1,380

1 x ASUS PRIME B660M-A WIFI DDR4 Micro-ATX
價錢:$1,020

2 x KLEVV Bolt X Series 16GB (1x 16GB) DDR4 3200MHz C16
價錢:$820

1 x [優惠]Gigabyte AORUS Gen4 SSD 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$769

1 x (6月優惠)Gigabyte GeForce RTX™ 3070 EAGLE 8GB GDDR6 LHR版本 (可單買或砌機)
價錢:$4,699

1 x (優惠)FSP Hydro S Series 650W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x MONTECH AIR 100 ARGB Tempered Glass Micro-ATX - Black
價錢:$429

1 x Thermalright Assassin X AX120 CPU Cooler
價錢:$229

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,925
https://www.faroll.com/customize#Mjg5MSwzNzUzLDM3NzgsNDg4NCw0OTYxLDUyNTUsNTI1OSw1MjU5LDUzNzQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞