[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
其實我用12400f 咋,純粹貪靚用佢地會唔會凍親粒cpu
但想問下巴打們 咁既情況 最大機會係咪硬碟問題?
其實係咪要鳩衝諗多陣會唔會俾人搶晒
原裝散熱都壓得住i5 12400咁睇你部機配色啦,黑色咪k360v2,白色咪vk c360 ip
我全黑機呀
淨係講檢查費,拎落樓下電腦鋪/Call所謂師傅上門多數都同你求其睇兩睇再鳩up壞乜乜乜,見你都唔識架啦,再同你講話換野再劏到你一頸血,實際上換一千幾百搞掂既野都收你2/3千,年中唔少傻仔送錢比呢D垃圾
巴打 如果我想試吓自己換硬碟 係求其一隻ssd都得定係點既?

依班人真係好仆街
你用緊邊塊底板,支援M.2 SSD既話比幾舊水換隻試下,就算試完最後唔得要再砌新機都可以用返。
轉呃細路氹C9,唔係點會做極都唔執,就係日日都有班又傻又蠢既落搭
如果塊底板有m.2就平平地600幾蚊買條wd sn570 1tb,無就micron mx500 1tb,都係600幾蚊
我都係咁話
Msi b350m
如果唔玩rgb,有冇咩白燈led 12cm風扇推薦?
好睇、靜、風力夠
唔識依啲
巴打可以幫下手?
我係用緊msi b350m

我覺得hdd/ram問題
要整應該唔難
但重裝唔到係咩料?
係咪因為硬碟本身一早有問題?
係真係咩方法都用曬 都重裝唔到
上佢官網寫住M.2 SLOT 1條
係咪買sn570比較好?
yes,不過唔知你原本ssd係m.2或者sata,如果係m.2既話你要買隻enclosure擺原本隻ssd入去先copy到data去新嗰隻ssd
係咪肯定SSD 壞先
仲開到機入到BIOS?
原本係sata
啲data冇曬郁冇所謂 冇乜重要資料
我上網見人哋同我個情況一樣 啲人留言都係估ssd
純粹就係開機入到去你放置唔理佢/你用一陣間佢就死左機 得滑鼠鍵盤郁到 但撳乜都冇反應
咁應該買條m2換就得,睇budget做人
gen 3 就Samsung 970 EP , CS3030, KC2500, SX8200
gen 4 kc3000, CS4040, P5 Plus
自己睇岩心水就得

MSI b350m板條M2 Slot應該係Display Card下面
如果好似PS15, IM01 呢D細箱唔拆張卡都幾難換
請支持邢老闆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞