君臨天下遇溺女童為韓國籍 兩名當值救生員:無聽見呼救聲

775 回覆
172 Like 35 Dislike
Spy x family 有一集有講
你果邊叫緊姐
我呢邊聽唔到嘛
危機意識唔夠啦,因為真正既遇溺,唔係我地想像咁可以大叫救命,稍為唔留神都睇唔到。 但如果救唔到人要坐監,我諗應該無人肯做救生員。

(而且明明有家人係度,某程度佢哋責任大過救生員)
如果救生員係要上身應該要護士咁嘅人工先有人做
做啲室外泳灘假期又多人個範圍又咁大
要隨時留意住咁多人其實好攰又要好專注
仲未計日曬雨淋嗰啲
又有啲人唔自律明知危險都游出深水嘅地方
其實個重點係個救生員話聽唔到所以唔知
呢個講法點都有問題喎
正常黎講你係眼+耳一齊用
如果連專注力咁基本都唔好
咁佢乜工都咪撚做 拎綜援啦
專注力 監察能力都不足
咁好明顯考救生嘅訓練有漏洞啦

仲有咁如果唔focus 出管理費畀入場費
出錢嚟請佢地坐?
要聽聲先可以救人
不如佢地匿哂入更衣室 靠聽警鐘算啦

對意外防患於未然 係佢地責任之一
要有足夠救生員睇場當值先可以開場

仲有呢嘢係人命悠關㗎
唔係你可以齋坐懶懶閒
機司都唔係成crew 人訓哂覺啦
以前pt翻會所都覺得d救生員好hea,幾乎係度玩手機坐下又一日
https://youtu.be/f8O-gVzpEAg
條片既救生員好醒目地救得番果幾個人
我諗唔係金睛火眼應該唔會留意到
跟本單嘢好可疑

你當救生員瞓緊覺
有咩理由連屋企人都唔知
屌你老母on9仔
記得你返工唔撚好做野呀

覺得自己人工高就證明下 白撚痴
佢地唔係唔救,我信佢地見到實救,但你想佢地當值時無時無刻好專注水上下既情況就好難,呢d叫hea做,同一分錢一分貨

其實聽唔到人嗌救命好正常,去泳池d細路不嬲成日大嗌,除非每次有人嗌你都好認真去望、留意同觀察,但做到咁又係要無時無刻好專注,呢d就唔叫hea做

上面有人講看更都會做野,其實看更都會恰眼瞓
你mindset有問題喎
我無話救左人一定要上報喎 的確係份內事
我宜家係講緊 佢地平時都有救到人

但永遠當有一單死人=全部人都係訓覺 全部人都無救過人先
救生員
其實你唔識游水 去泳池乜撚
夜晚曬太陽?
我都唔知點解決,但事實係咁,你駁我都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞