【病者收容所】《病港II》(53)

1001 回覆
1018 Like 7 Dislike
嘰!
發現M諗唔到講乜嗰陣就會嘰
每日一推
哇,咁講可能入機構就唔係為錢咁簡單
Lm
推,嘰嘰
真人嘰嘰係點
莎木個嘰嘰佬
會唔會有巴打有興趣畫關生版M出嚟
push
gege?
日本人... 真廢 嘰嘰!
咁帶住個稻草人行咪好憨居?
雖然可以做替身,但係一路行一路吸病者
屍骸聚合物就如開胃菜,後面的路段藏匿街頭巷尾的病者猶如老鼠蟑螂般湧出,無一不受劉吉背後稻草人偶所吸引,沒頭沒腦地朝它衝過去。

劉吉像個城市的清道夫,憑著手上的開山刀與老練身法,將前來的病者一一清除掉。某些病者明顯不見天日,待在城市陰暗的角落許久了,身上積著大量的灰塵與爬蟲,但都如上述所說一樣,成為刀下的亡魂。

殺到某個階段許美祿好像給病者嚇怕了,劉吉索性快點了事,挑最近的「傳送門」去。

香港街道本來就四通八達,即使政府早已用圍牆和障礙物包圍,不免仍有些漏洞可鑽,供倖存者偷偷溜進倖存區內,人們一般都戲稱「傳送門」。

劉吉帶我們行上某幢鄰近圍牆的大廈,其中一個單位裡頭有部被布塊覆蓋的洗衣機,掀開布塊打開蓋子竟發現裡頭是空心,像條管道接駁通向另一端。

「你哋爬入去就到區內。」劉吉說。

「吓?」許美祿彎腰,呆呆看那神秘的小通道:「點解有正門唔行,要行呢到……」

「廢事行多兩步又出現病者。」劉吉的回覆好簡單。

「好似幾危險下……」許美祿望向我,想我拿主意。

「女士優先。」我做出請的手勢。

「……」許美祿對我的好感度減五。

許美祿也不是愛發橫的女生,只好尷尷尬尬的爬進洗衣機內。

「啊!卡住咗……」許美祿上半身入去了,餘下半身在外頭。

我和劉吉對視一眼,都沒有打算幫手,結果許美祿靠著自己硬擠,終於成功爬至另一端去。

離開前,我試著問劉吉:「係唔係無垢嬰嘅屍臭味。」

劉吉眼神一沉,對我上下打量:「你……」
我所以能辨認出的原因,主要是我在科大的湯婆研究所,曾經嗅到過相同的氣味。

「下次再見。」我沒多說什麼,有話留下次再說。

劉吉點頭,目送我離開。

至此,參觀陽明山莊的一天完畢。

餘下的半天,許美祿繼續處理公事,我則返回病獵協會,查問關於劉吉的事情。

我首個訪問對象是霍洛圖,身為全能秘書的他沒有不記得的理由。

「霍洛圖,想問你一個人。」我行到接待處前,摘下金絲眼鏡露出真容。

「二代會長?點解你打扮到成個毒……」

「劉吉,識唔識得依個人。」

「劉吉……」霍洛圖摸著腦側,閉目沉思,不一會超憶症隨即發作:「記得,係好早期嘅病獵,但佢已經唔喺到做。」

「有冇佢嘅資料?」

「以前佢係陷阱教官嚟,算係五門病獵嘅師傅,可能二代會長你可以搵佢哋傾傾,佢哋就喺武器庫到。」

五門病獵?我依稀記得是那五個拿弓的青年人,好久不見了。

下午的病獵協會像披上層灰灰的濾鏡,因為依靠外來光射進來,抬頭總能望見曙光的色澤,不同時間點協會內光暗分佈都有所不同。

我現在到來的武器庫,正處於光照可觸及的範圍,能好好找到正製作箭矢的五人。

「五位,好耐無見。」

戴著鳥嘴面具,穿著戰術背心的五人一同望我,花了好一陣子才認得:

「係二代會長?」

「好彩你哋認得我。」
「早排已經聽聞你返咗嚟,我哋都未得閒打招呼。」中門說。

「你哋依家隸屬緊邊個?」

「暫時都係跟返以前職務,喺出面觀察南區動靜,清理喺山林走落北面嘅游離病者。」

「你哋喺協會都做咗唔少日子。」

中門數數手指:「都係。」

「聽聞你哋識得劉吉?」

五門之間互相望了眼:「嗯,做咩突然提起劉吉師傅?」

「我遇到佢。」

「劉吉師傅應該退咗休好耐……」東門語氣疑惑。

「有冇關於佢嘅資料,可以講講我聽?既然你哋曾經係師徒。」

「佢係陷阱教官,個人沉沉實實、穩穩重重咁,後尾南征戰爭完後,佢老婆好似有咗,佢就揀咗退休落嚟,去咗山林隱居種田咁。」西門說。

聽完劉吉的背景,感覺跟我夢想中的退休生活有些相似。

「佢以前係大病獵?」我續問。

「係,算係最早期嗰批大病獵,南征嗰陣做哨兵部隊。」南門答。

「仲有冇?」

「得咁多。」

雖然對於劉吉的訊息非常少,但我看能掘到的只有那麼多。

不經不覺,我在病者人道主義機構工作了半個月。

周旋幾個女幹部之間,我最終決定跟我地位相差無幾的許美祿靠攏,因為她沒寵幼戀老等癖好,又有個管理收容所的父親當靠山。

我有把三個老女人的計劃書,都交給許美祿觀看。

她看畢之後做些小手腳,整個計劃書內容便成她的計劃書,直到月尾最佳員工選拔,我才再見占妙如一面。

占妙如辦公室機構的高層,樓層望出窗外景色非常不錯,裝潢行簡約的風格,白與灰的格調為主。

「關先生,我哋又再見,請坐。」占妙如的辦公室安排了餐桌,上面放著香噴噴的肉醬意粉。

「你真係……令我意想不到。」占妙如難找詞彙形容我,說得皺眉瞇眼:「你居然可以係短短一個月,成為到本機構最佳員工,你係點做到?」

「盡可能咩都做,咩都試。」我如實回答。

「都係,一旦某件事唔喺職責內,通常好多人都會視而不見,但你真係熱心到令我有啲懷疑……」估計占妙如應該有暗暗監察著我。

「唔洗諗太多,我就係個咁出色嘅人!嘰嘰嘰嘰。」我配合關先生本身那因自卑而反彈成自大的態度。

「哈哈哈哈哈。」占妙如輕淡笑了笑:「仲有幾日實習期就完結,未知喺將軍澳設立分部嘅事,你意下如何?」

「我其實同咗三大娛樂部門嘅幹部接觸,但最後發現我嘅嚮導,活動主任許小姐仲有計劃,佢提出咗唔少好橋,占理事你不妨可以聽下……」

「咁我第日真係要搵下佢。」
補250正評
「喀嗒喀嗒……」皮鞋精緻的步行聲,忽然迴盪梯間中。

占妙如帶著期待的神情,托顎看著梯口位置,像等待什麼人到來。

故意吃得一臉肉醬的我,都扭頭往梯口望去,一個戴著狗頭套的西裝男子徐徐行來。

銀白色的西裝和頭套的裝扮,讓我想起同在中環的港豬。

「關生,其實今日我仲請咗一位客人叫狗鼻先生,佢同你都係將軍澳區人。」占妙如突然給的驚喜,讓我有些反應不來。

「占理事好。」狗鼻朝我身上凝視,都不知是否打量當中:「肉醬意粉先生好。」

「狗鼻係我哋機構旗下準備發行遊戲,狗狗牌嘅製作人,關生係「病者關注組」嘅負責人,兩位可以互相認識下。」占妙如自個歡喜。

「哈佬。」我循例打個招呼。

「原來你係病者關注組負責人?幸會。」狗鼻表達善意。

機構的秘書拿來椅子和肉醬意粉,供剛來的狗鼻坐下享用。

「請。」

狗鼻攤開餐巾放上大腿,然後拿出私家帶來的芝士粉灑落意粉,握起叉子將惹味的意粉放入頭套嘴巴中食用。

「兩位似乎無咩傾,哈哈。」占妙如乾笑兩聲。

我不知談什麼,唯有隨便問一問:「你副牌係點玩?」

「其實好簡單,每張牌都有生命值同攻擊力,玩家大家互相攻嚟攻去,識普通加減法就識玩,再喺每張牌加唔同特殊能力,令到戰局多變化。」即使狗鼻解說完,我仍然一知半解。

「呢副牌會係我哋今年玩具產業嘅重點,有咗呢種軟性宣傳,對機構效益非常大,如果風靡到倖存區嘅後生細路,第時十年八年佢哋就係機構嘅新力軍……」占妙如目光可謂非常遙遠。
「但你哋有阻礙?」我直接道出。

「港島唔止得我哋整呢種卡牌遊戲,仲有另一間公司係我哋對手,嗰個製作人叫三島英洋,根據我哋企業間諜嘅回報,佢想同我哋撞期推出自家卡牌嘅更新版,降低我哋卡牌熱度……」占妙如憂心的說。

「就係咁?」我還以為是什麼大事情。

「關生,我哋倖存區差唔多九成都係窮人,但往往我哋賺錢就喺嗰九成人身上賺,因為佢哋身上錢唔多,如果真係有同一款產品,佢哋係唔會考慮兩個都買,永遠都只會買其中一個。」占如妙給我說出事情。

「唔同佢鬥下,睇下邊個贏?」

「一嚟我哋係新產品,好少人會願意哂錢做第一批白老鼠,二嚟對方卡牌基礎粉絲群大,玩家同卡牌規則都比較多同熟,我哋貿然咁推出卡牌同行死路無分別……」要是占妙如不說,我真不會聯想到以上影響銷量的事情。

「明白明白,嘰嘰嘰嘰,其實我都想到十樓以上進行比較深奧嘅病者學交流。」

「關生……你有冇興趣做我哋內部員工?」占妙如突然問。

吃著意粉的我怔住:「嘰?」假裝不知情。

「如你所願,會接觸到機構學術性資料。」

「非常有興趣。」我用餐巾一拭抹乾淨嘴巴。

「本來要成為我哋內部員工,係需要一定嘅年資同能力,但更重要嘅係忠誠,因為會接觸到好多機構娛樂產業以外嘅業務,至於我哋點樣考驗一個員工嘅忠誠……其實好簡單,就係派一份工作俾佢,睇佢可唔可以幫機構完成到。」

「就係咁?」

「當然,嗰份工作會考驗當事人嘅抉擇,因為往往充滿道德選擇。」

「占理事會有例子俾我?」

「例如《病港日報》曾經有個記者,做卧底深入調查陽明山莊,我哋唔知佢會唔會挖掘到一啲資料,於是我哋會派員工令佢搵到嘅嘢出唔到街……」我聽得出占妙如說得極為婉轉。

「……」
「如果願意為咗機構利益著想,而暫時放下個人道德同利益抉擇,本會係非常歡迎呢種員工成為內部人員。」

簡單而言,只要我替她解決這件事,占妙如便會讓我成為內部人員。

「咁占理事你想我做嘅係……」我凝視她。

「如果嗰位三島英洋製作人……」狗鼻轉頭看我,代為說出:「可以消失就好。」

「你想佢喺世界上消失?」我問得直白一點。

「意思大概同你講嘅差唔多。」占妙如食指對著我,保持微笑:「可能帶三島英洋先生去海底漫遊下?」

「嘰嘰嘰。」我再發出陰沉的笑聲:「占理事成間機構咁大,可以有錢請得起大把人,無需要搵我呢位初哥咁危險……」

「事實上都唔係好多人夠膽為機構付出,所以一直徘徊喺十樓以下,條件我已經向你開出,如果你想接觸到我哋內部資料,都請你為機構付出自己一點良知,好公平嘅交易。」

「好可惜,我唯有拒絕。」

「嗯?」

「殺人嘅行為唔啱我,我純粹係想交流。」我重新強調。

「咁好可惜呢,關先生,你應該唔會接觸到我哋其他部門。」

機會大門曾打開過給我,但最終還是談不成,畢竟對方條件是要我殺人,證明自己的忠誠,這點超出底線了。

但我都稍為理解,內部員工有多難混入了。

幸好,我尚有後備計劃──許美祿。

很快,一個月試用期過去。

有天我看日報,上面報導維港對出驚現浮屍,打撈後發現是三島英洋製作人,讀畢我不禁打了個冷抖。

經我上次推薦,許美祿也被占妙如理事長接見,呈交三大部門匯合而成的計劃書。

占妙如閱讀計劃書後十分滿意,指定了許美祿成為跟進將軍澳分部的負責人。

我試用期是完畢了,無法繼續觸碰機構的職務,暫時回復自由身,但我和許美祿的聯絡自然未斷。

現在能夠出出入入更高樓層部門的她,已成了我在機構中的棋子。

我首先讓她找找那位何學民教授,果然不出所料說對方閉關自己書房中,暫時拒絕接見任何人,經深入細問才得知教授正為機構編寫《病者語破譯》大全,如果成功的話,就如同得到一本病者字典。

從側面多少可猜出,何學民教授是個為了研究可以發憤忘食的人。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞