【病者收容所】《病港II》(53)

1001 回覆
1018 Like 7 Dislike
如果大家記得的話,「調節生理時鐘」所以第二朝出文呢件事以前已經出現過幾次(係直頭一模一樣,一樣係出IG story,一樣係咁調節生理時鐘,甚至字眼都係大同小異)
唔記得要證據的話慢慢爬翻其他病港II post都一定搵到
一次係咁,兩次係咁,三番四次都係咁真係失望
已經慣咗 我都係睇完個ig story 入嚟 但已經冇expect 過會有文
上個Post先話完用作品說話
結果早文得幾日又唔定時返
講真病港I Live到而家都習慣咗
但次次都應承咗朝早補文最後下晝先補
真係會失望
問題係點解要慣
連登就算免費都唔應該慣喇,何況課金?(課金都一樣冇文)
早一排有人po出嚟講「閱讀份量」的問題其實好好,點解課金要慣同連登一樣每日一篇,連登加更課金先加更?
咁同睇先70篇冇分別喎,閱讀份量其實冇多到,課不對辦點解要慣?
仲有v14密碼,promise左兩年的嘢到而家都未有,課金人可能已經慣左嗰樣嘢其實係冇,但問題又係點解要慣?唔係包埋㗎咩?如果呢樣嘢根本唔存在點解要寫埋落去?
又例如小松實體書一推再推,本來聖誕,跟住又新年,而家暑假先出,可能你話小松delay都慣喇,但問題又係,promise左嘅嘢點解要慣?

我打咁大篇唔係話想屌鳩墨b,而係真係堅失望,好多應承左嘅嘢墨b而家都唔會做,但大家又慣左覺得冇問題,結果不斷惡化不斷loop落去
最慘就係慣左之後,硬係有班人成日出嚟護航,連登又係,課金又係,一屌親墨b就實有人dislike,幫曬口話可能冇靈感,好好休息,唔緊要聽日先睇之類,惡啲嗰啲就直接話咁叻你寫囉
喂但係冇人迫你出story應承聽朝出文㗎喎,冇靈感要休息咪話休文囉(題外話,而家成日休文但大家又係慣曬...),墨b自己應承出文出唔到駛乜你地咁熱情出嚟護航姐,有時真係睇嗰啲留言睇到燥
墨狗我屌你老母
冇撚有退錯你訂
拿拿拿實體書delay可以有好多唔同因素

其他既我享用免費娛樂我無意見
2點都無文
由十少年開始追
以前墨巴讀緊書都每日幾篇文
到依家全職寫文出文反而間中唔穩定
明白墨巴都有自己生活 但起碼講得出要做得到
好多時都打算課但係課唔落手
快過連登嗰幾十篇其實好快追完
到時又會變返好似連登咁每日到喉唔到肺
始果課金嗰邊嘅文係連登一倍嘅話會好好多
無文咪屌老母lo
邊洗叫春
最多唔睇唔推
鬧就唔鬧啦,佢無欠我嘅
除咗小松出書嗰度其他都好同意
因為其實出書主要係睇出版社同代理商
唔係墨巴話想出就出
唔係想鬧 只係墨巴講出早文比咗個期望大家
要休息嘅話都直接話休文一天
大家都唔洗喺到等
我會覺得人一定有高高低低,可能墨巴呢幾年有d嘢經歷緊?冇人知。佢都係個人,都會經歷唔同困難。難得有個人可以寫得出癲嘢,習慣又好體諒又好,個人就冇乜所謂。有就開心,無就順其自然。

利申:連續三年拎同一本書比墨巴簽名嘅忠實fans。

如果真係咁要求
最後應該會變左連登出一半/三份二
咁拉返開差距
通常成日無文就係出緊新故
課金有文,唔屌住
「都睇得出佢心地好好……」我對月亮點點頭。

「阿月亮!呢位係關生,係未來機構喺將軍澳區分部嘅話事人。」歡小姐接著介紹我:「第時你哋會紅到過海,都係靠佢。」

「到時就麻煩關生你……」月亮禮貌很好地躬身。

「唔麻煩,我好欣賞你對事業嘅付出……」

「係呢,另外四個喺邊?叫佢哋都嚟見下關生,打聲招呼。」歡小姐說。

「佢哋……」月亮難於啟齒:「喺酒吧。」

「又去飲酒!?」歡小姐眸裡冒出火光。

「仲有吸嘢……」月亮搖搖頭。

「豈有此理!」歡小姐大力拍桌,非常惱火:「佢哋偶像嚟!一陣俾人知道嗰啲事點算,會影響機構聲譽!」

「啱啊啱啊。」月亮附和。

「即刻捉佢哋返嚟!」歡小姐下達命令。

「吓,佢哋四個人,我一個人……」月亮面有難色。

「交俾我。」我插話。

「關生……交俾你?」歡小姐以為自己聽錯。
「就當係去認識下佢哋。」

「佢哋係麻煩友嚟……」

「放心。」我轉望月亮:「帶路。」

月亮看看歡小姐臉色,隨即起行:「係。」

我和月亮落去地面至前往酒吧期間,都有不少他的粉絲湧來,拼命呼喊月亮名字和要求簽名等等,如果他們知道剛才辦公室裡發生的事,肯定要崩潰了。

根據月亮的說法,平時他的隊友都會在蘭桂坊的酒吧消遣,那條街跟舊社會無異,仍然是個給人花天酒地的聖地。

總部與蘭桂坊同屬中環關係,用走的過去非常近,那條煙花柳巷的斜路跟以前沒什麼區別,兩旁開設的都是酒吧,但表面已無燈紅酒綠的熱鬧,看起來相當蕭條。

「真係喺到?」這條街看上去不過幾十個客人。

「當然隱匿啲,如果唔係我哋會俾粉絲圍住。」月亮走入其中一間酒吧。

酒吧裡僅有幾個普通市民喝著飲料,談著無聊的事,沒什麼特別。

直至月亮走到一道有保鑣看守的門前,我才得知原來內有乾坤。

保鑣讓路開門後,一條直通底下的樓梯秘道出現,強勁的音樂節拍和歡愉的叫聲非常澎拜。

「地下酒吧?」

「佢哋就喺下面。」

「你其他團員叫咩名?」

「星辰、天際、烈日、宇宙。」

「你哋真係「天團」嚟。」我笑說。

落到地下酒吧卻毫無我想像中的夜場氣氛,舞池上的男男女女都脫光脫淨的全裸躺睡地上,有的更交疊一起。

「睇嚟琴晚玩得好開心……」月亮唸唸碎地發出怨言:「我就要幫個老婦清潔,你哋就喺到玩到唔知時日過……」

我看過海報上成員的樣子,應該都辨認出他們身份。

「係星辰啊!」月亮指住舞池上一隻手:「係佢隻戒指。」

那隻手的主人,正被幾個睡著的裸男像山壓著,而只露出了胳臂,十足病爪的屍山。

「關生幫幫手……」
月亮跟我一起搬開那些裸男,成功解救沉睡中的星辰。

我眼睛繼續往酒吧橫掃,發現吧檯上坐著個神志不清的男子,依那清爽的外表看來顯然是天際本人。

「天際?」我行過去。

幾秒後,天際才模糊地望向我:「啊……咩事啊……你邊位……」天際他鼻子殘留著白色的粉末。

「你吸咗毒?」

「無啊……嘿嘿……少少啦……賺咁多錢唔吸毒……」天際在高椅上搖搖欲墜,隨時要跌下來:「邊有地方洗……」

為了他的安全著想,我索性握著其頭部,用力壓落吧檯上將他弄昏過去。

「呯──」

「喂關生你搞咩啊──」月亮驚訝地看我。

「佢吸咗嘢,佢暈咗無咁麻煩。」

「佢哋暈哂點帶佢哋返去……」

「你上去搵嫁手推車。」

「喔……」月亮急步上去。

我之後行向酒吧廂座,發現有對男女正在交歡,那男的胸口有個太陽紋身,是烈日本人。
「呀啊!叫我個名!叫我個名!」烈日下體一邊高速前後移動,一邊對女生大喝。

「烈日。」我在廂座前喊。

「吓,點解你男人聲嫁。」烈日身子一震,停止郁動。

「聽清楚,係我叫你。」

「你係邊個啊……」烈日抬頭望過來。

「我係總部嚟,代歡小姐叫你返去。」我如實回答。

「唔、唔要啊……我唔要幫嗰個老女人……」烈日像回想起什麼可怕事情。

「無得你揀。」我正欲上前。

誰不知,烈日竟直接將伴侶徒手拋過來,那女生怕得尖叫了聲,我閃身上前迅速制服烈日。

「啊──」烈日被我壓在座位上。

「訓陣先。」我手刀打落烈日脖子上,對方馬上昏掉。

好了,最後一個──宇宙。

我在場內轉了圈,發現宇宙握著酒樽,腳步虛浮的漫遊著地下酒吧,在宇宙與我碰面後,他好像我是來捉他似的,直接往我扔來玻璃樽。

我一下閃開樽子,宇宙隨即握拳衝來,打算痛毆我一番:「你一定係想嚟捉我返去!」

我雙腳一直後退,一直微微仰身避著他的醉拳:「好聰明。」

「我要繼續飲酒呀!」宇宙把我逼到牆壁後,跳起雙腳齊飛。

我舉拳格擋,待他墜地之後,往其腹上補踢一腳,踢得宇宙吐出喝過的酒水。

「嗚嗚──」宇宙失去戰鬥能力。

集齊四位失格偶像,我將他們逐一拖離酒吧,放上月亮找來的手推車,再用一塊布蓋住他們,把他們一口氣送回去總部。
仲以為咩話12個
其實仲有幾多先完 想一次過睇
寫到咁明顯 陣間成班fans衝入嚟咬鳩你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞