【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
漫畫果個banner圖
875X440(?)

漫畫一頁不知多大
當B5畫算了

先畫一張四格漫畫試顯示效果
為左班作者,我提議下次直接縛你上碌柱度燒
燒死我都無用啦,小薯一舊
起碼大家有舊焗薯食下
如果有直播連結可以幫你宣傳
個網要發佈漫畫唔係比位我上傳
而係要俾 URL ?

咁畫完先再搞,無地方放
AWS
要在高登copy圖片 按ctrl v貼啲漫畫圖片上去
冇睇過,真係咁好睇?
lm
我試過在plurk 先上傳跟著不發噗
就可以拿到連結,但是沒辦法刪除
劇情講庵野透明後生果陣,搭單講島本和老師點樣做漫畫家大概
我睇左騎士X魔法師 1-6
好睇,不過你6話之後就要完咁急?
得閒睇下
竟然覺得好睇
唔急啦,網主話限最多12話就完,一個月出一話
但諗唔到劇情畫落去
想問大家意見10話定12話完好?
唔好話燒嘅
我覺得你唔洗忌諱評論漫畫
因為其實你觀察入微
好多嘢(e.g. 網點、身體比例)我自己都冇留意
劇情更加要第三者睇先睇得出個問題
所以請菊生得閒繼承分享
菊生幾適合做漫畫編輯
多謝
但係睇完前幾頁重生巴同一飛衝天老師
我覺得我講個D評論好垃圾
我自己比較專長(??)係角色設計
所以我好留意頭身比同動作/衣著符唔符合角色性格
係分析故事同分鏡我就好弱啦(明明以前好鍾意分析故事)
因為MK POP仲未畫完,我怕寫評論會影響後續
但我想講,東老師既MK POP好多位都做得好好,即使可能係無心插柳
捉錯字就得,我比唔到好意見漫畫家,只會拖累佢地
早晨牙
剩係提下佢地快D畫就夠
記得之前睇過一個節目
介紹韓劇點樣拍
佢話好多韓劇喺電視播緊嘅時候
結局根本未拍完
留番啲空間睇吓觀眾反應而修改
所以我覺得一路睇一路評係冇乜所謂
甚至可能係令到作品更加成功嘅原素

袁生喺rg話自己係女一派
我立即加戲份俾佢
不過唔會影響我劇情主要走向

其實角色設計我冇乜心得
因為我畫嘅故事大多數係現實故事
唔會有太多誇張嘅外貌設定
務求做到讀者一睇就認得出個人就算
所以都想聽吓你哋評論角色設定
Me淨係記得男主叫阿俊
簡單講下少少啦

首先男主角阿俊
我個人覺得5個主要角色入面,設計最成功就係阿俊
同日漫唔同,主角阿俊隻眼唔大,無神,甚至眼細,睇落好平凡
鼻都唔長唔大,象徵男性既鼻咁細,都係平凡
髮型,同傳統香港白領差唔多,又係平凡
係既,阿俊成個設計都係好平凡
但係成個角色設計同MK POP既故事非常緊扣
講述一個平凡人點係現代掙扎既故事
所以阿俊既平凡設計,好容易令讀者代入

ANGEL姐
短髮馬尾,係傳統印象中有比較活潑既印象
衣著背心熱褲,都係一種好動活潑既味道
耳仔戴左兩個大耳環,微妙地帶出ANGEL姐有D年紀
背心熱褲同大耳環都非常有本土味
而且劇中大量動作同表情都好符合ANGEL姐不屈既性格

其他唔講住啦
但係MK POP故事入面既角色除左故事令到佢地好生動
但係5個角色其實都設計得好本土,都好符合角色性格,背後既行動目的
同D廢萌日漫唔同,主角設定係隱形人,但係畫到好靚仔,我覺得做得好好

蛇王畫
剛才看了,是個偶像P
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞