【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
有人可以唔寫大綱直接圈稿㗎咩

我如果唔寫大綱就畫分鏡,要花好多時間喺畫面上,又要一路諗埋劇情發展
同時考慮太多事結果畫親都爛尾,畫咗開頭就畫唔到落去
我諗就算唔寫大綱,直接圈稿既人大腦都有個概念今話要晝幾多,去到邊個位停
最少我以前係咁
呢個POST好學術,睇到頭都痛
Ok
就快出第六話
你有畫過漫畫?
可唔可以post上嚟睇下?
唔啦,我以前D「漫晝」晝到草圖階段晝到草圖階段咋
無落墨仲要係手繪,同小學生塗鴉差唔多,完全稱唔上漫晝
而且我主攻四格漫,分鏡唔係太重要
四格漫畫一樣有分鏡擺位
我就係有一大半漫畫都係唔寫大綱直接圈稿
唔計浸大插晝及視覺傳意
剩係IVE都開過10年動漫文憑 600個學生
2年動晝文憑 240個學生
而家嶺大、浸大(好似有)、都大都有動晝學士學位
仲未計唔讀書自己出同人既人
識晝同晝過漫晝既香港人,其實周地都係,無乜特別
我05年至17年都有擺過同人檔
梗係知香港好多人有畫漫畫啦
只係初入呢個post,以為呢度冇乜人畫漫畫啫
講到同人,同人出既漫晝本都愈黎愈少
變曬精品同插晝攤
明光社搞出嚟
想買漫畫本就去原圈同人場比較多人畫
唔太關明光社事啦
明光唔比你晝底褲之麻,無唔比你晝漫晝
反而係我覺得成個同人圈方向變左搵真銀係其中一個原因
15年前D同人漫晝大本夾抵食,個個訂價都係回攤位錢就算
而家D同人檔用低時間成本,出D精品明信片賺下錢就算
甚至我見過有D傻仔教日本動晝公司出多D精品賺錢,佢地有套精品必賺錢理論
用幾十幾百個鐘去晝本漫晝既人愈黎愈少
我自己就最鍾意原圈個場,但係原圈晝漫晝既人都係少數
原圈同人場賣本比較好賣
冇咁多人行來行去阻住哂
我成日懷疑啲人出同人,係咪真係咁中意套作品定係跟風cap水cap流量
我覺得有D無可厚非既
日本插晝師,YOUTUBE有94萬訂閱既SATOU NAOKI
都係靠TWITTER晝過D二創晝先出名
連日本都要靠二創先出到名,香港更甚
我個年有個同學拎黃玉郎漫晝大獎,晝原創之前都要過一過二創冷河先有人識
雖然我更鍾意原創,但可以理解到人要晝二創想出名

但我覺得而家香港同人場最大斃症係向錢睇
以前都有好多人晝POKEMON、數碼暴龍、東方既漫晝本
早幾日RG D二創已經無漫晝,變曬精品同薄裝插晝
而且而家做左港台插晝界KOL龜頭生野郎講過
晝晝緊係為左賺錢架啦,晝晝為左追夢個D只係痴屋企飯食既二世祖
(我唔同意佢呢個講法)
連業界出名既人都講到明為錢至上,呢個圈子真係唔健康
其實DI果科year2/year3有編劇堂
有教寫劇本, 所有影片系既科目都要上呢科
個老師真係做開電影編劇既
不過而家DSE轉左制唔知
其實香港好少人分鏡OK
傳統日式漫畫果種分鏡真係要D天分
呢個門檻已經西走好多人
畫完人地明你個故事up咩既
其實唔多人做到
好多唔係唔想出漫畫本, 而係無呢個能力
所以以前香港果幾個漫畫比賽, 動漫節同早五年前生產力果個
基本上分鏡同故事通順已經拎硬獎
動漫節有幾條友連續攞左好多年
佢真係為左張$2000書卷參加比賽
支持
最近FB推動漫節個漫晝獎POST比我
上年拎四格獎個個大開眼界
就咁晝個角色,加幾句旁白,連對話框都無都拎到獎
雖然動漫節係奶共比大陸人拎獎,但係大大與小妹都晝得好過佢
多謝你
講到編劇,我想知D編劇點睇鬼滅之刃
正路既「回想劇情」係增加角色魅力,令到讀者更加鍾意角色
或者係打鬥中增加戰鬥能力
鬼滅D鬼比人斬曬頭,個角色派完便當先黎回想
用傳統作文理論死左先回想係多餘
而鬼滅呢D多餘回想係日本同小朋友之間好受落
我就同西洋人一樣,覺得呢D回想好多餘完全唔想睇
鬼滅我唔清楚
但DI劇本堂係教電影劇本
恐怖片, 愛情片, 災難片之類既典型結構
每種要寫一個劇本
仲要自己演一段, 幾好玩幾開心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞