【病者收容所】《病港II》(53)

1001 回覆
1018 Like 7 Dislike

明明第二季最廢嗰陣都勁過第一季最勁嗰陣
on9費事講
但係嗰陣係話M整親,湘一直整到佢肋骨,搞到佢勁痛但只可以忍住
仲要啲病者lv 都高咗好多啦~
push
新po一推
我想懸崖跳水會是個好結尾,再挑戰下去恐怕都要飛上天了。

「我係第幾個成功挑戰嘅人?」我欣然地問。

「未完。」聶一凜冷冷兩字,將我打入谷底。

「仲有幾項……」我感覺自己比鐵人還要厲害。

「最後一項。」聶一凜凝視天際,神色凝重:「自由飛翔。」

「要我左腳踏右腳,踏到上天?」

聶一凜什麼都不說,起身跑步前去某個地方。

見他不打算扶起我,我唯有撐著渾身劇痛的身體跟著他跑。

我們冒雨跑到山上一個廢棄物回收場,裡面的垃圾堆積如山,角落坐立一間倉庫,聶一凜徒手將門打開。

「咣」

裡頭一樣被廢置多時,打開後一陣死老鼠味傳出。

倉庫四下可見都是衝浪板、越野單車、釘鞋、頭盔等物,全是極限挑戰者的裝備。

「呢到一直係我嘅秘密。」聶一凜猶如重回故鄉,走到倉庫中央懷緬舊時。

「係?」

「雖然「極人」居無定所,但我哋都鐘意喺到流連。」

「呢個癡線嘅終極挑戰,都係依個組織創立?」

聶一凜拿出滑翔傘和各種扣環背帶:「為咗追求涅槃嘅境界,當時「極人」領導者提出咗幾項玩命挑戰,我哋一班人盲目咁去追尋所謂嘅「極限」,包括我、包括我嘅朋友……」

「你有朋友……」我好像錯重點了。

「當初我哋有十三人,最後只係死淨兩三個。」聶一凜低頭整理著裝備。

「除咗嗰個引路人……仲有?」
「引路人挑戰完第一項就放棄咗,不值一提。」聶一凜拿著整副滑翔傘離開倉庫:「本來我同朋友諗住喺完成終極挑戰之後,會一齊加入病獵協會……但最後得我一個。」

「你朋友失敗咗?」

「唔係失敗,嗰陣我哋三個人共乘同一個滑翔傘,但「極人」個領導者故意喺起飛之前解開咗個扣環,包括自己嗰個,令我哋全部人吊掛喺半空上面,要用手臂去支撐自己唔跌落去……」聶一凜看著天,語帶感慨:「我朋友唔好彩,唔夠力而喺半空跌咗落樹林到,嗰種高度必死無疑。」

「點解個領導者要咁做?故意解開個扣……」

「嗰陣我喺天空上面都有問佢同一條問題,佢答我挑戰嘅最後,就係一齊共赴涅槃嘅境界,簡單嚟講就係一齊死,只有解開扣環,到死嗰刻精神先會繼續保持喺極限狀態下……」

「聽落真係似邪教組織。」我往聶一凜身上打量:「但你仲生存得好好哋。」

「嗰陣我強行搶咗滑翔傘控制權,原本要撞向一座山到,變咗跌落喺樹鄉,好彩係我俾嘢勾住,最後只係斷咗隻手,仲俾病者圍住……咁啱瑪希嗰陣帶住一班病獵大師喺附近經過救咗我一命。」聶一凜目光放空,手部有些微微顫抖:「然後打後嗰幾年,我都無再點出過聲,我唔想再識一個人,再望住佢死喺面前。」

原來……

這項終極挑戰不單單是我的挑戰,更是聶一凜對於過去陰影的挑戰。

「多謝你,二代會長。」聶一凜單眸看著我那黑長的頭髮,眼神有著說不出的柔和:「多謝你願意陪我再挑戰一次。」
原以為只屬於我的挑戰,原來都無意間與聶一凜共行著。

說著說著,我們已經穿好裝備,安全扣都鎖緊了。

「你同你朋友識咗好耐?」我一盡職責,給他安慰。

「嗯,佢係個好女仔,同你一樣留住黑長髮,嗰陣我同佢滿街跑、周圍流浪、周圍睇星、一齊放風箏,如果佢最後唔係死咗……」聶一凜輕微握緊拳頭,強忍著某種悲傷的情感:「可能我……已經……」

說到最後,聶一凜只是輕輕的嘆口氣。

「加油。」我拍拍聶一凜背部。

「嗯……」聶一凜點個頭,開始調整雙人滑翔傘。

聶一凜不刻意解掉我扣環的話,我們應該都能夠安全落地。

「準備好未?」聶一凜問。

「準備好。」我舉姆指。

這個心魔一起去闖吧。

聶一凜推著滑翔傘向前,我緊隨其後,兩人一起雙腳離地,飛上半空!

「呼呼──」

風起了。

看著地面漸漸變遠,距離天空越來越近,我沒有半分的畏色,畢竟我都曾是飛翔之人。

過程中沒有想像中的驚險,反而異常平靜。

聶一凜目朝前方,長久以來黯淡的目光,像終於看見一絲的曙光,泛起剔透的光波。

天上的風雨漸轉暖光,我們都不約而同抬頭望上去。

我無意間想起韓湘,

其實每天都有在想,

但就是得不到呼應。

如果可以解開聶一凜的心結,或許都是某一種救贖。

滑翔傘最終安全地降落病獵營,我準備解開裝備扣環,聶一凜發出釋懷的笑聲。

「我終極挑戰完成?」我望向聶一凜。

「你係個登峰造極者。」聶一凜誠懇地說。

我笑了笑:「你都未講完個故事,極人個領導者佢最後係咪成功涅槃?」

「佢最後撞樹墜落,就算唔死都奄奄一息。」

「佢叫咩名?居然會有呢種狂人……」

「佢叫陀蘭。」
幸運時間
陀蘭
陀蘭要出現啦掛
成日講佢
9估 7傘係陀蘭
陀蘭又出現
上次m攬住佢唔怪得無推開佢
病獵注定冇愛情
已經唔記得陀蘭幾時出現過了
陀蘭
陀蘭
啲人開始出番晒嚟
湯婆既特種病獵資料
好慘
唔記得係咪係鰂魚涌見到個個酒紅色頭髮既男人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞