【香港人畫的新派漫畫】OKAMASE漫畫專區(2)[內有學術交流]

1001 回覆
45 Like 5 Dislike
我覺得做足資料搜集,去理解人地既文化係基本功黎
就算日本人畫野個陣都會注意會唔會畫左納粹圖案,或者面向中國市場會唔會畫左台灣旗係作品裡面(當然日本人都成日FAIL左)
呢D真係創作者既基本野黎
互聯網嘛
有唔同年齡既人睇同一段野
有唔同反應
都係果句啦,有需要就去睇睇

以前我做四格漫畫一張紙直向
有兩組四格漫畫
電腦排好晒B5 /A3 /A4
所出嚟有留埋印刷用飛邊位
望落去好似好整齊
但當係果種格式既紙上面畫
其實每格都好細粒

而家既然網上用漫畫就唔洗咁
直接A4對摺兩次就分左四格
不過方便你地睇,我特登畫左線
其實大部份直線/特效/效果音/文字我都唔怕畫落去
亦唔會標記第1234格
呢D部份電腦做先發揮到
畫框既 直+一致性粗度+慳時間
所以我只會鉛筆草草帶過

畫完既草稿
就掃描器入電腦度加工
如果你部機頂得順600dpi
一般點都300dpi
你如果覺得無需要印刷
就150dpo都勉強可以
聽日再搞
http://blog.esuteru.com/archives/9787410.html

干物妹小埋套新作都因為資料做得唔好而比人燒
有D漫畫家都講過,搵資料耐過畫畫
糕糕跟得仲貼過我
點解係問我
其實都離唔開「觀察」多D
上AMAZON買D 100YEN樓下幾百頁既寫真集睇下
研究下女優既身體比例,就算描圖都無問題
將描出黎既圖同自己比例既圖對比下
(記得動漫既頭係會比現實大D,無問題既)

中間拉條等比線,頭、頸、胸、腰、肚臍(係,腰同肚臍其實兩個位黎)、腳(下陰)、膝頭哥
觀察下自己個比例同女優既比例有乜唔同
例如女優條腰高D、自己畫既腳短D咁
我就唔建議搵現成既立繪黎做對比,因為著左衫會再調整,要單純裸體既比例好睇就一定係買寫真
之後畫個正面立繪,調節到個比例自己鍾意為止
我都畫左幾個月先搵到自己滿意既比例

safe
笑園漫畫大王係一頁兩組四格
所以我之前畫四格都係抄呢種格式
出嚟效果係好密集
畫勁多內容先得幾頁
雖然每格好細畫唔到太多嘢
但咁排版密集嘅話,每格作畫簡單啲又ok

如果田字型排法
印嗰時可以點
我每格拆開畫,所以網頁條型漫
定變番做書咁印一頁兩組四格
都可以好快咁排過

我一格開一個檔案
手稿完成度咁高都仲要上線?
最近追迷宮飯對魔物有啲興趣
呢個人畫怪物好靚
咁鉛筆畫既草稿好多地方畫錯左/省略左
咪電腦度補番

https://www.penana.com/story/89428

喺呢邊又推一推先
呢套女子超格鬥好正
造型cult啲但打得好睇
故事推進又正
講真,對白幾好睇
見隔壁小說PO,有人問,唔小心認真講咗幾句
Penana 有咩故好睇?
https://lih.kg/bmDwNrV

整好左一格,中途過程cap左圖,不過應該要加番D工具注解同打番字講每個步驟搞左咩,順便就貼去penana度好過
無知一問
畫漫畫程序係畫手稿先定上線先?
同埋其實上線具體係指咩?
有咩功用?
我都想知可唔可以直接鉛筆完稿
上親實線都好似樣衰咗
1.有人用手畫落紙度先
2.有人直接在電腦畫草圖

上線就係我畫完落紙度之後呢
scan入電腦之後D線粗幼不一,畫錯要改之類,
重新用繪圖軟件畫過晒D線既過程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞