【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
因為故事想畀大人睇
所以時間扭曲咗
香港而家都冇廣東話兒歌
有效率傳達
呢個就係我講既節奏感比傳意更加重要
我都認同畫面有上限
而家連講講精美既插畫界
都話有D人畫背景太搶眼要簡化
你條拎開唔到,最尾多咗個斜號

摘你個名呀串串貢 3-2

https://www.penana.com/story/75021/摘你個名呀串串貢/issue/9

幫你改返靚條link先
唔該
Csp又五折
而家果個版本可以用手機touch放大縮細轉個畫布,
就算繪圖板無touch 都唔洗驚hi到手
幾好喎,已買
平平哋二百幾蚊買俾Mac Mini用吓

咫尺之間 13

https://www.penana.com/story/86823/咫尺之間/issue/13

收到EMAIL個下呆左半秒
畫又好個頭又幾吸引喎
係,為之一亮
整體好高質
作者係利用畫面同台詞黎做解說有一手
一般畫漫畫能力唔高既人會用旁白黎對設定做解說
呢篇漫畫完全無利用到
而且畫面資訊量多得黎之餘唔會過多,控制得好

但我自己略嫌有D急進,原本係作者當同人本黎畫
集數畫唔到太多集,故事進展一定急
如果以連載黎講,第一話拋出黎既設定對觀眾黎講有D多
期待下一集
設定雖複雜,但都講得明
可能因為作者願意以畫面表達故事
多於齋用對白講
係難得嘅,因為要畫多好多嘢

作者的話睇嚟本人都好多難處
加油
我再睇多次,最初解說導光士既設定,其實用左旁白解說
呢個我覺得問題不太大,受篇幅所限呢D位用文字解說係好控制D

但係我認為最初幾頁畫兩個主角出緊任務
一邊講解平日既任務係做乜野
然黎任務中間有突變,帶出個世界改變緊,同平時有乜分別
而家只係講緊突變後既情況係點
讀者理解唔到「星屑」出問題前後有乜分別
算係比較可惜既部份
我係有點嫌尖
依家都係廿頁啫,正常都要睇多兩三話先知個世界發生緊咩事既
其實已經好好
如果作者肯第一話畫多D頁數,做到日本個種新連載有30-50頁黎交代會更好
但畫咁多頁先POST出黎比人睇會好辛苦

OMAKASE入面要我揀最好既第一話作品既話
我會揀咫尺之間
佢做到第一話就交代曬背景同角色轉變(咁當然啦佢世界觀相對簡單)
愛情故通常官配第一話就會出現晒
第二話先出現嗰啲就係炮灰
我覺得咫尺之間犀利在第一話揀左「打快牌」
一般黎講愛情漫都係典型BOY MEET A GIRL
第一話只會講雙方相遇,多都只會講雙方對大家有興趣(少女漫就主角討厭條仔)
拓馬斯唔同你慢慢磨,一黎就表白
表白既重點唔係講有一方鍾意左一方
而係個角色決定要改變自己,咁個故事先會推進得快
咫尺之間第一話已經說明曬「相遇」「鍾意既起因」「角色轉變」
短短幾頁帶出既資訊非常多,要交代既野全部交代曬
可惜後面幾話內容有D鬆散
是咁的,做老豆嘅我轉生變成咗貓,最後竟然俾自己個女領養咗
- 分享自 LIHKG 討論區https://lih.kg/3045746

去咗隔離台推父親節,有興趣可以過去正評
入面D留言好連登
係,九唔搭八
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞