【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
我覺得可以,不過畫面會比較亂,
要執都可以,不過咁樣整你要整到好似好靚咁都會搞一輪,淺色可以較到深色,不過你以為白色既地方會變到一pat pat暗灰色
諗起我用黑筆0.05上線攞上去芳文社

編輯:要再幼D
我:D女呀?
編輯:線呀!

就比編輯打橫飛我出一樓
佢低能架要1200dpi 1-3px
你係芳文社作者?
應該係投稿
上線唔靚好大機會係係畫面資訊量少左
可能係無左鉛芯D質感,或者線稿化減少左D不必要既線條,令到畫面睇落太簡單

同埋電腦線稿要靚同畫紙唔一樣
用紙筆畫,統一粗幼已經好靚
電腦線稿要靚,就要每條線粗幼都唔一樣
不過漫畫就無可能每條線執,得插畫先可以咁仔細
唔係,上過去兩次
一頁$700,不了
係,我直接摸到上去
600dpi 開a4部腦都lag lag哋
有冇投稿過百合姬
公價黎,少年漫都係一頁1萬YEN
呢個價由90年到而家無升過
所以我前面都講過,做漫畫家都要捱到出單行本先搵到食
一頁畫到嘔電都係得一萬yen咁少
唔怪之得上面有人話畫左幾年仲未養到自己
畫週刊先可以維持到普通白領既收入
一星期16-19頁,一個月大約70-80萬YEN 但要扣返4個助手錢
以我所知,單行本D封面,目錄,加頁個D一律無錢
所以要單行本賣到先維到生
我覺得尚算合理,其他出版社限題材限畫風個D先麻煩
限技術既野畫得多就解決到
限制想法個D先真係惡搞
小説方面我唔係好識
但以omakase嚟講
我覺得已算係近年最有機會捱得耐嘅漫畫「雜誌」
如果好似以往出版社做法請人嚟畫嘅話
我諗又係好快收檔
根本完全入不敷支

而家penana以小說做主力(始終小說容易吸引人課金)
撥用少少卻穩定嘅收益
吸引同留住啲有心嘅漫畫作者
呢個係現時香港呢個咁困難嘅環境中
一種算有效生存嘅模式
起碼唔好死先
唔死先會有機會做大

我能做嘅就只係供吓稿同喺呢度推po
希望多啲勁人會嚟參與
可以終於有本捱得到嘅漫畫雜誌
上過去一次,幾好傾
不過都好似得一層
成個寫字樓咁
如果你住果頭呢個價呢
都幾需要“努力”
而唔係畫畫方面
仲要限住畫幾多頁同仲失驚無神就突然有野你做,未必係畫野
助手呢D咁高檔既野邊請得起
請左手就得
間間都限架
左手⋯真係食自己
我唔出實體本,無deadline時間限制
可以過去畫下漫畫
應該話好多潛規則
我去左幾間出版社都表面話咩都得
不過我同佢地幾好傾
問埋D野佢地無諗過香港人會問既野
佢見我唔係日本人,反而同我講左好多唔會同日本人講既野....
by the way 有機會食飯再講
講其中一樣,大部份漫畫雜誌會叫你投稿果陣要:

“必須把故事中的對話以鉛筆寫在覆寫紙上面和稿件分開”

我上左幾間漫畫社
問佢地點解唔可以電腦直出成張圖連埋字,你都睇得無咁辛苦

全部都同我講 ok無問題,下次直接成張連埋字出稿

我問佢地咁點解雜誌投稿需知會咁樣寫
佢地講左個我覺得幾仆街既答案
不過呢度就唔講架啦

如果有邊位再上去投稿,
記得唔洗咁樣搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞