【病者收容所】《病港II》(53)

1001 回覆
1018 Like 7 Dislike
我嘗試複製關先生的說話方式:「咁就麻煩你哋,gay。」

最尾那句「gay」,可謂畫龍點睛,我都不相信自己會發出這聲音。
嘰!
聶一凜單眸看著我那黑長的頭髮,眼神有著說不出的柔和
因為我是合作對象,如果他們講座上受到冒犯的話,對方為表歉意會加倍招待我,那也是我的心理計算中。

「關生,我好樂意向你介紹。」占妙如保持祥和的微笑:「另外我想問下,我哋職員馬仔喺邊到?」

她果然問到那個變態了。

「佢仲喺艾寶琳。」我答。

「佢唔同你一齊嚟,引起咗琴日嘅不便,真係失覺哂。」

「唔緊要。」我發現自己說得太正氣,又急忙補句:「嘰!」

「我帶你去,我哋總部睇睇。」占妙如暫時沒對我起疑。

「病者人道主義機構」位於上海商業銀行大廈,一般港島區的寫字樓設計,大堂有不少市民進進出出,算是中環區較為熱鬧的地標之一。

他們職員非常易辨認,幾乎都身穿統一紫色的背心外套,當看見占妙如經過時,都會禮貌點頭稱叫聲占女士。

「呢到係我哋總部,每日都有客人嚟搵我哋照顧變成咗病者嘅親人。」占妙如帶我行上會客室的樓層,那裡的展覽板貼著非常多的照片。

包括,一對父母拿著個小蛋糕,隔著玻璃收容室與變成病童的親生孩子合照,病童頭上還帶著頂看來很愚蠢的生日帽。

一對年輕的戀人,男友與變成舌女的女友隔著收容室玻璃窗親吻。

一對老夫老妻,妻子為變成耆者的伴侶穿上壽衣。

諸如此類的照片,多不勝數。
溫馨與怪異的感覺融合一起,讓我覺得生理不適。

但假若有天韓湘都變成病者,說不定我都會是相中人模樣,沉溺在虛假的幸福中。

會客室中設置多張檯,基本上都是一對一給客戶講解著服務,畫面就好像賣保險那樣。

「睇落生意唔錯,嘰。」我輕托眼鏡。

「收容照顧病者服務,係我哋公司最賺錢嘅項目,亦係主要收入來源之一,如果服務可以拓展到其他地區,咁我哋機構事業版圖就會更龐大。」占妙如不經意展露出野心,語氣馬上收斂起來:「當然,我哋主要都係想助人為樂,令大家親人繼續以另一種方式存在住。」

「咁你哋仲有其他業務?」

「當然有,我哋依家去緊嘅係娛樂事務部門。」占妙如帶我多行上兩層。

一轉眼,我來到精品店似的地方。

不同的病者娃娃、病者頭套、病者漫畫,在這裡都應有盡有,作品畫風偏向可愛,跟我外面見到的完全不一樣。

「我哋第二個收入來源,就係出版娛樂事業,我哋旗下嘅病者漫畫,喺港島區非常暢銷,著名嘅IP有《病者與他們的產地》、《變形病獸》、《大眼俠》、《竊屍妙妙屋》、《IQ病腦》、《大鼻與病牙》、《魔耳奇緣》,仲有最出名嘅《大病者聯盟》……呢啲娛樂創作,都可以影響人哋對收容照顧病者服務嘅感觀。」占妙如隨手拿起展示檯上一疊卡牌:「嚟緊我哋仲同時下最火熱嘅桌上遊戲「狗狗牌」作者合作,諗住打造一副病者卡牌變成遊戲。」

「點解啲作品名都咁熟耳……」好像那裡聽過看過。

「呵,可能係我哋作品太出名啦?我哋絕對係原創,無任何抄襲成份。」占妙如合上雙手,笑著說:「總言之,任何關於病者嘅事情,我哋會喺唔觸犯法律嘅情況下接觸。」

雖然我不知病者漫畫有什麼好看,但看上去這機構真的很有錢。

「我哋下一站係?」我問。

「係教學區,我哋喺倖存區賺錢,當然要回饋社會。」占妙如又帶我走上幾層。

教學區接待處坐著幾名職員,非常精靈醒目地跟占妙如打招呼:

「理事長好!」

占妙如淡淡點個頭,繼續跟我介紹:「我哋會教育照顧病者嘅相關知識,例如清除身上長出嘅蛆蟲、污血同需要提防嘅事項,等客人探訪嗰陣可以見到自己家人最乾淨一面,因為係厭惡性工作,我哋支付嘅人工都比外面一般工種高。」

「你哋都好有系統。」我說。
「都要歸功於我哋旗下員工。」

「教學區仲有其他學術研究?我個人非常鐘意睇書,對依到好感興趣……」我聳著肩,發出奸笑:「嘰。」

媽的,那聲「嘰」好像做多了。

「我哋有首屈一指嘅學術顧問何學民博士,佢係專門研究病者語,但我諗無緣見到佢,佢每日都閉關研究緊病者語,我哋機構仲全力資助緊佢,佢話破解難度同當初古埃及文一樣,如果佢真係成功咗,話唔定同病者溝通呢個可能,遲早會出現……」占妙如嘴角不自覺揚起:「到時又可以變成一種收費服務嘿……」

「嗄…吧吧嘎!嗨!」我說出最簡單的病者語。

「喔──」占妙如很驚訝:「原來關生你都……」

我托托眼鏡,露出自信不失謙遜的微笑:「略有研究。」

「阿哇呾喀呾啦!」突然間,占妙如爆出疑似病語的句子。

「噫……」我一時間不知如何回應。

「關生,你明唔明我講咩?」占妙如微笑著問。

「唔係好明……」我如實說出,免得撞到鐵板。

「你唔明係理所當然,因為呢句係哈利波特入面,其中一個不赦咒嘅唸咒讀法。」

我暗暗嘆口氣,幸好沒自作聰明

暫時來到這裡,可以確認有何學民這一號人物了,但要如何接近他,得動動腦子……

緊接著的行程占妙如繼續帶我參觀總部,不外乎是每間大型機構都有的部門,什麼人事部、會計部、維修部等。

直到參觀完畢,占妙如順便帶我到飯堂,請我吃了頓貴賓才有的肉醬麵,大概是我在病港吃過最美味的餐點之一。

占妙如看著我吃光光餐點後,方開腔問:「唔知你考慮成點?對於我哋將業務擴展到艾寶琳,你可以成為我哋子機構之類,我哋需要熟嗰到地區嘅人才,你係我哋首選。」

「我仲想留喺到視察多陣。」我說。

「你仲有咩唔明?」

「雖然理事長你講咗好多俾我聽,但我都想自己親身體驗下呢到嘅工作業務,試下唔同崗位職務。」

占妙如想了想:「都啱嘅關生,一個月夠唔夠?」

「我諗都夠,嘰。」
有文
幸運時間!!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞