【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
靚唔靚好主觀,無絕對標準既
係,選錯字豬柳強
我覺得張圖最大問題唔係畫得肉
而係佢想將流行既五頭身同H漫既肉感mix埋,所以先失敗左
如果佢乖乖地行返H漫D六七頭身,個觀感起碼睇落無咁矮
同埋作者條腰畫得太矮都係一個敗筆
矮 唔係問題黎架喎wwwww
我單純覺得佢畫得唔岩你胃口
同埋主要係你搵著D出名既人黎講囉
佢D粉唔搞你咪即係比你一句否定佢地既美學世界觀
你睇佢地根本起鋼既位就係
“你唔係畫H漫批評佢H漫大佬有乜資格”
呢個point,好難明咩
個個等你畫張咩人體圖標準日系出黎參考(?)/花生都出晒面
不過基本上你畫唔畫到佢地都係等住批鬥
我就無你地咁Q得閒,
有野要講攞圖出來解俾大家聽囉
研究參考討論下囉
[member]其實我覺得呢點幾值得討論
H漫的確係無咁注意高度
但係商業H GAME就算畫五頭身都會盡量設計得無咁矮
不過算啦,廢事又燒過
/member]
同一個角色唔同年齡都唔同高度
bu the way, 畫漫畫有無好似設定咁準呀大佬
我都唔得啦
我都係效果優先過設定
如果個動作或者衣著睇落唔岩FEEL
就會執一執,所以通常有1/4頭差左右
人與人偶有磨擦愛火花
行家互屌就話影響業界形象啫
但係讀者/消費者唔係攞正牌批評既咩?
好睇
我梗係無所謂關我__事
不過街外面D人
係唔係咁睇野先
其實你覺得批評某個作者無問題既同時
批評你果班人一樣可以一樣會講:

“我批評你個批評都係無影響”
剩係睇左呢話,好睇
遲D補睇番前面

原創角色
飛天意粉神-拉麵 /R@men
因為可以本體伸長,所以沒什麼矮不矮的問題
其實我覺得睇返個作品既取向,高矮其實都重要
好似呢十年黎既廢萌都係畫得細細粒,就係想讀者覺得D角色可愛想保護佢
而面向少年青年向既少年漫,我用「出租女友」做例子
女主角水原係男人望到都會轉頭睇既美女
水原既設定同畫風都係:高挑、腿長、白哲呢D傳統日本美少女設定

要睇設個設定同作品定位決定返角色高度

拿,討論還討論,盡量唔好將話題拉到去會炎上上面

漫畫沒畫到,自製遊戲是有在做
我唔會燒你架喎,街外人點睇我就控制唔到

佢地可能覺得你夾硬屈人地個角色
唔乎合萌系相關之餘,仲要用“日系”呢個咁大範圍既字眼話佢唔係“日系”
梗係大反應D架啦
因為大部份人都覺得創作係自由
做咩要跟咩標準,仲要好似唔係由你定之類咁啦
不過如果真係要畫咩 非常接近日系去日本出版社投稿就要小心D,潛規則係多到咩咁
不過平時自己畫你有無必要執到咁刁
就根據番自己需要啦
我舉個例,當你咩日本文化零知識

你試下畫件和服左邊疊去右邊
同右邊疊去左邊都有唔同意思

不過你話網上呃細路就隨你畫啦
又或者畫兩條友交換 名片
試下單手比卡換

如果你畫日本以外既人又可能無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞