[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(329)冧冧冧!!!

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
Sn770可以嗎?
難換都要試吓
垃圾黑店 只信faroll
其實今年仲出緊AM4 CPU
整返好就同新既差唔多
要睇下底板係邊塊
升到級FPS隨時升成倍

如果整機
部機剩係得一隻系統碟?
如果有多隻hdd/ssd就拔左系統碟
換隻hdd裝windows落去試下

你自己可以換到SSD同裝windows的話好大機會慳到錢
或者買隻最平既240GB SATA SSD(如果用到m2就m2)
返黎換同裝windows
Turn A 射爆你
終端
用過幾次無咩出錯過
仲要一兩日就送到貨
nr200p /nr200p max
lian li q58
phanteks evolv shift xt
出錯過,即係錯左D咩?同大家分享下,有超貧世界冠軍幫手砌真係唔同D
我岩岩先村任6星,hr3
佢條五毛pr想串你班高達成日要幫我二執屎有「出錯」啊
紅店就算倒貼幫我地連登仔砌機都唔去啦
拉 我唔知咩係turn a
點敢搶你個我二首席PR位諗唔明點解會去搵條肥閪撚仔砌機,仲要紅店又唔係特別平
小弟想砌部ITX迷你機打機(土地問題)
預算一萬蚊左右
機箱想用 Lian li Q58 或者接近size
請教下各位巴打點配搭可以係預算內max out 打機 performance?
定係小弟都係買電競laptop好?
想問下有冇巴打知道個機箱粒圓形小螺絲係用咩扭出嚟
完全扭唔到
不如影張高清圖黎睇下,你就咁講唔知你講咩位置既邊一粒你呢下形容真係傳心過傳心師。
q58同nr200p都唔夠薄
清,SSD/HDD應該係另一面拆..............
我..屌
唔好意思 我0電腦知識 唔好意思
仆街 一拆出嚟一眼已經見到
我仲搞左咁撚耐
你到時換M.2 SSD之前,影張底板既相問埋呢度D大哥要插邊先
仲打算返工之前試吓之前隻ssd有冇問題 點知趕唔切
唔該曬巴打們
電腦突然熄機,想問下有冇幫助可以點fix
事源有晚打機突然熄機, 之後reboot 就去左safe mode, 淨係去到bios, 咁最後都係開唔到機就reset bios setting, 之後就死左
宜家就開機所有風扇, 底板燈都有著, 但moniotr 就no signal, 長禁power都熄唔返機, 底板蜂鳴器冇響過
spec list:
cpu: ryzen 5 1600
mb: asus b350 plus
ram: corsair 8gm *2
psu: neo ECO Glod zen 500W
GPU: gigabyte 1060 6GB

Troubleshoot:
ram: 轉slot / 單條
psu: 買左個新
monitor/ cable: 本身laptop 用緊一直work fine
mb: 換電池同reset cmos

懷疑緊cpu/mb/gpu 有野死 但冇料做test, 諗緊如唔好去樓下鋪俾$150 做檢查, 有冇爸打指點下
中非打
真心支持手足
Formd T1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞