【病者收容所】《病港II》(53)

1001 回覆
1018 Like 7 Dislike
一隻喺稻草人入面 另一個好似喺科大見過嗰隻?
佢為左保護M呢個希望
值得嘅
Chance!
早文呢
湯婆你同我出嚟
冇文
聽朝有文
「我最怕劉吉唔願醒。」看劉吉和宇宙之子那舐犢情深的模樣,我覺得要抽離並不容易。

特別是我如今無法干擾劉吉,只像個旁觀者角色,他壓根不知我的存在。

每個人都說要放下,但放下又談何容易?

「仲有個辦法。」白鯨總不會讓我失望。

「我聽緊。」

「出到去唔好直接殺死宇宙之子,去高處將佢扔落樓。」

「點解……」

「下墜過程產生嘅離心力可以影響到病童腦波,從而令劉吉驚醒,我哋依家干涉唔到佢兩個,可以嘗試下。」我差點忘了,白鯨曾是控制幻覺的能手。

「好,等我。」我投入白洞中,迎來陣陣暈光。

待光暈漸漸消散,我已回到昏倒的走廊上,旁邊躺著同樣陷夢的劉吉,他真的是來救我了。

我一手將宇宙之子抱出消防櫃,然後全力奔跑上大廈的頂層,因為走廊和梯間窗口都有鐵框封著,

慶幸是路上沒有特殊病者阻攔,我頭腦都前所未有的清晰,以兩級拼三級的步伐踏上大廈的天台。

「咣──」我試著用肩膀把門撞開,可是依然緊閉。

我只好更換神傘的統傘模式,用那口徑稀有的子彈射破鎖頭!

「呯」整個鎖頭位置爆開。

踏入天台瞬間,爽風把我黑髮吹拂得凌亂。
我單手肩托著宇宙之子,行至天台的圍牆前:「好好安息。」

說罷,我把宇宙之子扔落樓下。

待地面傳來一陣沉悶的聲響,我利索地離開。

現在要回去剛剛的樓層看看劉吉,如他仍未甦醒那可麻煩了。

可能是當了十年倖存者的本領,我剛要踏落十九樓,馬上感覺到一股不祥的氣息,於整個二十樓唯一的單位中蘊釀。

我警惕地凝視整那收容單位的鋼門,回想起劉吉的警告便不作理會,快步回去。

回到原本的樓層,劉吉仍然躺著,可是……已經醒了。

他張著迷茫的眼睛,視線落在走廊牆壁上。

「你醒咗。」我不知該說什麼好,就說些顯然而見的事。

「嗯……」劉吉稍稍舉目,快瞥了我一下:「真係個好長嘅夢。」

我伸手給劉吉扶住,他低頭合眼幾秒,伸手將我握住起身:「你又會突然醒咗?我未入夢前,見到你都仲昏迷緊。」

「咁你又點解唔拉我落樓?揀親自上嚟,明知咁高風險。」

「你條繩斷咗。」

「斷咗?」我望望腰部尚綁著的繩子,拉著它們回收,收到最尾果然是斷開了。

我一愣:「我入夢前仲綁得好好哋……」

「係咪中間遇到咩病者,你整斷咗唔察覺?我上嚟嗰陣見到有病者嘅屍體。」

「我遇刺孔人嗰陣,條繩都仲未斷……」

「自然斷?都無咩可能。」

「嗰個員工安全落咗嚟?」我想起那個信主撐過不少日子的紫衣員工。

「員工?咩員工……」劉吉神色凝重。

「著你哋機構紫色衫嗰個,佢應該落過嚟。」

「頭先無一個人落嚟。」
劉吉的說話,令我雞皮疙瘩。

他都意識到事態的不尋常,挲著下巴尋思:「你……遇到嘅可能唔係員工。」

「佢身上都無任何病者特徵,最多信主信到走火入魔。」我主要以此判斷,而且對方說話流暢。

「可能係「虔誠者」走咗出嚟。」

「原來佢有名堂……」

「品種係「詭人」嘅特殊變體,真係要講主要特徵……就係佢會不斷表達出自身嘅虔誠。」

「危唔危險?」沒想到機構連稀有的詭人品種都有收容。

「正常情況下唔危險,但唔可以俾佢搵到另一隻特殊病者,如果唔係就麻煩……」劉吉若有所思。

「邊隻?」

「另一隻叫「背叛者」,同「虔誠者」係雙子病者,佢哋生前係兩兄弟,只要佢哋唔相遇,我哋都唔會有危險。」

墨菲定律在我身上一向很顯著。

「但宇宙之子仲危險過佢哋好多,優先搞掂佢先,你……處理咗佢?」劉吉望入空空如也的消防櫃。

「我掟咗佢落樓。」我坦白地說。

「難怪……」劉吉小聲唸句。

「難怪咩?」

「難怪,我頭先喺夢到有突然踏空嘅感覺……」

「因為呢下整醒咗你?」

「老實講,其實係。」劉吉點點頭,眉目上浮現人生的無奈:「我……諗起咗以前某啲回憶,差啲唔醒唔到。」

我們一邊談著夢境的事,一邊搜索樓層跑出收容所的特殊病者,特別是那隻已經確定逃跑了的「虔誠者」,我的繩子很大可能是他砍斷,但他要斷我繩子做什麼……

「我有睇到……」我語氣盡量沉穩:「你嘅夢。」

劉吉冷冷一笑:「係咪好可悲。」

「至少都幸福過一段時間,你唔係乜都無。」我指向腦子,淡淡淺笑:「仲有回憶。」

「我到今日,依然未釋懷……」

「……」

「我仍然覺得嗰日無發生嗰件事,咁我、我肯定係世上最幸福嘅人……」劉吉不自覺捏緊拳頭,眉額深深皺著:「仲有我個仔同女……」

雖然我很想談談湯婆的事,但我覺得劉吉已經夠傷心,我不想他被仇恨佔據餘下的人生。

可是懷疑的心一現,想擋也擋不住。

「嗰個回憶仲令我諗返起一個人。」劉吉緩緩道出那名字,臉上添了一絲孤疑的神色:「湯婆……」

「你以前無懷疑佢?」我反問。

「嗰陣我一直活喺自責同悲痛當中,完全忽略咗佢存在……」

「……」

「我老婆當時係變成病孕,再俾人開刀劏肚,即係話對方明顯想搶肚中嘅仔女……」劉吉輕微掀開蓑衣,摸著當年腹間留下的爪痕:「而且嗰陣我對付嗰隻唔係一般病爪,正常病爪我要處理唔難。」

「係咩病爪?」

「一隻……識得脫皮再生嘅病爪。」劉吉現在回想起,都感到心有餘悸:「比一般病爪復原力更強,纏咗我好耐,拖延咗我好多時間。」
Live 咗
M之前裝左個頭落容器個隻?
廢時zerowind
時間對唔上,應該唔係而且無記錯個頭好似仲喺原本嗰度
Push
Push
Push
虔誠者
順便宣傳墨巴宇宙
砍繩唔砍頭
點解M會長做到會長都唔知港島有病者收容服務
仲要本身已經唔係咩地下機構
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞