【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
作者本人通常都唔鍾意自己受歡迎嘅作品
覺得麻麻地原因因為爛尾
大峽菊係咪已經化左灰,出嚟講兩句啦

https://www.youtube.com/watch?v=TW5PRhi8ibc
大家一齊睇下,畫漫畫不能做的事5選
點解會有正評
證明好多人想幫你加柴
曉高娜fan art

幾有意思,我覺得入面有啲野就算套入其他藝術形式嚟講都講得通
https://discord.gg/QdRnTef4

畫漫畫的過來玩了沒?
訓唔著,又9UP下比較長
希望唔好又比人公審

今日既主題都係 日系既身材比例(聲明:唔係想拗點定義做日系,而係覺得某D繪師對某D身體部分掌握得唔好)
以下係本廢青睇左廿年以上動漫同學日文十五年既觀察

首先承接返之前講,日本對女性要求係「腿長、高挑、座高短(上身短)」
有好多對日本文化唔深既畫家未必知日本人唔鍾意上身長
但其實轉去日文GOOGLE 打座高會出「座高 コンプレックス(complex,係呢度解做自卑)」

日漫對身材比例係會運用一種叫做デフォルメ(法文:déformer:變形)既變形技術畫出黎
二頭身、三頭、四頭、五頭、六七八九頭都係運用左呢個技術

追尋返去40年前魯邦三世,不二峰子既設計
(唔止不二峰子,仲有好多80 90 00年代女角都係咁設計,我唔舉例啦)
都係加長左對腳去做成腳長、腰短(即係座高矮)
呢度解釋下點解座高短會變成腰短
呢度就運用左變形概念

不論男女,其實胸口既大細同長度每個人都差唔多
所以上身要短就只會郁胸口以下腿對上既腰部份
而腰短左,係比例上腰位比例會變高左
所以座高矮就會腰短腰高,同時造成睇落高挑既效果
而香港人係無腰短=好睇呢個觀念

而近五年興既五頭身
其實係接近真實女性既六頭身身材比例
只要搵D身高150-160既寫真女星睇下,就知道動漫五頭身其實相對以前寫實左
腿都無以前故意畫到咁長
五頭身既角色比例係相對其他頭身比寫實

但係但係!五頭身係腰係有花心思

其實現實女體胸部對下既上半通常係長過下半,大約3:2(睇返個女性身高,有D比例好靚係可以去到1:1)
但係基於日本審美文化,腰係要高短D

腰身條紫色線我係COPY 兩邊條腰一樣咁粗
但係感覺上右邊既身材係高挑、瘦D
呢一點先係座高要矮最大既精髓所在
而腰高呢點除左大眾漫畫,其實係H漫都有非常多作品係咁設計,所以先至會有大腿畫得出過腰既H漫
因為腰唔可以太過肉感,要腰高先好睇

而香港繪師就係因為對日本文化接觸不足,唔知道日本人畫腰有要求,先會畫出一D作品似日系又唔係日系咁
我唔係想話,識畫腰高就係畫緊日系,唔識畫腰高就唔係日系
你地要將日系定義到做火柴人我都阻唔到
我呢度只係單純想分享下日本繪師同香港繪師同腰既睇法唔同
你地要無限放大嘈交就自便
邊個又燒你
其實就係和服條腰帶,紥個位咁高,直接係高位收窄身材咁
邊個又燒你

未有人燒,但呢篇文講緊既野同我比人燒個陣講緊既野詳細版
其實就係和服條腰帶,紥個位咁高,直接係高位收窄身材咁

D巴捉到我想講既野
個個凹位日文叫くびれ,中文即係高腰位
我想講既係,日本人係畫腰,係用左變形技術令佢又高又短,而港台好多畫師對條腰係無睇法
但我要強調,唔係識畫又高又短既腰就係日系
我只係提出日本人畫腰係又高又短
呢一點要唔要當係日系指標,各自定義啦
https://naokisaito.booth.pm/items/3936324

YOUTUBE有104萬訂閱既SAITO NAOKI老師,出版既插畫改善法出左英文版啦
有興趣學畫畫既可以買黎睇下(PDF格式)
菊巴對於日漫面相有冇研究?
有啲驚自己畫嘅人物面相過時
有就真係有但係我驚我既意見比較偏頗
一黎呢幾年日漫既面相比較廣泛 唔似以前一定要將棋面 眼大大
二黎少年漫呢兩年我只係睇青之葦蘆、消防員的故事新作同小栗帽 我自己睇開治癒系同四格比較多
三黎 我覺得mk pop D面相周髮型好夾 例如音樂監督換左眼未必咁好睇
同埋我必需強調,處理面相通常會郁埋頭髮同面既比例,即刻會影響埋頭身比
改面相係觸一髮而動全身既行為黎
比意見,比我既研究分析真係無問題 我好樂意
但我希望畫完mk pop先
我唔想一套好漫畫因為我既畫風意見而衰收尾
mk pop真係好好睇
今個星期地獄暴徒無更新
終於睇完(貼左片唔去走去9UP既樓豬)
我自己幾鍾意3同4個兩項
3其實套落小說都得,盡量多用台調少用旁白
4個個我覺得尤奇重要,呢幾年日漫重視角色多過劇情

至於1同2我覺得偏向經驗者
1係講構圖 中階級數
但2係講分鏡加構圖,完全係高級者先做到既級數
係一件易學難精既事
多謝你咁珍惜mkpop
我就嚟畫到結局
唔會返轉頭改㗎喇,你放心

講起面相
我電話裝咗jump個app
畫畫吓畫會開嚟參考
得閒都會睇吓而家最新興畫咩樣
的確好似你話齋
面相好廣泛
不過整體上比以前簡化咗
即使係少女漫畫
都冇畫到咁華麗
我諗我自己都會嘗試再線條簡潔啲

最近好鍾意dandadan啲樣
整整齊齊又得意
你唔介意我表達能力一舊舊既話
我係今個月內寫比你
暫時以我所見我搵到兩個位係偏向現實,同日漫有分別
我得閒再研究下
有拖無欠
好型呀
我好似第一次畫袁生同人圖
希望你鍾意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞