【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
其實係,angel姐既睫毛眼型偏向吊り眼
通常男角先會常用,但唔止你,某個香港繪師畫女都係呢種兇神惡殺既型
咁angel姐作為港女都算入型入格

下個漫應該要設定啲婆啲嘅女
邊個啫,講黎聽下

有無人有港漫動力D資訊,可以幫你地置頂到動漫節
大細眼到仆街
上個post公然話人畫得醜
今個post就扮曬蟹

以後拎其他人既畫評個陣會收儉D
其實就咁睇其中一啲封面同作者自己流出嘅內頁圖
同我期望有啲落差,仲要幾大
唔好咁快屌死住都啱嘅
屌到我冇心機畫就唔好啦
不過mkpop已經畫到尾二嗰話
可以任屌了

菊生之前明明話寫omakase漫評
追你數先
呢D重任,留返比呢度D巴打啦
重生巴上次寫你篇出走漫仲好過我多多聲
參加得呢個計劃嘅書係咪有啲標準
例如一定要彩色之類
不過我都明
冇作者本人嘅consent
又好難無啦啦攞出嚟評嘅
組別二:「非傳統港漫風格」

「非傳統港漫風格」意指非「港漫」,包括「日漫」、「條漫」或其他風格,有關漫畫一般每頁尺寸較 「傳統港漫風格」小,人物和畫風亦較簡化,背景及線條較為柔和。

• 長度: 135-225頁 (作品頁數指:封面、故事内文,包含版頭,章回段落等;不包括故事以外的文字或漫畫專欄。)
• 每頁尺寸沒有特定要求, 但建議不小於 15cm x 21cm
• 必須為申請企業及其漫畫家的原創作品,並且未曾出版或作商業發佈
• 完成作品並經評審委員會接納後,該作品的印刷數量最少須達500本,以作銷售。此外,大會鼓勵參加者把作品發佈至具認受性的網上漫畫銷售平台,增加其銷售渠道。

• 漫畫創作資助金額上限港幣180,000元
• 每頁資助為港幣800元,最終獲資助的金額按照完成作品的頁數而定;
• 完成作品最少須達135頁才可獲得資助;
• 完成作品如超出225頁,參加企業需自行承擔其他費用

找到圖
但真係梁國雄議員
大菊有冇睇啱邊本
除咗顧及作者感受之外,我覺得penana上面唔係太多有頭有尾完整嘅作品
想拎出嚟討論都搵唔到太多話題
有頭有尾又真係完到個故既長篇連載⋯大多為袁生作品
DC谷多人傾丫嘛
而且多數都係寫小說
有幾多個係畫漫畫又會講野
數埋有無十個(?)
暫時無,因為我都唔係跟得好貼,呢度D巴打跟得貼過我好多
D巴,糕糕同蕉熊都跟得貼過我

唔知港漫動力班大前輩會唔會睇到呢個POST
細佬有少少意見
好多謝你地推動香港漫畫
但下一次再搞我希望官網有試閱,一話又好幾頁又好,要讀者自己去作者FB跟好唔親切,試閱已經係大風向
同埋我希望可以要求作者出電子版,我知道有D強人所難
但係我屋企已經丟左D書,都過千本漫畫小說同人同插畫集
有心支持但係唔想買黎睇完送比朋友
希望香港漫畫可以繼續發光發熱
其實出英文或者日文版 會唔會有效增加到受眾
唔識
想知呢度有係蕉網貼漫畫有邊幾個
有D難

講左英文先
英語區習慣橫向文字排版
但係港漫係直向排版
要改就要對話框,唔係咁易

日本就可能難競爭
人地月刊690YEN
厚過你勁多,平過你又大份過你
但係鬼佬係識得睇manga
如果畫風夠日式,內容又黑白,佢哋個腦應該識自動過濾,由右至左去睇
但如果用傳統港漫風格去譯英文,可能佢哋要睇咗幾頁先知發生咩事
好似有三個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞