【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
Both ok
袁生!!!!你終於畫返
喂我覺得呢期啲鏡頭掂咗好多(有低抄
分鏡、人物動作有內容
唔係淨係用對白講就算
我諗睇開你嘅讀者都會察覺到呢期係唔同啲
呢個POST真係好有愛,個個都係漫畫痴黎
肯為左作品打幾千字,唔係人人做到
拿,講多次,我唔係針對龜頭生
我都唔係為左保育先區分畫風
而係我認為香港要由其他畫風發展出自己既畫風
就要明白點解人地咁畫

我絕對認同筆觸,顏色,五官比例,身體比例,衣著等係會影響到個畫風
但係五頭比係有D特別
日本動漫,特別係美少女(同埋H)遊戲要由呢十幾年大路既六頭身縮做五頭身
點解唔畫做四頭,唔畫做三頭,五頭同六頭又有乜分別
其實係有一套日本美學原因係度既(我都搵緊有無D有說服力既文章黎支持返自己)

而我都深信,好多畫五頭身既畫師係唔知道五頭身有美學支持而誕生
我會搵龜頭生黎講,就係佢筆下既設計違反左呢套美學
呢兩日我打完篇長文,我當然預期到好多人唔接受呢套美學原因
但最少會證明,我係有自己想法先會覺得龜頭生畫得唔好
突顯精靈身材個分鏡,袁生黎講好似算比較稀少
大致睇過D PO,忍唔住開左個AC回覆。
1-其實日漫都有大量作品唔用網點,用唔用只係作者取向或作品風格問題。同功力無直接關係。
2-香港好多作者唔用網點,唔代表無/少人識用,同樣只係個人選擇用或唔用。用左網點係印刷上要顧慮多左野,所以玩同人,自己印書既有時未必會用,而唔係唔識用。
3-畫眼,畫身係日本都有各種畫法,用咁少例子做類比,個人覺得太過片面。
4-某部份句子的確係直接攻擊左龜頭生,例如樓主話過佢D畫成陣柒味。個人覺得都幾唔尊重。
利申:副業係漫畫編劇,做過幾年連載,係港台日都拎過少少獎項。
其實我都好想知
到底畫漫畫畫布應該用幾大尺寸幾多像素、線條幾粗、網點線數幾多濃度幾多、點防止撞網問題、對白用咩字體咩size、用唔用標點符號用唔用粵語字
雖然全部都係好白痴嘅問題,但我一日諗唔通一日都冇辦法專心畫
其實以前粉俠傳都有用過類似分鏡
不過好耐冇用lu
因為完咗格劍dlc
可以集中精神畫番騎魔
可以答你部份問題。
1-SIZE睇你畫完份稿想拎黎做咩。如果想參加比賽,就跟返比賽個規定,自己印就睇下想印咩野SIZE既書。一般都係A5至B4左右,DPI 300-600。(睇不同情況而定,但畫大D係無死既)
2-字體SIZE睇你份稿既SIZE同DPI而定,畫完可以SD去手機睇,手機睇都清楚既話就無問題。
3-字體我通常用微軟正黑體,亦可考慮用其他黑體字款。係會有標點符號既,可以參考各類中文單行本。用唔用粵語字係作者個人取向,用係無問題既。個人就通常用一般書面語,因為方便各個中文地區既人睇,唔駛搞咁多野。
多謝你專登開POST,雖然你話大致睇過,但好明顯你好用心去睇(特別係樓主D廢UP)
1.認同
2.理解,我都有反省自己話人唔識貼係咪極端得濟
3.因為無諗過個POST會咁多人睇,所以好多時講野都盡量簡潔D(始終想個POST推返PENANA漫畫多過學術交流)
眼睛既畫法係角色畫風上最大既分歧,每個人筆下既眼睛都會唔同
特別係插畫界更加係五花八門
要講真係講到成個POST爆都未完
4.請比我同龜頭生係度道歉,我的確有好多過左火位既地方,希望你可以接受我既道歉,影響到你,對唔住
1) 電繪畫布大過剪裁框(成品尺寸)就ok
例如印b5就set剪裁框做b5,畫布a4
但當然要睇返你間印廠布咩要求

2)網點一般黎講用60線應該無死,
個人黎講濃度就60%以下啦
太高就建議直接塗黑

3)防止網花問題一般都係唔好疊唔同線數嘅網
但香港d印廠質素有d參差
有時有網花都未必關你事

線粗唔粗 咩字體就好個人
所以唔俾意見了
我都睇左你篇漫畫,我覺得畫得幾好,我OK鐘意。
我覺得有少少地方可以注意下。
1-妹豬行左出餐廳,俾流氓壁咚個度睇落似跳左格。
2-中段以前,我覺得D文戲都寫得唔錯,個人幾喜歡兩位主角交流自己既價值觀。但如果作為戀愛漫畫,雙方或單方心動個一刻既轉捩點好似比較少。(係有既,只係我覺得可以係畫面或情節上加多少少)。例如靜妍見到妹豬跳舞個度,如果將靜妍既感動直接畫成心動,應該會更好FEEL。另外妹豬強吻靜妍前,如果有一至兩格畫妹豬情感既醖釀,感覺會更好。
點解要分左鏡先草稿,然後先上線呢
其實有原因
分鏡階段唔使畫骨架之類,如果分得唔好唔順暢,你改分鏡需要嘅時間就唔使咁多
如果上左線先改,就會好花時間,骨架要畫過,線要再上過
同埋分鏡要連住睇先知有冇問題,如果覺得唔夠耐力
可以分做一段段分鏡,分到悶就上下字,然後再分鏡

另外,比啲自信,你啲野唔差咖!
仲有冇多啲分享下
例如最好識用咩軟件 作品名應該點改最吸引

分鏡格係咪真係用直線工具畫?有冇更好/正式啲手段?
但怕一直練,有排都出唔到漫畫
個人係講故事〉畫畫
甚至有時覺得畫嘢好麻煩
內容係?有冇線上?
估到係唔想練啦
如果係編劇方向,其實都要理解啲畫技相關嘅野
唔係好難同畫師/漫畫家溝通
另外我地暫時冇online班
因為online班好難教畫野教得好,因為冇得即場糾正

而畫框,睇你用咩畫
用csp就可以直接拉框
ps可以用方格

字體一般單行本都用中黑體/正黑體
但特別時候可以用其他,冇咩限制

落網方面
其實以前點解用網點,因為印刷技術問題,做唔到好睇嘅灰
所以用網點黎做視覺上灰嘅感覺
而家黎講,如果怕撞網,我會建議學生落灰
一般讀者,其實唔講唔會覺你印出黎用灰定網點
我觀察到你好像好執著係 6頭身同5頭身呢件事,或者說認為日本潮流改變係向緊低頭身比方向走緊,演變出什麼「5頭身美學」

但美少女 (H畫風),業界近年其實係調轉,比以前畫得更高頭身比,更為寫實的方向走?????

所謂的日式畫風也早已經不是日本專利,近年其實比中韓畫師影響得好勁,甚至有點屌打返轉頭的跡象 (代表作品:原神,白夜極光,碧藍航線,少女前線 等) ,你又觀察下他們的作品越來越多是幾多頭身?

所以我真的不知道你的「5頭身美學」,是個人主觀喜好而出現,還是脫離客觀業界觀察而跳躍到這個結論。
而客觀業界標準就是 follow the money , 畫什麼才有人肯課金,就是非常現實非常實際的商業插畫世界。

手遊插畫上年先討論了好一陣子有一個叫「內捲」的現象

https://game.udn.com/game/amp/story/122090/5581214

都已經有觸碰過部份業界流行畫法的發展
你可以話最初可以只係中國手遊獨有現象,不過再望下近年日本手遊d插圖的進化
也會知道這將會是整體都發生緊的變化,不能獨善其身了

Just my two cents.
根據一個朋友嘅總結
將「日系」解讀成「萌系」就解得通
我呢度講嘅都係「萌系」
再清楚點說就是「二次元美少女商業插圖」
講起follow the money
諗起有一期就係咁,成個日本只有廢萌當道,業界為咗搵呢啲容易錢,動漫作品水平即刻拉低曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞