【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
會呀
諗住報25號
到時出mk pop下卷?

而家日日畫緊
應該趕得切

你會唔會出騎士魔法師單行本
騎魔會出單行本,不過應該要等到2023年先出
追完po學咗唔少野,大家好有心
估唔到連編劇方面都講埋
編劇我估係大方向整體點將一個故事
安排到一個讀者容易跟到既程序

細節既每部份“作者的個人表達手法”
真係好難教,因為基本上就係代表緊果個人既思考模式

就好似明明同一件事,唔同人講番出嚟
可以好唔同既形容,次序,精細度,用字...
係囉好少有編劇方面嘅討論
希望多啲漫畫製作人入嚟
但係每個故事都係獨一無二,
就算討論左都要消化理解搵自己故仔岩用既位
照搬就....微妙,未必岩用
不竟我也不知大家作什麼類型的故事
漫畫故事類型不同,編劇的方式也不同吧
1.一格漫畫(例如:報紙政治果D)
2.四格漫畫(也可能6格,老夫子之類)
有分一次性完,同可能同作品伸展

3.單頁漫畫(網上/雜誌 ,通常潮流話題,沒有後續)
4.多頁短篇(一次性完,或多篇性組成故事)
5.長篇(一般一本本那些漫畫)

不同長度的類型的內容複雜度不一樣

另外兩種最大分野係
1.你自由想怎樣也可以的去編
(主要是你不用擔心什麼錢呀名呀批評自信自由自我果D)
2.你是想達到配合讀者主流想看的服務性編
(你唔知可以問下真係睇漫畫果D人想睇乜,唔睇漫畫果D基本上問黎把托)

3. 可摸耳又畫自己鐘意又受人歡迎既野?
(呢個問題,奇異博士屈指一算在無限既可能性之中係存在既,不過同時有無限個失敗可能性)

4.如果你有某種神奇力量/天選之人/被神省中既細路,1-3對你並不適用,肯畫你就得
最起頭,如果你想到某個故事既開頭
如果你用角川式輕少說標題作為簡介,話比阿媽聽佢都唔知你故事大概想點既話

請再三思,你的故事應該有個清楚,可以讓一般人理解既義務,你係咪真係想比人睇,
定比自己睇既秘密手稿
又要主流又要人地覺得新,脫穎而出,其實都好難

利申:行外人,冇畫漫畫純粹有興趣
其實純粹為興趣,就畫自己想畫既野,冇必要咁多計算

受歡迎好多時都係無心插柳
不管怎樣,先畫出來
雖然我都係咁諗,不過普遍我宏觀大部份人係為名為利而畫,不過好多野都係運氣決定,連你有無努力呢個特性同環境都係建基於運氣,何妨其他咩人氣之類
所以 4.那種人應該不是討論要點

作為 2.那種,先承認自己已輸在大部份人起跑線這個事實而去努力係難既,但中間點樣去追,就各自修為
醜話說在前
你搞得 2. 這種事
基本上你隱性點都係M
就算你把口講咩怕麻煩但仍然續繼做既話
恭喜你 你可以繼續玩呢個遊戲
我覺得自己係1,因為成日有人叫我開車,我都冇開一直都係畫翻自己鍾意嘅故事

但某程度又努力做緊2,即使個故事係自己鍾意,都想畫到夠通俗主流,令讀者投入到。畫得出嚟都係為咗畀人睇㗎啫,否則只係自high

咁係咪做到3呢?應該未
3. 果種係,咁岩你同一般大眾口味好近,又處理得到相關美工操作,宣傳得黎又唔會好夾硬黎,加埋“唔知點解受人歡迎”
應該得
我係1.
主要我作既作品畫到故事完就係目的
無咁多野需要顧住
2. 呢種遊戲根本係即時戰略遊戲
你認真玩就係一個好有挑戰性既一回事
根據我多年跟很多人訪問得出一個現像:
本地大部份作者想畫既題材
同本地大部份讀者想睇既野

幾乎完全唔一樣,由其是原創
當然如果你係以 1,3,4為目標可以唔洗點理
如果你係以2.做目標,你係應該問多D讀者果D人,問同溫層既答案,雖然岩聽但無咩用
作者同作者充流其實都幾講岩唔岩餐佬
唔係大家都有畫野就傾得埋
唔同類既畫師雖然可以傾,
不過多數流於表面野
深入野一來未必岩用,二黎唔係好熟既話以香港人果種特性,“我做乜要益你” 唔講出聲你都可能感覺到

另外就算你肯講,人地可能本身自有一套“世界觀” 久而久之,你可以見到香港之前有過咩同人咩討論區/群,都係慢慢會收晒皮
比我歸納下

了解某個國家既文化、流行 > 就會了解到某個國家既畫風點形成同有乜優點 > 咁就幫助到自己創立自己既畫風

有好多人做文化同畫風研究個陣,草草了事左
咁自己創立畫風個陣,就會將學返黎人地既畫風長處扼殺左
最後受害既都係自己
所以點解我成日咁強調日唔日系,而係人地個文化,真係有佢地既「美」係入面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞