【病者收容所】《病港II》(53)

1001 回覆
1018 Like 7 Dislike
「好。」我一口答應。

「另外你今晚得唔得閒?」許美祿問。

「有咩想幫手?」

「我哋可以一齊去食飯。」

我想了想,點頭答應了。

我們在員工宿舍吃飯,一起點了款較貴的葷菜,配個米飯和饅頭。

「真係新官上任三把火,聽講你搞掂咗好多事。」許美祿夾件豬腸給我。

「都係好簡單嘅事。」只要不是跟學術研究相關,對我來說都很容易。

「再係咁落去,今期最佳員工獎應該係你。」

「最佳員工獎?」

「就係每個月全公司嘅人互相投票,最高票嘅就係最佳員工。」

「當選咗有咩特別?」

「聽講會有內部提拔,之前十樓以下嘅票源,都一直喺喜歡樂小姐三位瓜分,你咁樣介入嚟,應該打破咗呢個平衡嘅局面。」

「但我對娛樂產業始終興趣唔大,病者相關嘅學問,先係我想接觸嘅層面。」

「其實你以前喺病者關注組係做咩?」

「關注下啲病者。」

「喔……咁聽日去到收容所你應該會有啲體會。」

飽餐一頓,我們各自回到宿舍房間去。
一覺睡天光,我準時在宿舍樓下等候,等到許美祿都出現。

因為機構每朝早都會定時定候,運送物資予倖存區外的陽明山莊,我們便跟著運送人員們一起前往,一來人多比較安全,二來大家有個照應。

我們主要通過街道前去,那是一條非常長的路,大多時候街上都毫無人煙,偶然會有病者意外接近,但交由機構的戰鬥特遣隊應付都綽綽有餘,聽許美祿說特遣隊當中有前病獵背景的人存在,是被機構高薪挖角。

較出名是看守陽明山莊的特遣隊主管,他曾是病獵協會的一名大病獵,但在南征第一次戰爭後退役,轉為替機構辦事。

相比起收容所的內部,我對這號人物更有興趣,畢竟曾是大病獵的身份。

黃泥涌峽可說是南區與北區的分界,向左是通向地獄一般南區,向右是通向病者收容所,該地點有常駐病獵看守,除非你決意向左行,否則一般不會受到警告,

我們的隊伍轉入大潭水塘道,路上風光明媚,環境翠綠寧靜,空氣非常清新,好難想像即將走入一個病者滿城的地方。

道路盡頭可見主要紅磚砌成的十八座大廈住宅,地理位置上本身被大潭郊野公園包圍著,彷彿隱秘大城市的綠洲,內部本身都非常綠化,有園丁進行給植物修剪。

入口處有保安人員檢查,亦可見想探望親人的訪客,正辦理著登記手續。

山莊內設有室內外的游泳池和網球場等,顯然本來是個高尚住宅地帶,後來才變成恐怖的病者收容所。

「關生你想隨便睇下,定係我周圍帶你睇?」許美祿問。

「你帶路。」這裡大得我不知從何入手。

「咁我帶見呢到話事人,再帶你睇最基本嘅收容所。」

許美祿帶我穿過會所,前去山莊的辦事處,尋找機構的監事,但職員說監事正在打網球,不在辦事處內,於是我們又轉折前去網球場,最終望見兩個打網球的傢伙。

等網球打完了,我們這些小職員才敢進場打擾一下。

「監事,早晨。」許美祿跟那位矮矮的男性說。

「阿囡喺總部好好哋過嚟做咩?」監事望望她,再望望我:「呢位係你新馬仔?」

「呢位係創意官,如無意外未來係將軍澳區分部負責人。」

「創意官……」監事打量我幾眼,伸手放到我肩膊:「占女士新開嘅職位?」
「可以咁講。」許美祿點頭。

「叫我許監事,我負責睇住呢座收容所。」監事拍拍我肩膊。

「雖然我仲未正式參觀,但睇落都好有規模下,嘰嘰。」

「美祿,帶創意官了解下我哋運作。」

「嗯。」

跟上級打聲招呼,我可以正式參觀了。

剛巧,山莊外有隻新入住的病者,正被押送進來登記,許美祿就用他作解釋整個流程。

「師兄早晨啊。」許美祿禮貌打招呼。

「早晨啊靚女!」押送員拍拍收容箱。

「哦喔!!嗤嗤嗤嗤──」裡頭的吞肥被聲音驚擾到,不停地撞擊金屬收容箱。

收容箱大約比正常大些少,足夠容納任何病者。

許美祿指著收容箱的登記表為我說明:「嗱,當我哋收到客戶請求,就會根據病者品種收費,一般竊屍賊最平。回收後會將佢送嚟陽明山莊依到,就好似依家咁安排佢入住,呢到提供接近一千個單位,會根據客人選擇嘅服務,分配去相應嘅單位。」

接著,吞肥便被移動到一早登記好的單位中。

樓梯間設置了滑輪路軌,再加上幾個大男人合力,吞肥好快給搬上三樓。

「通常體形較輕嘅病者會安排喺上層,好似吞肥呢種就要下層。」許美祿進一步解釋。

「如果係病獸?」

「因為病獸係極高危嘅病者,一般收容費唔係正常人負擔得起,但如果有顧客需要,我哋都有特製嘅金屬屋安排佢哋入住。」

大廈內的單位明顯刻意劏開成幾個單位,以做出更多的收容單位。其所「居住」的單位內,牆壁貼著些他生前作為人的照片,又有其生前的遺物,例如愛犬的骨灰罈。

當吞肥被解放收容室裡頭,那些紫衣人員馬上關門鎖上,防止吞肥逃出。

「嘎嘎……嗤嗤……」小小收容室內的吞肥,不停觀察著自己新的家。

「然後……」我盯著吞肥:「佢永世就住喺到?」

許美祿露出天使般的笑容:「係,除非佢親屬無錢負擔得起居住費。」

「無錢嘅話會將佢移除?」

「出於人道考慮,我哋會俾多三日時間對方諗,如果都係唔續費,咁就會將佢殲滅。」

「嘎嘎嘎哇!」吞肥捧起愛犬的骨灰罈,仰頭吞吃灑下的骨灰粉:「嘿嘿嘿……」

「哈,一開始係會住得有啲唔適應。」許美祿笑容變得僵硬。

「嗚嗚!嘎!嘎!」吞肥接著撕掉牆上的照片,全都放到嘴中吞吃,然後對著牆壁亂撞:「吼啊啊!!」

「我哋睇其他喇。」許美祿行開。
補上po 1000
我們繼續參觀大廈其他收容室,看見不少有趣的畫面。

例如,有穿好整套壽衣坐著搖椅的耆者、有砌著樂高積木的竊屍賊、有同居的兩隻病嘴無休止地親吻,有些單位外面會有他們生前的親屬探訪,不是依依不捨的看著病者,就是跟病者訴說自己的事。

然而收容室裡頭的病者,大多痴呆發笑,或是異常沉默,根本毫不理會外頭在生的親屬,實際上……全都毫無意義。

六十五號單位收容著病腦,外頭的老父親買了烤蕃薯,用殘舊的錫箔紙包裹著,是他兒子生前最喜歡的食物。

「仔啊,老豆買咗嘢俾你食啊……」老父親向樓層職員招手:「唔該先生,可唔可以幫我交俾個仔。」

「咩嚟嫁?要檢查下先喎。」紫衣的職員拆開錫箔紙紙,摸到熱烘烘的烤蕃薯:「哇,正喎……」

「哈哈,係我個仔生前最鐘意食。」老父親指著收容室的病腦,露出一絲自喜的神色:「佢生前喺大學教書!好叻仔……」

「呵。」紫衣職員瞥了病腦眼,暗暗發出冷笑:「我一陣幫你送入去喇伯伯。」

「唔該唔該……」老父親給收容室的病腦揮手道別:「走喇仔,下次老豆再嚟探你……」

老父親離開後,紫衣職員生了鬼注意,試圖將烤蕃薯留給自己,位於樓層轉角的許美祿恰好留意到職員自盜的行為。

「喂,拎返出嚟。」許美祿上前指責。

「啊,活動主任……」紫衣職員呆住。

「人哋係俾佢個仔,你收埋做咩。」許美祿指罵。

「無、我、我諗反正都……隻病者都唔識食……無謂哂咗啦。」紫衣職員拿出烤蕃薯,表現得急切:「反而我幾日無食嘢啦……」

許美祿搶去烤蕃薯:「唔係藉口。」她打開玻璃窗的菜口,將烤蕃薯扔入去。
面向牆壁呆滯站著的病腦被扔入來的烤蕃薯激活,緩緩轉身盯著烤蕃薯,然後咧嘴展笑,伸腳踏落將烤蕃薯踩得稀巴爛。

紫衣職員露出婉惜的表情:「唉……」

「警告你下次唔好再咁做。」許美祿指著職員的鼻子。

「係……」紫衣職員垂頭喪氣。

離開該樓層後,我不敢吐出一句:「真係可憐。」

「嗰個職員?唔抵可憐,呢啲係客戶財產嚟,我哋無權決定點用。」許美祿說。

「我係話嗰對父子。」看著每層一式一樣的梯間,我腦中生出輪迴的畫面:「根本佢個仔已經係行屍走肉,毫無靈魂嘅軀體,無論佢講咩、做咩,永遠都唔會得到回應,亦永遠唔會接受到家人真正離開嘅傷痛,一直徘徊喺呢種不生不死嘅狀態下。」

許美祿消化我的說話,繼續解答:「其實比起幫助往生者,我哋更加係幫助緊在生者,關生你知唔知受唔住家人離開打擊,而自殺嘅人比率有幾高?喺呢個絕望嘅末世下,家人係我哋唯一嘅牽絆,家人係無比重要。」

「如果唔收錢嘅話,呢番說話會更加動聽。」

許美祿微微展笑:「關生,你有冇家人?」

「我?我無……」

「喺病港前已經離開咗?」

「嗯……」如果是說真的家人。

「唔係每個人都有勇氣接受到家人嘅離開。」許美祿看著地面梯級,若有所思:「我阿媽都係住喺到,我指嘅係收容室入面,仲係由我阿爸睇住,我實在想像唔到佢徹底離開我嘅一日,即使佢成身發臭、臉容扭曲腐爛哂都好……始終係我阿媽。」

「你阿爸都喺到返工?」我轉移她的傷心話題。

「你啱先朝早咪見到佢。」

「嗰位監工……」我回想起那個矮子。

「係,我阿爸嚟。」

我還以為監工稱她「阿囡」,只是一般長輩叫法。

難怪許美祿一副年紀輕輕的樣子,像個剛畢業的大學生,卻已經做到活動主任,又負責主持講座的職位。

「我帶你睇第二座大廈,仲有其他例子睇。」許美祿說。

「好。」
上面我們所參觀的都屬收容正常病者的單位,另外有幢大廈則是專門處理特殊病者,通常都是天價收費,謝絕閒人進入。

我好奇入去望過幾眼,發現有隻會不斷生長頭髮的病者,把整間單位都塞滿了頭髮。

為了榨盡每個階層的錢,機構有幾幢大廈更是給數隻病者共居一室,收取更便宜的收容費,那些單位衛生環境極為惡劣,病者之間會互相發生衝突,大廈二十四小時都傳出著瘋狂的笑聲,酷如人間地獄。

有貧困病者居住的地方,富有病者自然都有居住地。

我見過其中一幢大廈,是富人們病者親戚專屬的收容室,隔天一次的清潔服務、舒適美麗的室內環境,更有專門陪病者玩耍的人員,當然是在安全情況下進行。

我和許美祿正看的收容單位,正是一對富人夫妻會戴著耳塞,在單位內餵病童女兒吃蘋果泥,畫面確實有些溫馨。

病童本身那蒼白的臉孔,更會有專人給她化妝塗紅。

許美祿一路給我介紹那些收費分別是多少錢,流程大約如何進行,但我心裡只想著自己活這麼久,第一次見有人利用病者賺錢,賺到如此極致。

參觀過程我都甚少發問,但直到來到某個單位前,實在是忍不住問。

因為那單位中,床上躺著個活人。

一個抱著貓兒的老婆婆。

而在單位外的是婆婆的兒孫子女,十幾個人的大家族,哭哭啼啼地跟老婦人道別。

「呢到係咪收容錯人……」我瞇著眼。

除非那老婦是詭人,保留了人類的特徵,但詭人不是怕貓的嗎?何況真的是詭人,又怎會那麼容易被辨認。

「無收錯人,佢係病者……」許美祿隔著一定距離,觀看著單位內的老婆婆:「即將會係。」

「即將?」病者要感染的話兩分鐘便徹底病變,但感覺他們沒有想像中著急。

「呢位婆婆患上咗絕症,好快就會離開人世,喺斷氣之前機構會令佢變成病者。」許美祿平淡地說。
「咁……咁係刻意病變……」我和機構開始產生觀念的出入。

「反正都係死,都係靈活變通啫,過程無痛苦嫁。」許美祿拍拍我背脊:「而且係當事人意願嘅話,其實都無咩問題,話唔定正正係因為婆婆成變咗病者延命,日後有解藥可以令佢變返人類呢。」

「服務果然好貼心。」儘管正在上演的事情大錯特錯,我都不能當下指出來,畢竟我有自己真正的目標。

「係啊,但呢個「安樂病」計劃,我哋暫時只係提供俾經濟能力比較好嘅客戶。」

「你啱先講到無痛苦係咩意思?」

「正常變病者係要俾病者感染嘅,但呢種恐懼唔係個個人都受到,所以我哋病者人道主義機構研發咗紅藥丸,吞一粒就會快速變病者。」許美祿笑一笑,負著手撞撞我肩膀:「其實唔應該同你講……呢啲都係我爸爸同我講嘅內部消息,但關生你咁可靠,應該守得住秘密嘅?」

「嗯。」我點頭。

難怪那老婆婆床邊的桌子上,放著顆紅色藥丸。

恐怕那個變態的馬綏忠,當時也是吞下相同的藥丸吧。

既然如此,那表示機構內部設有製藥的部門,應該都是正常員工不能接觸的範疇。
唔記得了
做病獵協會會長嗰陣係全程戴面具嗎?好奇無人會認到佢。
好耐冇推

「我係話嗰對父子。」看著每層一式一樣的梯間,我腦中生出輪迴的畫面:「根本佢個仔已經係行屍走肉,毫無靈魂嘅軀體,無論佢講咩、做咩,永遠都唔會得到回應,亦永遠唔會接受到家人真正離開嘅傷痛,一直徘徊喺呢種不生不死嘅狀態下。」

M講完呢段嘢咁都冇被人懷疑?
天腦:病者收容失效
Cls
「其實你以前喺病者關注組係做咩?」

「關注下啲病者。」
痴撚線公司
咁hea都過到骨
我覺得呢一part用病者搵錢
墨B寫得唔錯
呢幾日啲文多咗好多
腦中?冇講出口?
M唔會係之後危機關頭又咁啱有粒紅色藥丸為保護XX,食咗變翻鷹兇M?
唔怕d人食左紅色藥丸變到唔受控制
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞