【病者收容所】《病港II》(53)

1001 回覆
1018 Like 7 Dislike
之前提過,類似賣魚佬日日劏魚有魚腥味咁
病獵長時間接觸病者都有陣味
最偉大間諜 竟然俾人發現身份
M: 再鋒利嘅刀...
佢認出M係因為佢知道件事
咁耐都冇人推
都10年啦
每日一推
點解M仲未被感染?
抗體掛
「監事本身都想派人去維修損毀嘅收容單位,但爆炸嗰陣意外釋放咗「宇宙之子」令我哋工人無辦法上去。」

「係隻點嘅特殊病者?」

「病童突變而成,佢嘅腦電波令我哋員工都陷入咗迷茫狀態,好彩嘅係佢位於高樓層徘徊,係唔知幾時會行落嚟。」

如今陽明山莊跟綁上計時炸彈沒分別。

我沉思一陣,開腔續問:「你搞掂好所有血爵未?」

劉吉吹吹口哨,有隻小麻雀從稻草人偶飛到他的草帽上。

「我放咗一籠麻雀去搵血爵,搵唔到嘅都識自己返籠到,我今個星期已經殺咗八隻以上。」

「點都好,搵下依到有咩剩再講。」

我們搜索殘破的林邊屋,看看會否有深藏的秘密給炸出來,沒想到真有一個外形仿古帶鎖的寶箱給劉吉發現。

被發現時鎖頭已因衝擊力而損毀,可以輕鬆摘下來打開箱子,但寶箱裡不是金銀珠寶,而是一封封紫色信件。

單純信件都收得那麼深,足以看見裡頭內容的重要性。

我打開信件仔細閱讀,發現以下內容。

「今天起,何學民教授會以破譯工作的名義被軟禁於書房中,他將無法繼續調查和告發你,你需要的資金都匯入到戶口中,計劃中主要障礙暫時已經清除,可以如順進行。

謹慎起見,記得請把送信員處理掉,不要再像上次一樣。

占妙如上。」
「占妙如?」我怔住。

這封信是她寫給屋主的……

何學民教授被軟禁又是什麼一回事?

我轉往屋中那些籠裡被囚禁的傢伙看去,他們生前確實是送信員的打扮,恐怕都被收信者根據占妙如的指示滅口了。

我開始感覺事情並不單純,接續拆信深掘下去。

身體極限測試準則

有氧訓練,根據年齡調節:

最大心跳率應為:200-210

重量訓練,根據體重調節:

最大肌力應為:150-300公斤

運動強度,根據心肺耐力調節:

最大攝氧量應為:99.1 毫升/公斤/分

測試期間,不接受中止原因:
抽搐
失去知覺
氧不足
嘔吐
肌肉拉傷
暈眩

測試期間,可接受中止原因:
死亡

達標者可接受輸血測試。

對一般人而言,信上可能只是冷冰冰的數字,但對運動稍為有認知的話,會對所謂的訓練準則感到可怕,因為全是人體難以承受的峰值,好容易會造成心臟停頓問題。
劉吉對信件內容沒什麼興趣,他只想處決外頭所有的血爵,防止山莊的事情暴露。

信件看完,屋子搜完,我們都沒有留下來的理由。

劉吉坐椅子上休息,揹著這麼大的稻草人通山跑肯定容易累。

「搞到咁大件事,你哋有冇搵過血爵嘅親人?」

「許監事仲親自探訪過對方,但我哋發現嗰位客人已經死咗。」劉吉說。

「死咗?」

「佢住喺山頂道,係個阿婆,係血爵老婆,我哋發現嗰陣佢斷咗個頭,變咗焦屍,應該係俾人刻意謀殺……」劉吉拿出一根禾草叼著:「落手條友都幾無人性。」

這個死狀不就是我之前上病獵營特訓前,遇見那位詭人老婦?事情變得更加撲朔迷離了……

算了,一件一件解決的話,總能夠水落石出。

我得先整理下現在的線索:

陽明山莊特殊病者收容大廈失效,隨時大量特殊病者湧出。

何學民教授被占妙如理事刻意軟禁,困在機構的書房中。

占妙如理事和林邊屋的主人,正密謀著什麼不人道計劃。

根據嚴重和迫切性來說,陽明山莊無條件先要率先解決的事。

「你哋真係唔打算搵病獵協會幫手?嗰幢大廈唔係你哋處理到嘅程度。」我再問一次。

「唔係我想唔想,係監事想唔想。」劉吉重申。

「一係咁,我秘密幫你哋處理嗰到嘅事。」

「你邊位?」劉吉倒想知道,我何德何能。

「病獵協會第二代會長。」

劉吉怔了會兒,表情沒什麼變化:「你話係就係?」

「我幾年前已經上任,都算係城中熱話嚟……」

「我喺山莊做咗好多年。」

看來劉吉完全跟社會脫節了。

「咁你一個會長出嚟搞咩?」劉吉眼梢向我瞧一瞧,默默地打量:「身邊無下屬保護你,協會已經沒落到咁?」

「只係我唔需要人保護……」

劉吉接受了我的說法,續問:「咁你想點幫山莊?」

「你哋依家最大問題係咪……」

「宇宙之子。」劉吉插口,直接說:「你搞掂到佢,山莊就派到人入去維修。」

「帶路。」

「依家就去?你一個計劃都無。」

「無計劃就係最好嘅計劃。」

劉吉站起挺好腰骨:「你要死我都唔會阻你死,就俾你你試下。」他揹起那稻草人偶,給我帶路回山莊。

「點解叫宇宙之子?」

「嗰個細路鐘意太空宇宙嘢,佢屋企人幫佢佈置到成個單位喺銀河系咁。」

「咁有幾多人中咗招?」

「六個。」

「我睇你對監事都幾尊重,明知事態嘅嚴重性……都仲諗住幫佢隱瞞。」

或許人命對他們而言,根本不值錢。

「有啲事,唔係你表面睇咁簡單。」

「可以為南征戰爭付出嘅人,多少都應該有啲理想同氣度,不屑幫呢啲機構做事先係……」

劉吉不打算回應,視線凝固上山的泥路。

「你幫佢哋賣命,浪費才能去管理收容病者嘅場所,就係為咗幾個臭錢?」我不停以言語刺激劉吉。

「……」

「九年前,大病獵劉吉,當時嘅陷阱教官,可以喺嗰場戰爭生存嘅你,往後應該會有一番作為,但你最後揀咗……」

劉吉停下步伐,大發雷霆:「講夠未!?」

「發火啱啊,病獵係應該有火。」
有文
呢度冇你想要嘅嘢
唔該你去第二間
好期待之後會點
病獵係應該有火
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞